Okullarda florür vernik uygulanmalı mı?

Velilerin kafası karışık. Okullarda çocuklara uygulanacak florür vernik uygulaması için ailelerden izin kağıdı isteniyor, veliler de soluğu ‘Yaptıralım mı, yoksa yaptırmayalım mı?’ diye diş hekiminde alıyor.

Haberler 11.10.2017 - 07:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda, çocuklarn dilerine florür vernik uygulamas yaplmas ile ilgili okuldan bir form geldi. Yaptrmak gerekir mi, yararl m, zararl? m eklinde sorular ile karlatn belirten Di Hekimi Pertev Kökdemir, aileleri uyaryor. Di macunlarnda zaten florür olduunu belirten Kökdemir, çocuklarn düzenli olarak dilerini frçalamasnn yeterli olduunu belirtiyor.

GÜVENL BR UYGULAMA

Toplu ortamda, kontrolsüz bir uygulama yaptrmak yerine bu uygulamay di hekimi muayenesinde yaptrmann daha doru olacan vurgulayan Kökdemir, Florür vernik uygulamasnn zarar olmad gibi oldukça güvenli bir uygulamadr. Di yüzeyine sürüldüünde tükürükle temas ederek ksa sürede kuruyup sertletiinden yutma ve flor toksisite açsndan daha güvenlidir. Di çürüklerini yüzde 30- 40 orannda azaltr. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanlabilir diyor.

GEREKL HJYEN ARTLARI SALANABLMEL

Ancak Di Hekimi Pertev Kökdemir, okullardaki toplu uygulamaya kar da aileleri uyaryor: çocuun ihtiyac varsa veya aile talep ediyorsa bu uygulama yaplabilir. Maliyeti de oldukça düüktür. Aile bireylerinin dilerinde çok çürük varsa çocukta da çürüe yatknlk olabilir. Bir de çocuk dilerini düzenli frçalamyorsa, bu uygulama yaplabilir. Ama bu uygulamann kontrollü yaplmas lazm. Gerekli hijyen artlar salanabiliyorsa toplu halde yaplabilir. Bu artlarn salanabildiinden emin olunmal. Aksi durumlarda 40 kiiye toplu halde uygulama yaplmamas daha uygun olur.

Ana Sayfaya Git