Okullarda emniyet alarmı!

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine, '2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Alınacak Trafik Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. 5 başlık altında gönderilen genelgede, yeni dönemde okul servislerinde ve okul çevrelerinde alınacak tedbirlerle yürütülecek denetimler ve bilgilendirme/ farkındalık çalışmaları anlatıldı.

Haberler 28.08.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genelgeye göre, okul servis araçlarnda Milli Eitim Bakanl, Salk Bakanl ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan hazrlanan rehberler esas alnacak. Servis oförleri, rehber personel, örenciler, servisle ulam salayan öretmen ve çalanlar, kiisel temizlik kurallarna uygun ekilde hareket edecek ve aracn içinde mutlaka tbbi maske kullanacak. Araçlarda giri kapsnn yanna el antiseptii konulup, araç içinde örenciler için tbbi maske bulundurulacak. Servislerde koltuklara numara verilecek ve oturma listesi oluturulacak. Bu liste serviste görünür yerde asl olacak, böylelikle servis kullananlarn ayn yerde oturmas salanacak.

ETM FAALYETLER

Tamal eitimlerde kullanlan araçlar dahil tüm okul servis araçlar, oförleri ve rehber personeline yönelik trafik güvenlii farkndalnn artrlmas salanacak. Okul Servis Araçlar oförleri ve Rehber Personeline Yönelik Bilgilendirme Eitimleri, her gruba bir gün olacak ekilde düzenlenecek. Milli Eitim müdürlükleriyle i birlii içerisinde öretmen, örenci ve velilerden tespit edilen gönüllü kiilerin müracaatlar okul idarelerince alnacak. Bu kiilere Okul Geçidi Görevlisi Eitimlerinin Karayollar Trafik Kanunu ve Karayollar Trafik Yönetmeliinin ilgili maddeleri dorultusunda Hatal Sürücüye Krmz Düdük kampanyasyla birlikte düzenlenecek. Tüm okul geçidi görevlilerine, krmz düdük verilecek. Okullarda trafik güvenlii konusunda uygulamal ve teorik dersler verilecek. Umuma Açk Yerlerde Verilen Trafik Eitimleri kapsamnda vatandalara yönelik eitimlere aralksz devam edilecek.

DENETMLER HAFTA BOYUNCA KESNTSZ YAPILACAK

Eitim kurumlarnn açl tarihleri esas alnarak okul servis araçlarna yönelik denetimler hafta boyunca kesintisiz yaplacak. Eitim öretim yl süresince planl denetimlere devam edilecek. Okul idareleriyle irtibat kurularak, okul giri ve çk saatlerinde, okul önlerinde, çevresinde ve güzergahlarnda gerekli trafik tedbirlerinin alnmas için ekip/personel görevlendirilecek. Rehber personel ve Okul Geçidi Görevlilerince tespit edilen trafik kural ihlallerine ilikin olarak düzenlenen Trafik Kural hlali Tespit/hbar tutanaklarnn trafik birimlerince kontrolü yaplarak trafik idari para cezas karar tutanana dönütürülecek. Yaya veya okul geçitlerinden geçen veya geçmek üzere olan örencilere ve dier yayalara ilk geçi hakkn vermeyen sürücülerle ilgili gerekli cezai ilem uygulanacak. Okul ve çevresinde, yatay ve düey trafik iaretlemeleri, hz kontrol elemanlar, indirme bindirme cepleri, aydnlatma, okul önü bariyerleri, butonlu sinyalizasyon sistemleri ve benzeri fiziki tedbirler kontrol edilecek. Eksiklik görülmesi halinde yolun yapm ve bakmndan sorumlu olan kurum ve kurulularla irtibata geçilerek eksikliklerin giderilmesi salanacak.

