Okula gideni erken uyut!

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasına bir hafta kala çocukların saat 21.00'de uyuyacak şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi.

Haberler 02.09.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fidan, okul tatili dönemlerinde çocuklarn daha geç yatp, geç kalkmaya altn, ailelerin de bu konuda daha esnek davrandn belirtti. Yeni ders ylnn 9 Eylülde balayacan hatrlatan Fidan, öyle devam etti:

Eitim döneminin balamasna son bir hafta kala çocuklarn en geç akam saat 21.00de yatacak ekilde hazrlanmas gerekiyor. çocuklarn bu süreçte gece uykusuna daha fazla riayet etmesi lazm. Uykuyu artrabilecek süt, ayran, yourt gibi ürünler çocuklara akam üstü verilmelidir. Yatmadan birkaç saat önce midelerini doldurmamalyz. Uyuduklar ortam sessiz ve karanlk olmaldr. Ebeveynler de çocuklarn uyuduklar dönemde baka eyle uramadan yatakta olmaldr. çocuklarn saat 18.00-19.00dan sonra teknolojik herhangi bir cihazla temasta bulunmamas gerekiyor, çünkü uykular dalabiliyor. Yatmadan önce onlara sonu güzel biten bir masal ya da hikaye okuyabiliriz. Bu hem dinlendirici hem de uykuya geçii hzlandran bir araç olabiliyor.

- En az 9 saatlik uyku kural

Fidan, çocuu uyku düzenine altrma sürecinin bir hafta sürdüüne deinerek, uyku zamannn yarmar saatlik dilimlerle öne doru alnmas gerektiini anlatt.

çocuklarn zihinsel ve fiziksel olarak dinlenebilmesi için en az 9 saatlik uykuya ihtiyaç duyduklarn vurgulayan Fidan, Gece 9 saatlik uyku, çocuun eitimi ve okula adaptasyon süreci için arttr. ABDde yaplan bir çalmada, çocuklarn uykularnn bir saat daha fazla olmasnn onlarn belleklerinde ve ilevsel hareketlerinde olumlu sonuçlar dourduu anlalmtr. Bu da ikili öretim yerine tekli öretimin tercih edilmesi gerektiini gösteriyor. ifadelerini kulland.

Doç. Dr. Vural Fidan, çocuklarn yeteri kadar uyumamasnn, dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluklarnda arta yol açabildii uyarsnda bulunarak, bu tür sorunlarn hem kulak burun boaz hem de çocuk psikiyatrisi bölümlerinde kontrol edilmesi tavsiyesinde bulundu.

çocuklarn uyku düzeninin salanmamasnn, örendiklerini uzun dönem belleine atmalarnda soruna neden olabileceini dile getiren Fidan, unlar kaydetti:

Vücutta 23.00-03.00 saatlerinde salglanan melatonin, kiinin uzun dönem belleinin salanmasna, vücudun dinlenmesine yarayan bir hormon. Uyku hormonu olarak da adlandrlyor. Bu hormonun salglanmas kiide bozukluk gösterirse iitsel ve anlamayla ilgili problemlere yol açabiliyor. Bu da çocuun eitim baarsnda sorunlara neden oluyor.

Ana Sayfaya Git