Okula uyum bir haftadan fazla sürüyorsa dikkat!

İki haftalık sömestr tatilinin ardından çocuklarda okula uyum süreci bir hafta sürebilir.

Haberler 07.02.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aynur Saym, iki haftalk tatilin ardndan balayan okulla beraber yeni uyum sürecinin baladna dikkat çekti.

Yeni düzen için bir hafta gerekiyor

Rutin bir yaam düzeni ardndan uyku, beslenme, günlük aktivite deiimlerinde organizmann birtakm fiziksel ve psikolojik reaksiyonlar verdiini belirten Psikolog Aynur Saym, Günlük ritmimiz deiince yeni bir düzen olumas için en az 1 hafta gerekebiliyor. çocuklarmzn çounda da bu iki haftalk tatilde sabah kalkma akam yatma saatleri daha esnek hale geldi. Beslenme saatleri deikenlik gösterdi. Aktiviteler deiti. Dolaysyla tekrar bir yaam disiplini oluturmak aile ve çocuk açsndan biraz kaygl ve stresli bir dönem olabilir uyarsnda bulundu.

Uykudan önce rahatlatan aktiviteler yaplmal

Bozulan uyku düzeninin yeniden düzenlenmesinin baz önlemlerle mümkün olabileceini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, Uykuyu düzenleme çalmalarnda ilk yaplmas gereken sabah kalk saatini düzenlemektir. Akam yatma saati öncesi hareketli aktiviteler yerine sakin aktivitelerle yatak odasnda geçirilen zaman iyi olacaktr. Kitap okuma, sohbet etme, nefes egzersizleri, hafif bir müzik eliinde geveme çalmas yararl olabilir dedi.

Bu önerilere kulak verin

Düzensiz bir dönemin ardndan ders ve okula uyum sürecinin normal ritme ulamasnn bir haftay bulabileceini ifade eden Psikolog Aynur Sayn, anne babalara u tavsiyelerde bulundu:

çocua öüt verme, eletiri, baka çocuklarla kyaslama yapma, çok kat cezalar verme uygun yöntemler deildir. Ona bu düzeni oluturmada yardmc olmak gerekir.

Samimi, scak bir yaklamla anlamalar yapmak en doru yoldur.

Direnç gösteren çocuklar ya psikiyatrik bir sorun yayordur ya da ailenin kararll zayftr, disiplin oluturamyordur.

Örenme güçlüü dikkat sorunlar, kayg gibi psikiyatrik sorunlar olabilir. Bir uzman yardm almak, sürecin uzamamas, çocuun geliimi açsndan önemlidir. Aile ve çocuun yaam düzeni ve ihtiyaçlarna yönelik günlük haftalk programlar yaplp takip edilebilir ve motivasyon açsndan haftann sonuna ödül, bir aktivite koymak, çalmay keyifli hale getirebilir.

Sürecin uzamas bir sorunun habercisi olabilir

Rutin yaama dönmede gecikmenin ve bu sürecin uzamasnn çocukta bir sorunun habercisi olabileceini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, unlar söyledi:

Eer süreç uzuyor ise bu durum var olan çözülmemi sorunlarn habercisidir diyebiliriz. Bunlardan biri disiplin sorunudur; anne baba çocua disiplin oluturma ve disiplini sürdürmekte zorlanyor ise ortak yaklamlar ve iyi bir iletiimleri yok ise çocukta da disiplin olumaz. Bu durumda çocuk kendisini yönetemez. ç disiplinini oluturamaz. Yeni durumlara adaptasyonda ve organize olma, plan yapma, zamann yönetme becerisi gelimez. Veya ayrlma kaygs, sosyal fobi yaayan çocuklar, uzun bir aradan sonra tekrar evden aileden uzaklamakta zorlanrlar, okula kar isteksizlik, korku ve okul fobisi yaayabilirler. Dikkat eksiklii ve örenme güçlüü yaayan çocuklar da tatil sonras zor oluturduklar ritmi kolay yakalayamazlar.

Ana Sayfaya Git