Okulda doğru kalem tutuş!

Çocukların kalem tutuş şekilleri yaş ve gelişim evrelerine bağlı olarak değişiklik gösterse de birçok uzman ve araştırma doğru kalem tutmanın çocuk gelişimini olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor.

Haberler 20.02.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Öncelikle bir kalemi doru tutma yetenei, çocuun örenme ve okul çalmalarna yönelik tutumunu, akademik baarlarn ve motor geliimini dorudan etkiler. Bununla birlikte el-göz koordinasyonu, küçük kaslarn (ince motor becerilerinin) geliimi ve parmaklarn etkin kullanm da doru kalem kavrama ile gelime gösterir. Yanl kalem tutuu ise zorlaycdr ve çocuun el ve kolunun çabuk yorulmasna neden olur.

UYGUN KALEM TUTUU

Uzmanlara göre, uygun kalem tutuu ba parmak, iaret parma ve orta parman bir arada kullanmm ile gerçekletirilir.Bu üç parmak ile kalemin tutulmasna ayn zamanda tripod tutuu da denir. Ba parmak ve iaret parma ile kalem tutulduktan sonra kalem orta parmak üzerine destek alacak ekilde yerletirilir.

Yaplan aratrmalar, 3 yan doru kalem kavramay örenmeye balamak için ideal bir ya olduunu ortaya koyuyor. Resim çizmek, renklerle iç içe olmak ve takip becerisini kolaylatracak sanat aktiviteleri, çocuklarn doru kalem tutuunu örenmeleri için en etkili yollardandr. Doru kalem tutuunu örenen çocuklar, elleri çizim ve renklendirmede zorlanmad için ince motor aktivitelerinden daha fazla keyif alrlar.

Üçlü parmak tutuu, çocuun nasl yaz yazacan baarl bir ekilde örenmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle seçilen kalemin yaps da bu süreçte önemli bir rol oynar. Üçgen yapya sahip kalemler, üçlü parmak tutuunu destekler ve ergonomik bir tutu salar. Tam da bu noktada Faber-Castell, üçgen gövdeli ürünleriyle bu süreci hem ebeveynler hem de çocuklar için kolaylatryor.

Ana Sayfaya Git