Okullar açıldı: Çocuklarınızın kişisel verilerine dikkat!

Yeni bir eğitim dönemiyle birlikte çocukların ve gençlerin kişisel veri güvenliğinin korunması da önem taşıyor. Çocuğunuzun resimleri, okulu, doğum günü, ev adresi, gibi kişisel bilgiler herkese açık bir şekilde paylaşıldığında size veya çocuğunuza doğrudan veya dolaylı yollarla ulaşılabilir veya bu veriler kötü niyetli kişilerin eline geçerse başka amaçlar için de kullanabilir.

Haberler 13.09.2019 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kiisel Verileri Koruma Kurumu, yeni eitim-öretim dönemiyle birlikte kiisel veri güvenlii konusuna dikkat çekti.

Kurumdan yaplan açklamada, veri koruma kültürünün özellikle gençlere ve çocuklara alanmas gerektiine dikkat çekilerek, bir dizi tavsiyelerde bulunuldu. çocuklarn kiisel verilerinin korunmasnda ebeveynlerin de önemli sorumluluklarnn bulunduu hatrlatlarak çocuklarn ve gençlerin kiisel veri güvenlii konusunda hassasiyet göstermesini bekleyebilmek için öncelikle onlara veri koruma bilincinin alanmas gerektii dile getirildi. Açklamada u ifadelere yer verildi:

Zararl oyunlar ve sosyal medyadaki tehlikeler

Baz oyunlarn zararl etkileri, çocuun verilerinin ele geçirilmesi sayesinde veya herkese açk özellikteki paylamlarndan yola çklarak yaylmakta. lgili kiiler bu veriler sayesinde tespit edilmekte ve yine bu veriler üzerinden yaklam tarzlar sergilenerek hedef alnyor. Bazen anne veya babann sosyal medya üzerinde çocuklaryla ilgili yaptklar masum bir paylam bile suistimal edilebiliyor. Bundan ötürü ebeveynlerin de sosyal medya paylamlarna dikkat etmeleri, veri güvenlii açsndan hayati önem tamaktadr.

Ebeveynlerin de sorumluluklar var

Teknolojinin ve internetin amac dnda kullanlabilmesi, birtakm riskleri beraberinde getiriyor. Öte yandan çocuklar, dijital ortamlarda geliigüzel paylatklar kiisel verilerden doabilecek risklerin farknda olmayabilir, çeitli kötü niyetli giriimlerin hedefi haline gelebilirler. Bu sebeple ailelere büyük sorumluluklar dümektedir. Aileler, çeitli kontrol mekanizmalar araclyla çocuklarn olas risk ve tehditlerden korumaldr.

çocuklar dijital dünyada yalnz braklmamal

Bir çocuun çevrimiçi ortamlarda harcayabilecei vakit, bilimsel ölçülere uygun olacak ekilde aileler tarafndan belirlenmelidir. çocuklar dijital dünyada yalnz braklmamaldr. Bu noktada ebeveynlerin amac, çocuun çevrimiçi faaliyetlerini ortadan kaldrmak yerine, yönetilebilir ve kontrol edilebilir hale getirmek olmaldr. Bu admdan sonra veri güvenliini tesis etmek daha da kolaylaacaktr.

Kiisel veri güvenlii için önemli tavsiyeler

- çocuklar, gerçek ve dijital ortamda veri güvenliinin salanmas amacyla neleri paylap, neleri paylamamas gerektii konusunda bilinçlendirilmeli.

- çevrimiçi ortamlardaki kötü niyetli kiilerin davran biçimlerini, yüzlerini ve hatta yaam alanlarn internette farkl yanstabilecei aklda tutulmal.

- Sosyal medya hesaplarnn ve akll cihazlarn gizlilik ve güvenlik ayarlar bilinçli bir ekilde düzenlenmeli.

- çevrimiçi oynanan baz oyunlarn kiisel veri güvenliinin yan sra psikolojik ve fiziksel sorunlara da yol açabileceine dikkat edilmeli.

KVKK ailelerin yannda

Aileler, kiisel verilerin korunmas konusunda bilgi edinmek için Kurumun web sitesi kvkk.gov.tr üzerinde yer alan eitici video ve rehberlerden yararlanabilir. Gerek duymalar halinde ise Alo 198 Veri Koruma Hattn ücretsiz arayarak destek alabilir, 6698 sayl Kiisel Verilerin Korunmas Kanununda yer alan haklar konusunda bilgi edinebilirler. Dier yandan Kurumun sosyal medya hesaplar vastasyla kiisel verilerin korunmas alanndaki gelimeler ve uyarlar takip edilebilir.

Ana Sayfaya Git