ARAç TAKP SSTEM BULUNDURULACAK

Okul servis araçlarnn denetiminde, Karayollar Trafik Kanunu ve Yönetmelii ile Okul Servis Araçlar Yönetmelii hükümlerine uygun hareket edilecek. Belediyelerce düzenlenen Okul Servis Arac Özel zin Belgesi ve Okul Servis Arac Bakm ve Onarm Takip Formu bulundurulacak. Yönetmelikte belirtildii ekilde standartlara uygun okul tat yazs ve dur krmz k veren lamba, araç üzerinde ve çalr vaziyette olacak. Araç ön ve arka tarafnda kalan alanlar gösteren görü ve sesli ikaz sistemiyle geri vites lambalar ve bal sesli ikaz sistemleri, oturacak yer adedini gösteren etiket donanmlar kullanlr ve çalr durumda olacak. Araç kaplar oför tarafndan açlp kapatlabilecek ekilde otomatik veya araç oförü tarafndan elle kumanda edilebilir ekilde (mekanik) olacak. Araçlarda en az otuz gün süreli kayt yapabilen araç takip sistemi bulundurulacak. Okul servis aracnn camlar sabit olacak ve camlarn üzerine renkli film tabakas yaptrlmayacak. Aracn her koltuunda emniyet kemeri bulunacak ve bu kemerler kullanlacak. Tatlar temiz, bakml ve güvenli durumda olacak.

Okul öncesi ve ilköretim örencilerinin tanmas srasnda araçlarda rehber personel bulundurulacak. oför ve rehber personel, Okul Servis Araçlar Yönetmeliinde belirtilen artlar tayacak. oför araçta sigara içmeyecek ve içilmesine müsaade etmeyecek. Tama hizmeti srasnda görüntü ve müzik sistemleri kullanlmayacak. Tama snrnn üzerinde örenci tanmayacak. Servis oförleri, indirme ve bindirme kurallar bata olmak üzere dier tüm trafik kurallarna ve yükümlülüklerine uyacak. Her araç için Okul Servis Araçlar Denetim Formunda yer alan hususlar titizlikle kontrol edilecek ve eksiklii veya kural ihlali tespit edilenlere mevzuatn öngördüü cezai ilemler uygulanacak.

LAVE TEDBRLER PLANLANACAK

Okul çevrelerinde yaanan kazalara ilikin risk analiz deerlendirilerek, bu bölgelerde ilave tedbirler planlanacak. Sürücülerin yaya ve okul geçitleri öncesinde dikkatlerini daha üst düzeye çkarlarak yavalamalar ve yayalara ilk geçi hakkn vermelerini salamak için tüm ksz okul ve yaya geçitlerine araçlarn yaklam yönünde önce yaya görsellerinin çizdirilmesi ivedilikle tamamlanacak. Okul, hastane, alveri merkezi gibi yayalarn youn olduu ya da trafik akmnn yayalara risk oluturduu yerlerde ve bu yerlerin çevresindeki cadde, sokak ve güzergahlarda azami hz snrnn saatte 30 kilometre hza düürülmesi salanacak. Okul servis tamacl faaliyetlerinin düzenli ve güvenli olarak yürütülmesi amacyla, okul servis araçlarnn çalma artlar ve karlalan sorunlarn çözümüne yönelik eitim öretim dönemi balamadan önce vali ve kaymakamlarn bakanlnda ilgili paydalarn katlmyla toplant düzenlenecek. Rehber personel ve okul geçidi görevlilerince düzenlenen ihlal tespit tutanaklar, tespit tarihinden itibaren üç i günü içerisinde okul yönetimlerince teslim alnacak. Bu tutanaklar takip eden üç i gününde de trafik denetleme birimine veya ekiplerine tutanak karl teslim edilecek.

GENEL EMNYET VE ASAYE LKN TEDBRLER

Öncelik dereceli okullar bata olmak üzere okullarda güvenliin azami ölçüye çkarlmas, okullarda kurulan güvenlik kameralarnn çalabilirlii kontrol edilecek ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemine (KGYS) entegrasyonu tamamlanacak. Dier okullarda ise KGYSye entegre art aranmakszn öncelik derecelerine ayrlan okullardan balanarak okul güvenlik kamera sistemleri tamamlanacak. Okul çevrelerinde metruk olduu tespit edilen binalara ilikin alnacak tedbirler gözden geçirilecek. Hassas olduu belirlenen okullarn bulunduu yerlerde uyuturucu ve uyarc maddelerle mücadele konusu bata olmak üzere açk sigara sat önlenecek. Okul çevrelerindeki internet cafe ve oyun salonlar gibi yerler denetlenecek.

Ana Sayfaya Git