"Okulda olması gereken çocuklar tarlada"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okulda olması gereken çocukların tarlada çalıştığını belirterek, çocuk işçiliğini yok etmeye kararlı olduklarını ve bunun için UNICEF ile protokol imzaladıklarını bildirdi.

Haberler 06.10.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TESK Genel Bakan Bendevi Palandöken, TESK olarak çocuk içiliini yok etmeye kararlyz. Bunun için TESK olarak UNCEF ile çocuk içilii ile mücadele etmek için protokol imzaladk. Bugün mevsimlik içi olarak çalan ailelerin çocuklar hasat mevsimi sebebiyle okula gidemiyor. Ülkemizdeki 850 bin çocuk içinin 400 bini tarlada çalyor. Suriyeden gelen göçler, her geçen gün çocuk içi saysn artryor dedi.

çOCUK çL LE MÜCADELE 10 LDE DEVAM EDECEK

Bata Adana, Mersin, anlurfa, Gaziantep, Kilis, Diyarbakr, Malatya olmak üzere 8 ilde çocuk içilii ile mücadeleyi ön plana aldklarn kaydeden Bendevi Palandöken, UNICEF ile yaptmz protokol gerei 10 ilde çocuk içilii ile mücadele edeceiz. uan 10 ilin 8 i tespit edildi. 2 il de ksa zamanda belirlenecek. Ülkemizde tarmdan sanayiye, tekstilden inaata kadar birçok sektörde çalan çocuk içiler var. Baz tarm ürünlerinin hasat mevsimi yeni eitim öretim ylnn balangcna denk geliyor. Yani okulda olmas gereken çocuklar tarlada veya baka bir sektörde çalyorlar. Örnein çukurovada mevsimlik içi olarak pamuk toplayan ailelerin çocuklar henüz yeni eitim öretim ylna balayamad. UNICEFin verilerine göre, Türkiyedeki 850 bin çocuk içinin 400 bini tarm sektöründe yer alyor diye konutu.

SURYEDEN GELEN GÖç, çOCUK çLN ARTIRDI

Suriyeden gelen göçlerle çocuk içiliinin artna dikkatini çeken Palandöken, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn 2016da açklad verilere göre, Türkiyede 18 ya alt çalan says 101 bin 650 olarak kaydedildi. çocuk içilii ülkemizin ve yaadmz dünyann kanayan yaralarndan biridir. Eitim örenim görmesi, oyun oynamas gereken çocuklar küçük bedenleriyle i yükü altna girerek zihinsel ve fiziksel geliimleri olumsuz yönde etkileniyor.Özellikle son dönemlerde Suriyeden gelen göçler sebebiyle çocuk içiliinde youn bir art yaanyor. Göçmen çocuklarda tarlalarda ve atölyelerde çalan Türk çocuklarna katlarak bu saynn arttn görmekteyiz eklinde konutu.

çOCUK çL ÜLKEMZN KANAYAN YARASI OLMAKTAN çIKMALI

TÜK verilerine göre çalan çocuklarn yüzde 78inin kayt d çaltnn altn çizen Palandöken, çocuk içilii maalesef ülkemizin bir gerçei. çocuklarmzn eitim örenimden uzak kalarak çalmalarna müsaade etmemeliyiz. Buna engel olamyorsak bile en azndan çaltklar alanda mesleki eitim alarak gelecekte hem mektepli hem alayl olarak profesyonellemesini salayabiliriz. Böylelikle bugünün çocuk içilerini yarnn patronlar yapabilir, dolaysyla çalan çocuklarmzn sosyo-ekonomik geliimlerinin olabildiince yükselmesini salayabiliriz dedi.

Ana Sayfaya Git