Okul Öncesi Eğitim Şart!

Uzmanlar, çocukları doğayla buluşturan, sosyal ilişkileri destekleyen ve çocuğa deneyimlemeye fırsat veren okul yaklaşımının çocuğun gelişimine katkı sağladığını belirtiyor

Haberler 29.06.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn ev ortamndan çkarak sosyallemeye ve günlük yaam becerilerini kazanmaya balad okul öncesi eitim döneminin çocuklara bir eyler öretmek üzerine kurulu olmamas gerektii vurgulanrken, çocuklar doayla buluturan, sosyal ilikileri destekleyen ve çocua deneyimlemeye frsat veren okul yaklamnn çocuun geliimine katk salad belirtiliyor.

Kent yaamnda çocuklarn hem okulda hem de evde kapal alanlara hapsolmasnn çocuklarn yaamn olumsuz yönde etkiledii biliniyor. Son yllarda özellikle gelimi ülkelerde doayla iç içe ve snf d eitimi önemseyen yaklam yaygnlarken, birçok Avrupa ülkesinde, Kanadada, ABDde bu modele uygun eitim veren, çocuklar düzenli olarak doayla buluturan okullar bulunuyor.

Eitim Bilimci ve Yazar Dr. Özgür Bolat, okulla veya yala snrlanabilecek bir olgu olmayan eitimin çocuk doar domaz baladn dile getirdi.

OKUL ÖNCES ETM

Okul öncesi eitimin çocuklara bir eyler öretmek üzerine kurulu olmamas gerektiine iaret eden Bolat, Okul öncesi eitiminde çocuklar yaplandrlmam oyun oynamal, bireysel veya grup olarak çevrelerindeki objeleri maniple etmeli. çocuklar mümkün olduu kadar doada zaman geçirmeli, doayla etkileim içinde olmal. Okul öncesinde örenme, deneyimleme yoluyla gerçeklemeli. Anaokulunun birinci amac çocuklarn sosyal ve duygusal geliimine katk salamak olmaldr. çocuklar bol bol oyun oynamal, masal/hikaye dinlemeli, doada vakit geçirmeli ve rekabetsiz oyunlar oynamal. diye konutu.

Bolat, anaokullardaki ödül ve övgü sisteminin, çocuklarn duygusal geliimine zarar verdiini ve çocuklarda onaylanma ihtiyac yarattn belirterek, rekabetsiz oyunlarn da çocuk geliimi için çok önemli olduunu vurgulad.

çocuklara çatma becerisi kazandrmamann hata olduunu dile getiren Bolat, Okullarda çocuklar arasnda yaanan sorunlar öretmenler çözüyor. çocuklara çatma becerisi kazandrlmyor. Dier bir hata ise çocuklarn açk alanda oynamasna frsat verilmemesi. çocuklar snfta, kapal alanlarda gününü geçiriyor ve onlara sürekli bir eyler öretiliyor. Bu, çocuun doasna uygun deil. dedi.

Bolat, Anaokulundaki eitimcilerin çocuun duygusal geliimini ne kadar önemsedii önemli. çocuun duygularn ve ihtiyaçlarn dikkate alan, programn buna göre tasarlam bir okul olmal. Oyun, açk hava, salkl sosyal ilikileri destekleyen bir okul iklimi, öretmek yerine deneyimlemeye frsat veren, merak canl tutan bir öretmen yaklam önemli. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git