Okul öncesi çocuklarda "online eğitim" sosyalleşmeye katkı sağlıyor

Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Eğitmenleri Derneği (OKEVED) Genel Başkanı Sefa Özdemir Yılmaz, Kovid-19 tedbirleri kapsamında kreş ve anaokullarının kapanmasıyla okul öncesi eğitimin uzaktan yapılmasının bu yaş grubundaki çocuklar için mümkün olmadığını belirterek, bu süreçte online ortamlarda sınıfın bir araya getirilerek yapılacak görüşmenin çocuğun sosyalleşmesine yönelik olacağını söyledi.

Haberler 30.04.2020 - 23:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilisel, iitsel, görsel ve sosyal zekann geliiminde önemli katks olan, örenmenin oyunla saland ve çocuun akranlarndan görerek örendii okul öncesi eitim merkezleri, kre ve anaokullar da Kovid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir kapal.

Baz okul öncesi eitim kurumlar, bu süreçte evlerinde kalan çocuklar için online ortamlarda çalmalarn ksmen de olsa sürdürürken, zor durumda kalan ebeveynler için de eitim programlar gönderilerek çocukla geçirilen zamann daha kaliteli olmasna katk sunuluyor.

OKEVED Genel Bakan Sefa Özdemir Ylmaz, okullarn planlarnn eitim öretim yl balamadan hazrlandn ve bunun günlük, haftalk ve aylk olarak uygulandn belirterek, koronavirüs tedbirleri kapsamnda kre ve anaokullarnn kapanmasyla çocuklar ve velilerin hazrlksz yakalandn anlatt.

çocuklar birden bire eve kapatmann çok zor olduunu dile getiren Ylmaz, Kovid-19 nedeniyle alnan bu tedbirin çocuklara altrlarak anlatlmas gerekirken bunu açklama görevinin anne ve babaya dütüünü söyledi.

Ylmaz, ilk etapta ailelerden bu ile nasl ba edilecei konusunda çok talep geldiini aktararak, Okul öncesindeki çocuklar eve kapannca sosyalleme, televizyon karsndaki sürelerinin kontrol edilememesi, anne ve babayla geçirilecek vaktin ne ekilde kaliteli olacayla ilgili kafamzda soru iaretleri vard. Bu süreçte anne ve babann çocuklaryla verimli vakit geçirebilmeleri için etkinlik önerileri göndererek, bunlarn evde salkl bir ekilde yapmas salanmaya çalld. Snf öretmenleri evlerindeki planlar veya haftalk çalmalar paylat. ifadelerini kulland.

UZAKTAN ETM 2-6 YA çN çOK ZOR

Sefa Özdemir Ylmaz, bu süreçte çocuklarla alakal en büyük skntnn sosyalleme problemi olduunu vurgulayarak, 2-6 ya grubundaki çocuklarda uzaktan eiminin ilk, orta ve liseler gibi yaplamayacan anlatt.

Uzaktan eitim algsnn bu ya grubundaki çocuklar için yanl olduunu söyleyen Ylmaz, öyle devam etti:

2-6 ya grubunun dikkat süreleri çok azdr. Ya gruplarna göre 10-15-20 dakika gibi dikkat süreleri var. Bu gruptaki çocuklar kameralar karsnda oturtup ders anlatmak mümkün deil. Onlarn da öretmenin dediklerini alp uygulamas çok zor. Okul öncesi çocuklar için yaparak, yaayarak öretme tekniklerini kullanyoruz. Kameralar karsnda tahtaya geçip öretmenin ders anlatmas, okul öncesi ya gruplarnda mantk ddr. Bu süreçte sadece çocuklarn sosyallemeleriyle alakal, bir nebze can suyu olsun diye düünülerek, snflar bir araya getirip onlarn birbirleriyle online görümesini salamak daha büyük bir avantaj. çocuklarn, arkadalaryla bu ekilde bir araya getirtilerek yalnz olmadklarn hissetmeleri salanabilir. Empati duygularnn gelimesine, arkadalaryla görüen çocuun günlerini mutlu geçirmesine katk olabilir. Yani çocuun örenmekten ziyade sosyal geliimiyle alakal kayglardan kaynakl online görüülebilir. Bunu eitim olarak nitelendirmek çok yanl olur.

Ylmaz, bu süreçte destek isteyen velilere de eitim planlar gönderilip, bu dorultuda çocuklarla birlikte etkinlik yaplabileceini belirterek, çocuklarn yapt çalmalarn da öretmene gönderilmesinin, onlarn okuluyla dolayl olarak iletiime geçmesini salayacan kaydetti.

Evde çocuun belirli bir düzene oturtulmas ve eitim planlarn doru bir ekilde uygulanmasyla okul öncesi eitimin ksmi de olsa eve uyarlanacan ifade eden Ylmaz, evde yaplacak çalmalarn çocuklarn el-göz koordinasyonunu, ince motor geliimini ve günlük yaam becerilerini destekleyeceini anlatt.

Ylmaz, okul öncesi eitimdeki çalmalarn, çocuun bilisel, iitsel, görsel ve sosyal zekasnn geliimine yönelik olduuna dikkati çekti.

BU SÜREçTE EN BÜYÜK EKSMZ AKRAN ETM

OKEVED Genel Bakan Sefa Özdemir Ylmaz, okul öncesinde akran eitiminin önemine iaret ederek, En büyük eksiimiz, u anda çocuklarda akran eitimi. çocuklara birçok eitimi oyunlarla veririz. Bu hedefli oyunlarda bile çocuklar birbirleriyle iletiim halindedir. çocuklar birbirleriyle her iletiimde bir eyler örenir. Arkadann ona verecei bir öretiyi hiç kimse veremez. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git