Okulda ‘Dikkat dağınıklığı’na yol açabiliyor!

Üzerine titrediğiniz çocuğunuzun gözlerinin içine bakıyorsunuz şüphesiz. Sağlıklı, başarılı ve mutlu bir çocuk olması en büyük dileğiniz… Peki ya gözlerinin içine baksanız da gözünüzden kaçan bazı sinyaller olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Haberler 04.10.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta, gözde sinsi bir sorunun okul baarsn da çok yakndan etkilediini belirterek Özellikle miyop, hipermetrop ya da astigmat hastal olan bir çocuk, okulda tahtay göremeyebilir ya da gözlerinde olas bir sorun nedeniyle dikkatini toparlamakta zorlanr. Bu nedenle çocuklarmzn göz muayenelerini yaptrmak çok önemli diyor. Prof. Dr. Özgül Altnta çocuklarda gözden kaçrmamanz gereken 10 sinyali anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Sk sk göz krpma

Ailelerin genellikle tik olarak yorumladklar ve geçer diye bekledikleri sk sk göz krpmann altnda aslnda bambaka bir neden yatabiliyor! Alerji nedeniyle kants olan ve yeteri kadar göz ya olmayan çocuk sk sk gözünü krpmak zorunda kalyor. Okulda ders esnasnda çocuun gözlerini krpmak zorunda kalmas dikkat dankl ve derse odaklanamamaya da yol açyor.

Ban sürekli bir yöne çevirme

çocuunuz okulda tahtaya bakarken, bir ey okurken ya da televizyon seyrederken ban sürekli bir yöne çevirme ihtiyac hissediyorsa dikkat edin. çünkü ban sürekli bir yöne çevirme ihtiyac göz hareket kstlln telafi etme ihtiyac ve/veya iyi gördüü göz tarafna doru bakma eilimi nedeniyle oluuyor.

Ia hassasiyet

Alerjisi nedeniyle göz yüzey rahatszl ve göz kuruluu olan çoçuk kl ortamda çok rahatsz olurken, gözlerinde ar sulanma ortaya çkabiliyor. Ia kar hassasiyeti dolaysyla gözlerini ancak ksarak bakabiliyor.

Bir gözünü kapal tutma

Da doru gizli alkta, özellikle güneli havalarda karmak bir görüntü olutuundan, çocuk tek gözünü kapatmak zorunda kalyor. alk (gözde kayma) nedeniyle derinlik hissi geliimi etkilenen çocuklarda el göz koordinasyonu azalabiliyor. alk yeni baladysa yürüyüünde dengesizlik de görülebiliyor.

Ba ars ikayeti

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta, Ba arsnn bir çok nedeni olmakla birlikte, önemli nedenlerinden birini de göz problemleri oluturuyor. Örnein; okulda tahtay netletirebilmek ve yazlara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu çocukta ba ars meydana geliyor. Ancak aileler bunun geç farkna varabiliyor diyor.

Ksa sürede dikkat dalmas veya dalgnlama

Gözlük ihtiyac olan çocuk görüntüyü netletirmek için baz uyum mekanizmalarn devreye sokuyor. Bunu bir süre yapabilse de ardndan yorulup devam edemiyor. Dikkat dankl ya da dalgnlk olarak tanmlanabilecek bu durum, aslnda çocuun sadece gözlük ihtiyacndan kaynaklanabiliyor.

Gözlerini ksma ya da ovalama

Alerjinin neden olduu kanty azaltabilmek ya da net göremedii için görüntüyü netletirebilmek için çocukta gözlerini ksma ve ovalama ihtiyac ortaya çkyor. Bu nedenle öretmenlerin çocuklar yakndan takip etmeleri, olaand bir durumda aileyi mutlaka bilgilendirmeleri çok önemli.

Ellerini sk sk gözüne götürme

Özellikle alerji zemini olan çocuklarn okullarn açlmasyla ikayetleri artyor. Kalabalk ortamda havada uçuan tozlar ve alerjenlerin çok olduu ortamlar gözleri de olumsuz etkiliyor. çocuunuz gözüne eliyle çok sk temas ediyorsa bunun nedeni göz muayenesiyle aratrlmal.

Okurken parmakla takip etme

Okurken veya yazarken çok yakndan bakma, satr kaydrma veya sürekli parmakla takip etme de olas bir göz problemine iaret eden belirtiler arasnda yer alyor. Gözlerde hafif içe doru yönlenme eksiklii olan (konverjans yetmezlii) çocuklarda yakna bakt zaman kimi zaman da kayma ortaya çkyor. Bu esnada okuduu satr veya kelimeyi takip edemedii gibi, ba ars oluuyor ve yakn çalmaya isteksizlik ortaya çkabiliyor. Oyun oynarken topu tutma, ayakkab balama veya düme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren ilerde zorlanma da olas bir göz sorunundan kaynaklanyor olabilir.

Yapt ie istek duymamak

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta, Farkedilmeyen bir gözlük ihtiyac olan çocuklar görüntüyü netletirebilmek için aln ve göziçi kaslar kullanarak odaklanmaya çalrlar. Bundan dolay yorulan çocuun yapt ie bir süre sonra ilgisi ve istei azalr ve bu da baarsz olmasna yol açar diyor.

Ana Sayfaya Git