Okul olgunluğu testle anlaşılabiliyor

Okul olgunluğuna sahip çocuğun sosyal ve duygusal gelişim bağlamında yeterli özgüvene sahip olması gerekiyor. Çocuğun okula hazır olup olmadığı ise okula uygunluk testleri ile anlaşılabiliyor.

Haberler 26.09.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aynur Saym, okula balama yann ve okul olgunluunun baz testlerle anlalmasnn mümkün olduunu ifade etti.

çOCUUN GELM SÜREC NASIL LERLYOR?

Okul olgunluunu çocuun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal geliimi açsndan belirli bir düzeye gelmesi, okulda kendisinden beklenilenleri baarl bir ekilde yerine getirmeye hazr olmas olarak tanmlayan Uzm. Klinik Psikolog Aynur Saym, Okula kar gelitirilen ilk yllardaki olumsuz alg kiinin tüm akademik ve ruhsal yaantsna etki eder. Ebeveynler, çocuklarnn tüm geliim alanlarnda yatlarna paralel geliim sergilediinden emin olmaldr. Bu süreç çocuun okula balayana kadar olan genel geliim süreciyle ilgilidir diye konutu.

Bireysel farkllklar nedeniyle okul olgunluunun çocuktan çocua göre deimesiyle birlikte, bireysel farkllklarn da da olgunluu etkilediini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Aynur Saym, çocuun okula hazr olup olmad ya da okula balama ya, okula hazrlk testleri ve geliim deerlendirmeleri ile mümkün olabilmekte ve belli alanlarda yetersizlik yaayan çocuklarn okul sürecinde de desteklenmeleri gerekir dedi.

OKUL OLGUNLUU TEST EDLEBLYOR

çocuun okula hazr olmad ise uzmanlar tarafndan gerçekletirilen testlerle anlalabiliyor.

NPSTANBUL Beyin Hastanesi çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanlar tarafndan uygulanan testlerde okula çocuun okul olgunluuna sahip olup olmad tespit edilebiliyor. Anaokulu ve anasnfna balayan çocuklarda uygulanan söz konusu testler, ilköretim çandaki çocuklara da uygulanabiliyor.

NÖROPSKOLOJK TARAMALAR YAPILIYOR

Okul olgunluu paketi ile çocuun okula balayabilmesi için gerekli olan beceri düzeyinin yaplan nöropsikolojik tarama ile tespit edilmesi amaçlanyor. Pakette desteklenmesi gereken alanlar var ise çocuk-aile-okul önerilerini içeren bireysel bir program oluturulmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git