Okullarda kaynak kitap sorunu devam ediyor

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) her eğitim ve öğretim yılında dağıttığı ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecilerinin "yardımcı kaynak" adı altında öğrencilerden kitap istemesi, velileri zor durumda bırakıyor.

Haberler 25.12.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Piyasa deeri 300 ile 500 TL arasnda deien ve dar gelirliler için oldukça ar bir külfete neden olan yardmc ya da kaynak kitaplar, aile bütçesini ciddi ekilde zorluyor. Veliler, tüm skntlar ramen çocuklarnn eitimine katk sunacak diye bu ekstra masraf ödemek zorunda kalyor.

Örencilere verilen kaynak kitaplarn snava dayal bir sistemin sonucunda ortaya çktna dikkat çeken uurlu Öretmenler Dernei (Ö-DER) Siirt ube Bakan Murat Kalkan, LGS ön planda olduu müddetçe velilerin yardmc kaynak kitaplarn almak zorunda kalacan belirtti.

Kalkan, devletin verdii ders kitaplarndaki asl sorunun ise örencilerin çözebilecei soru bankalarnn bu ders kitaplarnda olmamasndan kaynaklandn ifade etti.

Örenci ne kadar çok soru çözerse o kadar baarl olur

Kalkan, Devletin verdii ders kitaplar teorik anlamda örencinin ihtiyacn karlyor. Devletin verdii ders kitaplar ile LGS arasnda bir sknt var. Bir bilgi teorik olarak anlald zaman bunun pratie dökümü soru çözümü ile olur. Örenci ne kadar çok soru çözerse LGSde o kadar baarl olur. Eitim ile uraan herkes unu biliyor ki ne kadar az soru çözerse baar o kadar az olur ve ne kadar çok soru çözerse baar da o kadar fazla olur. Eitim ile uraan herkes bunun farknda. dedi.

Öretmen iki arada bir derede kalyor

Kalkan, devletin verdii ders kitaplarnda soru eksikliinin olduunu, Mili Eitimin de bu sorunu çözmek için Eitim Biliim A (EBA) denilen bir internet sitesi kurduunu fakat çou örencinin evinde internet olmad için bu hizmetten faydalanamadn belirtti.

Öretmen, örenciye kaynak kitap aldrmad ve baar seviyesi dütüünde hesabnn öretmenden sorulduuna dikkat çeken Kalkan, unlar söyledi:

Devletin verdii kitaplarda öyle bir eksilik var; konular tam ama soru eksii bulunuyor. Bu sorularn ek bir fasikül ile veya baka bir ekilde örenciye verilmesi durumunda bu sorun ortadan kalkacaktr. Devlet unu yapyor; EBA diye bir internet sitesi kurmu ve örencilere ifreler vermi. Örenciler bu ifrelerle EBA sitesine giriyorlar ve internette hem deneme snavlar hem de ders konularyla ilgili sorular çözebiliyorlar. Ancak bu sefer öyle bir sknt karmza çkyor; Kaç örencinin evinde internet var? Böyle bir sknt çkyor. Öretmen iki arada bir derede kalyor. Eer soru bankas veya yardmc kaynaklar aldrd zaman kitaplar pahal olduundan dolay veliye hatr saylr bir külfet oluyor. Kitaplar aldrmad zaman öretmene, çocuklar niye baarsz? diye hesab soruluyor. Öretmen aldrsa bir türlü, aldrmazsa bir türlü. Dolaysyla bunun orta yolunun bulunmas gerekiyor.

Kaynak kitaplarn hiçbir ekilde alnma zorunluluu yoktur

Kaynak kitaplarn külfet olsa da çocuun baars için önemli olduunu ifade eden Kalkan, velinin de bu duruma katlanmak zorunda kaldn söyledi.

uurlu Öretmenler Dernei olarak genel merkezin, devlet kitaplar ile ilgili her yl bir çalma yaptn ve bu incelemeleri rapor haline getirip ilgili makamlara sunduunu belirten Kalkan, bu raporlarn dikkate alnmas durumunda sorunlarn ksmen de olsa çözüme kavuacan ifade etti.

Kalkan, Hiçbir öretmen, Örenci kaynak kitap almyor. diye not krmaz. ahsen buna inanmyorum. Bu öretmene yakmaz. Öretmene düen görev nedir? Baz okullarda bu yaplyor, bunu duyuyorum. Maddi durumu kötü olan örencilere krtasiyeden fazla kitap isteniyor. Bizim u kadar durumu kötü olan örencilerimiz var, u snfa u kadar fazla kitap getirelim diye. Bu ek gelen kitaplarn paras krtasiyeye ödenmiyor. Bir nevi ücretsiz olarak birkaç tane fazla kitap alnp örencilere veriliyor. Kaynak kitaplarn hiçbir ekilde alnma zorunluluu yoktur. Öretmen dier okullara, branlara kar daha baarl olabilmek için kendini yardmc kitaplar almak zorunda hissediyor. Veliler açsndan düündüümüz zaman maddi açdan bu bir külfettir ama iin özüne baktmz zaman çocuu LGSye girecek yani ne kadar fazla yardmc kaynak çözerse o kadar çok baarl olacak. in bu boyutuna bakmak gerekiyor. diye konutu.

Sistem bu ekilde olduu müddetçe bu süreç devam edecek

Skntnn sistemden kaynaklandn, sorunun ne velide ne öretmende ne de okullarda olduunu dile getiren Kalkan, asl sorunun LGSnin gerekenden fazla ön plana çkarlmasnda olduunu belirtti.

Kalkan, Snav sistemi deiti, adrese dayal bir sistem getirildi yani çocuk düük puan alsa bile evinin yaknnda bulunan bir okula gidebiliyor. Durum böyle olduu halde bir LGS itah var bizde. Yani baarl olan-olmayan, okula ilgisi olan-olmayan tüm örenciler, LGSye sokulmaya çallyor. Kanmca bu çok yanl. Sistem bu ekilde olduu müddetçe bu süreç devam edecek. Veli unu biliyor; çocuu fazladan kaynak çözmedii zaman baarl olamaz ya özel okula ya da dershaneye gönderecek. Gönderemeyen ne yapyor? Fazladan kitap aldryor. Ortada bir LGS gerçei var, LGS de baarl olabilmesi için bu kitaplarn hepsini çözmesi gerekiyor. Devlet bunu yasaklayamaz. Bu sistem tam olarak hakkyla adrese dayal oturtulduu zaman çözüm olabilir yoksa bunun dnda LGS ön planda olduu müddetçe veliler de örenciler de bu yardmc kaynaklar alacaklar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git