Okul tatilleri bölgesel olabilir

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda bölgelere göre tatillerin olabileceğini açıkladı. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla da görüştüklerini söyleyen Bakan Selçuk, “Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak” dedi.

Haberler 20.04.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn tatil programlarnda yaplmas planlanan deiikliklerle ilgili, bölgelere göre tatilin söz konusu olabileceini belirten Bakan Selçuk, Bu konuyla ilgili ksa zamanda bir açklama yapacaz. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlmzla da baka kurumlarla da görütük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açklamamz olacak dedi. Bakan Selçukun açklamalar özetle öyle:

Okul tatilleri bölgesel olabilir

Bölgelere göre tatil u anki mevzuatla da mümkün. Türkiyede özellikle doudaki birçok ilde ar k artlar yaanyor. Biz bu tek tip anlaymzdan kaynaklanan neden dolaysyla, bölgesel tedbir almakta biraz zorlanyoruz. Aslnda sayn valilerin denetiminde bu konu. Fakat önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili ksa zamanda bir açklama da yapacaz. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlmzla da, baka kurumlarla da görütük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açklamamz olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazrla henüz sahip deil. O, zamanla dikkate alnabilecek bir ey. u anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabilirizin peinde olmalyz ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açlabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiimizde aslnda sayn valilerin zaten yetkisinde olan baz hususlarn çok daha ilevsel biçimde bölgesel yaplmas söz konusu olacak.

STEMED OKULA YERLEMEYECEK

(mam hatip okullarnn says çok mu?) Uygulamada baz aksaklklardan dolay birtakm ikyetler bulunuyor. Bunlar, ortadan kaldrlacak. Bu anlamda skkln azalmas hatta yok olmaya doru gitmesi söz konusu olacak. mam hatip okullarmz da dier okul türleri gibi velilerin talepleri dorultusunda açlyor. Örencilerimizin istemedii bir okula yerletirilmesinin de söz konusu olmayacan rahatlkla söyleyebilirim.

ETMCLER NE DYOR

DOU VE BATIYA AYRI TAKVM... - Prof. Dr. Selahiddin Öülmü (Ankara Üniversitesi Eitim Bilimleri Fakültesi): Ülkenin bir ucuyla dier ucu arasnda bir saate yakn zaman fark var. Seçimler de bat illerine göre douda daha erken bitti. Standart bir okula balama-biti takvimi olmas, özellikle mevsimlik tarm içisi aileler için soruna yol açyor. çünkü çocuklarn alarak okullar tatil olmadan çukurovaya, Karadenize, ç Anadoluya gidiyorlar. Bu da çocuklarda devamszla, baarszl okul terki riskine yol açyor. Bakan Ziya Selçukun açklamas, bu arayn bir uzants olabilir. Akademik takvim dou ve batda farkl uygulanabilir. Üniversitelerde bu takvimler farkl, sorun olmuyor.

10 BÖLGEYE AYRILIP YAPILABLR - Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan): Bu konutuumuz bir eydi. Biz de makul görüyoruz. Arnn artlaryla zmirin artlar, iklimi, insanlarn megaleleri farkl. Onlara uygun bir program yaplmas bence doru. Her il için ayr deil de, bölgesel olmas daha derli toplu olmasn salayabilir. Örnein 10 bölgeye ayrlp, o bölgenin artlarna uygun programlar yaplmas doru olabilir. Tarm Bakanlnn bile iin içinde olmasnda fayda var. Tarmda çalan ailelerin çocuklar da var. Ticari ve ekonomik duruma baklmal. stanbulu çok etkilemez. Özel okullarmzda da farkl dönem tatili uygulayanlar var. Tatil süresi ayn, 180 okul günü.

Üç DÖNEME çIKARILABLR - Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz (Yldz Teknik Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi): Tatil çok uzun. Haziranda tatil oluyor. Eylülde okullar açlana kadar geçen sürede çocuklar okuldan souyabiliyor. Okullar açldnda da motive olana kadar birkaç ay geçiyor. ki deil de üç döneme çkarlabilir. Bölgelere göre iklimsel özellikler de dikkate alnabilir. Mays gibi tatil moduna giriyorlar. Üç döneme çkarlmas, tatil aralarnn ksa tutulmas gerektiini düünüyorum. Üç döneme çkarlrsa motivasyon kaybolmaz.

ABDDE 2.5 AY OKUL, 15 GÜN TATL - Prof. Dr. Hayati Akyol (Gazi Üniversitesi Gazi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi): Bölge artlarna göre eitim zamanlarnn yeniden düzenlenmesi fikri olumlu. Ama iyi çallmal. Planlanrken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Ekonomik artlar ve tayinlerden dolay iç göç var. Bu gibi durumlarda nasl olur? Örenciler nelerle karlar? ABDde çeyrek sistemi var. Bizdeki gibi uzun bir tatil yok. ki buçuk ay okul, 15 gün tatil eklinde bir sistem.

Ana Sayfaya Git