Okul öncesi eğitimde sınıfta kaldık

TEDMEM, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin her yıl yayımladığı ‘Eğitime Bir Bakış 2019’ raporunu değerlendirdi. Çalışmada TEDMEM uzmanları, 2018’de 25-34 yaş arası her 100 kişiden 43’ünün lise mezunu olmadığına dikkat çekti.

Haberler 14.10.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bunun, OECD ortalamasnn (yüzde 15) yaklak üç kat olduu açklanrken, ortaöretim düzeyine eriememi genç yetikin nüfusun fazla olmasnn temel okuryazarlk becerileri konusundaki risklere iaret ettii vurguland. OECD ortalamasnda üç ya altndaki her üç çocuktan birinin erken çocukluk ve bakm hizmetlerinden faydalandn, Türkiyede ise bu orann her 1000 çocuktan yalnzca üçüne denk geldiini belirten uzmanlar, okulöncesi ve öretmen eitimi konusunda da önlemler alnmas gerektiini söyledi. TEDMEMin çalmasnda öne çkan dier bulgular öyle:

OKULA ERM SORUNLU

Son 10 ylda ortaöretim mezunu olmayan kadn ve erkek oranlar arasndaki fark azalsa da, bu fark yüzde 5 olarak kadnlar aleyhine devam ediyor.

18-24 ya aralndaki gençlerin yüzde 30u ne eitimde ne istihdamda. Bu, OECD içindeki en yüksek oran.

Kadnlar için istihdam alanlar eitim düzeyinden bamsz olarak snrl.

Ortaöretim ve önlisans mezunlar arasnda istihdam edilebilirlik konusunda anlaml bir fark yok. Türkiye bu kademede istihdam orannn en düük olduu ülke.

Zorunlu eitim 12 yl olmasna ramen, ça nüfusunun en az yüzde 90nn eitime katld süre 10 yl. Bu, Türkiyede zorunlu eitim çandaki pek çok kiinin okula eriimde sorun yaadn gösteriyor.

BN çOCUKTAN SADECE ÜçÜ

OECD ortalamasnda yüksek lisans eitim düzeyine sahip yetikin oran yüzde14.3 iken Türkiyede bu oran yüzde 2.6.

OECD ortalamasnda üç ya altndaki her üç çocuktan biri erken çocukluk ve bakm hizmetlerinden faydalanrken, pek çok OECD ülkesinde bu oran her iki çocuktan birine yükseliyor. Türkiyede ise her 1000 çocuktan yalnzca üçüne denk geliyor.

Türkiyede 30 ya altndaki öretmen oranlar dier ülkelere ve OECD ortalamasna kyasla çok yüksek. Her be öretmenden biri 30 ya altnda. Genç öretmenlerin geliime ve yenilie açk olmas, motivasyonlarnn yüksek olmas, bilgilerinin güncel olmas gibi faktörler eitim öretim niteliinin artmasnda faydal olabilir.

Türkiyede öretmenlerin brüt maa dier yükseköretim mezunu çalanlara kyasla yüzde 15 daha düük. Bu ve maalarn sahip olunan dier niteliklere göre farkllamamas, öretmenlerin motivasyonunu, çalma performansn olumsuz etkileyebilir ve öretmenlik mesleinin nitelikli adaylar tarafndan tercih edilme olasln azaltabilir. Bu nedenle öretmen maalar ve çalma koullarn iyiletirme çalmalar buna göre planlanmal.

Ana Sayfaya Git