Okul reddini yenmenin 7 altın kuralı

Yoğun bir eğitim öğretimin ardından tatil dönemine giren binlerce öğrenci 5 Şubat’ta eğitime kaldığı yerden devam edecek.

Haberler 03.02.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Heyecann ve tatl bir telan balad yeni eitim döneminin balamasna az bir süre kald. Her ey yolunda gibi görünse de okulun ilk günlerinde ve ilk haftalarnda baz eyler ailelerin planlad gibi olmayabiliyor. Özellikle, küçük yataki çocuklarn ailelerinden ayrlmak istemeyii ve okula gitmeye kar tepki göstermesi baz ailelerin oldukça zor bir dönemden geçmesine neden oluyor. Ancak, doru yaklamlarn belirlenmesi ve uzman desteiyle bu dönemi kolayca atlatmak mümkün. çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Dr. Frat Hamidi, her 100 çocuktan 1inde görülen okul reddi sorununa dikkat çekti. Bu dönemin hassas bir süreç olduunu belirten Hamidi, sorunun her zaman okulunu reddeden çocukta olmadn, ailelerin bu duruma hazr olmalar gerektiini ifade ediyor. Kzmak ve öfkelenmek ise çözüm olmad gibi, ilerin daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.

Okul reddi kzlarda ve erkeklerde ayn oranda görülüyor

Uzm. Dr. Frat Hamidi, Okul reddi; okul çana gelmi çocuklarda okula gitmek istememe, gitmemek için kar koyma ile kendini gösteren fiziksel, duygusal, davransal birtakm bulgularn elik ettii bir durumdur. Okul zaman geldiinde çocuk okula gitmek istemediini sözel olarak ya da davranlaryla ifade eder. Israrla, evden ayrlmak istemez. Yataktan kaldrmak, uyandrmak son derece güçlenir. Bu durum okul çana gelmi her 100 çocuktan 1inde görülüyor ve okul hayatnn herhangi bir döneminde ortaya çkabiliyor. Sosyoekonomik statü gözetmeksizin, erkek ve kz çocuklarnda eit oranda görülüyor. Okula gitmeyi reddeden çocua yardmc olmann temel art bu durumun altnda yatan nedenin aratrlmas olacaktr eklinde konutu.

Sorun aile ya da okul kaynakl olabilir

Okul reddi sorununa neden olan faktörün ortaya çkartlmas gerektiine deinen Dr. Frat Hamidi, En sk yaplan yanl tutumlardan biri okul reddinin nedenlerini aratrmadan kzmak, suçlamak ve öfkeyle çocuu basklamaya çalmaktr. Okula gitmeyi reddetme durumunda, sorunun mutlaka çocuktan kaynaklandn iddia edemeyiz. çocuun okulunun ya da snfnn deimesi, öretmeni ile yaam olabilecei bir problem, arkadalk ilikilerinde oraya çkabilecek sorunlar veya üstesinden gelemeyecei kadar ar bir sorumluluk varsa okul reddi görülebilir. dedi.

Nasl bir yol izlemeli?

Okula gitmeyi reddetme davrannn nedenlerini anlamadan, sadece bask yaparak okula gitmesi için zorlamak çocukta öfke nöbetleri, okuldan kaçmak, kendine zarar vermesi gibi durumlara sebep olabilir. Uzm. Dr. Frat Hamidi, ailelere u tavsiyelerde bulundu:

Okula balayacak olan her çocukta heyecan, kayg gibi duygular gözlemlenebilir. Bu son derece normaldir.

çocuunuzla okula gitmek istememesinin nedenlerini konumanz, onun bu konuda kendi duygularn anlatmasn salamanz, anlaldn hissettirecek ve sizinle daha kolay iletiim kurmasn salayacaktr.

Bazen çocuklar çok kolay anlatmayabilir. Böyle durumlarda resim çizdirme, hikye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardmyla farkl bir iletiim kanal kurulabilir.

Sorun aile içinden kaynaklanyorsa, aile içi iletiimi güçlendirmeye, çocuun yana ve bilisel geliimine uygun becerileri gelitirmesine yönelik destekleyici yaklamlarda bulunulmaldr.

Okul kaynakl ise, okul alannda düzenlemeler yaplmaldr. Okul içindeki bireylerle arasnda bir sorun varsa, rehberlik servisinin ve idarecilerin devreye girmesi ie yarar. Okul nedenli sorun alamyorsa son aamada snf ya da okul deiiklii de yaplabilir.

çocuk kendini rahat hissedinceye kadar ebeveyn snfta bekleyebilir, aamal olarak çocuun ebeveyni ile kald süre azaltlp, fiziksel mesafe giderek uzatlabilir.

Ebeveyn tarafndan okula braklyor ise, ayrlma süresi ksa tutulmal, ne zaman tekrar almaya gelecei ve tam olarak nerede bekleyecei bilgisi net bir ekilde çocua ifade edilmelidir.

Ana Sayfaya Git