Okul yönetimlerine güvenlik prangası

Diyarbakır'da yazılı ve sözlü sınavı kazanan 160 okul yönetici adayı güvenlik soruşturmasıyla elenmesi, tepki yarattı. MAZLUMDER, "düzenleme amaçının dışına çıktığını" iddia etti.

Haberler 23.09.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 168 okul yöneticisi adaynn, güvenlik soruturmas kapsamnda elenmesini deerlendiren MAZLUMDER Genel Bakan Yardmcs Avukat Mahmut Aytekin, uygulamann, hazrlanan son düzenlemenin dna çktna dikkati çekti.

ÖSYM tarafndan düzenlenen Mill Eitim Bakanl Eitim Kurumlarna Yönetici Seçme Snavndan yeterli puan alp sözlü mülakata giren Diyarbakrdaki 168 okul yöneticisi aday güvenlik soruturmalaryla elendi.

Söz konusu uygulamann, yaplan son düzenlemedeki kapsam ve mevcutta yürütülen güvenlik soruturmasnn oluturduu maduriyetleri anlatan MAZLUMDER Genel Bakan Yardmcs Avukat Mahmut Aytekin, yürütülen soruturmann kanuna aykr olduunu belirterek madurlarn konuyla ilgili yasal süreci balatmalar gerektiini söyledi.

GÜVENLK SORUTURMASI K BAZLI YAPILMALI VE GÜNCEL OBJEKTF KRTERLERN BAZ ALINMALI

Güvenlik soruturmas uygulamasnn çk sebebini hatrlatan Aytekin, 15 Temmuzda OHAL karar verildikten sonra güvenlik soruturmas ad altnda bir uygulama balad. Ancak OHALden sonra bunlar devam ettiler ve bu süre içinde pek çok kii madur oldu. Anayasa Mahkemesinin, uygulamann iptali yönünde kararndan sonra konu bir nebze çözülmü gibi olsa da yaplan yasal düzenleme ile sorunun güncelliini koruduu ortaya çkt. ifadelerini kulland.

Son yaplan düzenlemeye dikkati çeken Aytekin, Esasen hazrlanan düzenleme çok kötü bir düzenleme deil. Bu düzenlemede; güvenlik soruturmasnn kii bazl yaplmas, aile içine katlmamas ve güncel objektif kriterlerinin dikkate alnmas gerekiyor. Ancak uygulamada bununla ilgili sorunlar çözülmüyor. Diyarbakrda 168 kiinin elenmi olmas aslnda güvenlik soruturmas kanuna da aykr bir uygulamann yapld, yine ailelerinin iin içine katld ve güncel olmayan 20-30 yl önce oluturulan daha çok filenme olarak kamuoyunun bildii bilgilere dayanarak soruturma yürütüldüü anlalyor. dedi.

UYGULAMANIN SONUCU BÖLGESEL BAZLI BLGLERN DKKATE ALINDIINA ARET EDYOR

Dernek olarak güvenlik soruturmalarnn kaldrlmas gerektiini savunduklarn belirten Aytekin, uygulamann kapsam alanna deinerek unlar söyledi:

Sadece çok üst düzey ve güvenlik açsndan riskli olan birimlerde güvenlik soruturmas yaplmal. Bu da sadece kii bazl olmal ve kiinin güncel ve objektif bir ekilde elde edilen bilgileri dikkate alnarak yaplmal. Öretmen ve daha düük idareler gibi kiilerin güvenlik soruturmasndan vazgeçilmeli, sadece ariv aratrmasyla yetinilmeli. Kiiyle ilgili bir mahkmiyet varsa dikkate alnmal ve dier istihbari bilgiler dikkate alnmamal. çünkü bu istihbari bilgiler dikkate alndnda kiinin sosyal hayatndan, çevresinden, içinde bulunduu cemaat, cemaat d yaplar, dernekler, STKlar, terör örgütü gibi eyler dikkate alnyor. Alnan bu bilgiler de sadece kendisini madur etmiyor, 20 ve 30 yl sonra çocuklarnn da madur olmasna yol açyor. Dolaysyla bu uygulama kaldrlmal, sadece üst düzey milli güvenlik anlamnda ilem yapanlar için güvenlik soruturmas yaplmal ve onlar için de kii bazl güncellemeler dikkate alnmaldr.

Güvenlik soruturmas uygulamasnn bölgesel yapldna vurgu yapan Aytekin, 168 kiinin sadece Diyarbakrda elenmi olmas, dier illerde uygulanmam olmas veya elenen kiinin az olmas bölgesel bazl baz bilgileri dikkate alndna iaret ettiini söyledi.

MADURLAR HEM DAR DAVALARINI AçSINLAR HEM DE KAMU DENETçLERNE BAVURU DA BULUNSUNLAR

Konuyla ilgili madurlarn yasal süreci balatarak idari dava açmalarn ve uygulamann iptal edilebileceinin altn çizen Aytekin, Yaplan güvenlik soruturmas kanuna aykr olduu için bu arkadalarmza tavsiyemiz mutlaka bununla ilgili idari bavurularn yapsnlar ve idari davalarn açsnlar. dare mahkemesi çok büyük ihtimalle bu mülakat kanuna aykr yapld için iptal edecek ve onlarn maduriyetleri de giderilmi olacaktr. eklinde konutu.

Aytekin, Bununla ilgili kamu denetçilerine bavuru da bulunabilirler. Kamu Denetçilii Badanmanl bu tür konularda idareyi uyararak ve yaplmas gerekenlerle ilgili yol gösterici olaraktan uygulamann ülke boyutundan kaldrlmasn salayabilir. Hem hukuki anlamda dava açabilir hem de Kamu Denetçiliine bavuru yaparak bu maduriyetlerini giderebilirler. dedi.

Ana Sayfaya Git