Okullarda el yazısı kararı yine değişti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenin tercihine bıraktığı el yazısı kararında değişikliğe gidiyor. Bu yıl sadece öğretmenlerin yüzde 5’inin el yazısını tercih etmesi ve aynı okulda farklı uygulamaların sorunlara neden olması üzerine yazı konusunda “Okul içinde birlik” zorunluluğu getiriliyor. Bakanlığın illere gönderdiği genelgeye göre, ilkokul birinci sınıfta yazı konusunda kararı artık “okul zümreleri” verecek. Yeni uygulama gelecek öğretim yapılında başlayacak.

Haberler 17.02.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarda el yazs karar yine deitiBakanlk, 12 yl okullarda zorunlu olan el yazs ile okuma-yazma modelini kaldrmt. Taslak müfredatlar askya çktnda Türkçeye gelen 5 bin 76 görüten yüzde 99.3ünde bitiik eik yaznn kaldrlmas talebi yer almt. Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, geçen yl mays aynda yaplan lk Okuma ve Yazma Öretimi Bilgilendirme toplantsnda, eik yaz dayatmasn kaldrdklarn ilan etmiti.

TERCH ÖRETMENE BIRAKILMITI

Haziran aynda ise el yazs karar öretmenin tercihine braklmt. Öretim programnda, Ses esasl ilk okuma yazma öretimi benimsenmi ve ilk okuma yazma öretiminin dik temel harf ya da birleik eik harflerle yaplmasna karar verilmiti. Bu yl öretmenlerden dik temel harfler ile mi yoksa el yazsyla m eitim vermek istedikleri sorulmu ve tercihler dorultusunda eitim materyalleri öretmenlere gönderilmiti.

SADECE YÜZDE 5 EL YAZISINI SEçT

Edinilen bilgiye göre, tercihin öretmene braklmas, sahada sorun yaanmasna neden oldu. Ayn okulda farkl yaz türlerinin seçilmesi, hem öretmenler için hem de örenciler için zorluklar da beraberinde getirdi. Yan yana iki ayr birinci snfta farkl yaz stilleri uyguland, bakanlk snflara farkl öretim programlar ve kitaplar gönderdi. lk uygulamada öretmenlerin yüzde 95i dik temel harfleri seçerken sadece yüzde 5i el yazsn tercih etti.

ZÜMRE ÖRETMENLER KURULU KARAR VERECEK

Gelimeleri deerlendiren bakanlk, el yazs kararnda deiiklie gitti. Artk el yazsyla m yoksa dik temel harflerle mi eitime balanacana Okul Zümre Öretmenler Kurulu karar verecek. Birinci snflar okutan tüm öretmenlerin karar ve okul yöneticilerinin koordinesi dorultusunda tek bir yaz stili belirlenecek. Zümre kararyla tüm okulda tek bir yaz karakterinin kullanlmas salanacak.

TEK YAZI STLNDE KTAP STEYN

Bakanlk, yaz konusuyla ilgili illere genelge gönderdi. Hürriyetin ulat genelgeye göre, yeni uygulama 2018-2019 eitim öretim ylnda balayacak. Genelge ile okullardan, 2018-2019 eitim öretim ylnda okutulacak 1. snf Türkçe ders kitap ihtiyacnn belirlenmesinde okul müdürlüklerimizce dik temel yaz veya birleik eik yaz stillerinden hangisiyle örencilere eitim verilecei kararnn okul zümre öretmenler kurulunca alnmas ve alnan karar dorultusunda tek yaz stilinde kitap ihtiyac giriinin yaplmas istendi.

Ana Sayfaya Git