Okulların tatil programları değişiyor

Bakan Selçuk, "Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak" dedi.

Haberler 19.04.2019 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, okullarn tatil programlarnda yaplmas planlanan deiikliklere ilikin bölgelere göre tatilin söz konusu olabileceini belirterek, Bu konuyla ilgili ksa zamanda bir açklama yapacaz. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlmzla da baka kurumlarla da görütük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açklamamz olacak dedi.

Bakan Selçuk, eitim gündemine ilikin sorular yantlad.

Zorunlu yabanc dil eitimi kalkacak m? sorusu üzerine Selçuk, bu konuda kalkacak veya kalkmayacak eklindeki bir yaklam doru bulmadn vurgulad. Ziya Selçuk, Eer hazrlk snf olan bir okul varsa oradaki yaklammz deiik, meslek liselerinde yabanc dille ilgili yaklammz deiik. Bazen 4 sene verebiliriz bazen bir sene verebiliriz. Yani bu kalkacak ya da kalkmayacak biçiminde deil de hangi çocuklarn neye ihtiyac var, bunu saptamak önemli. deerlendirmesinde bulundu.

Bunun saptanmasna ilikin model çalmalarnn bulunduunu söyleyen Selçuk, Bunu aceleye getirip sadece müfredat deitirerek ngilizce öretemeyeceimizi biliyoruz. Bunun yan sra öretmen eitimi, araç gereç yönetimi çok önemli. diye konutu.

Bakan Selçuk, mavi balina internet oyunu kastedilerek, çocuklar istismar eden dijital saldrlara kar nasl önlemler alnmal? Sizin bu konuda çalmalarnz var m? sorusu üzerine, bu konuda çalmalar yürütüldüünü kaydetti.

Bu konuda yüzbinlerce öretmene, örenciye bilinçli internet kullanm gibi konularda eitim verildiini aktaran Selçuk, Bir android aplikasyonumuz var siber zorbalk konusunda, çok sayda videolar hazrladk anne babalara rehberlik olsun diye. Eer bir çocuk duygusal olarak rahatlarsa, düünsel olarak açl giderilirse, eylemsel olarak aileyle bütünleirse bu tür konularda çok fazla sorun yaamaz diyebilirim. deerlendirmesinde bulundu.

OKULA BALAMA YAI

Milli Eitim Bakan Selçuk, Okula balama ya bir daha deitirilir mi, bu son mu? sorusu üzerine, bu deiikliin son olduunun belirtti.

Selçukun açklamalar öyle:

4+4+4 ile birlikte iki ça nüfusu birbirine kart. Yani 5 ya ve 6 yan çocuklar sistemden dolay ayn sene okula balama durumunda kaldlar. Bizim ça nüfusunun yüzde 40 daha üstünde örencimiz oldu ayn sene. Fakat ayn snfta çok farkl becerilere ve birikime sahip çocuklar olunca çocuklar aslnda yalarndan ya da materyalden kaynaklanan eksiklii kendi yeteneklerindeki eksiklik zannettiler. çocuk da bir sorun yok aslnda, 5-6 ay daha beklese o da yapacak onu. Aile tercihi sonucunda daha erken ya da daha geç olmas elbette söz konusu olabilir ama biz ulusal düzeyde bir standart koyup ça nüfusunu dikkate almak zorundaydk.

Bu çalmay çocuum rapor alsn m almasn m? gibi tartmalarn önüne geçmek, meseleyi berraklatrmak için yaptklarn anlatan Selçuk, bu konuda 69 ay ortalama olarak ele aldklarn, velilerin bu konuda çocuklarnn kiisel durumuna bakarak hareket etmesi gerektiini kaydetti.

ÖRENCLERMZN STEMED OKULA YERLETRLMES SÖZ KONUSU OLMAYACAK

Velilerin, imam hatip okullar saysnn çok olduu, çocuklarn imam hatipler dnda yerletirecek okul bulamad konusunda eletirilerinin bulunduu belirtilerek, mam hatip okullar velilerin ikayet ettii kadar çok mu? sorusu yöneltilen Selçuk, uygulamadaki baz aksaklklardan dolay birtakm ikayetlerin bulunduunu ifade etti.

Ziya Selçuk, uygulamadaki aksaklklarn ortadan kaldrlacan vurgulayarak, Bu anlamda skkln azalmas hatta yok olmaya doru gitmesi söz konusu olacak. mam hatip okullarmz da dier okul türleri gibi velilerin talepleri dorultusunda açlyor. Örencilerimizin istemedii bir okula yerletirilmesinin de söz konusu olmayacan rahatlkla söyleyebilirim. dedi.

BÖLGELERE GÖRE TATL OLABLR

Bakan Selçuk, Okullarn tatil programyla ilgili bir deiiklik yaplacak m? Bölgelere göre tatil düzenlemesi mümkün mü? sorusu üzerine, bölgelere göre tatilin u anki mevzuatla da mümkün olabileceini ifade etti.

Tatil süreleri konusundaki farkl uygulamalara, Türkiyede özellikle doudaki birçok ilde ar k artlarna iaret eden Selçuk, unlar kaydetti:

Biz bu tek tip anlaymzdan kaynaklanan neden dolaysyla, bölgesel tedbir almakta biraz zorlanyoruz. Aslnda sayn valilerin denetiminde bu konu. Fakat önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili ksa zamanda bir açklama da yapacaz. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlmzla da baka kurumlarla da görütük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açklamamz olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazrla henüz sahip deil. O, zaman içerisinde dikkate alnabilecek bir ey. u anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabilirizin peinde olmalyz ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açlabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiimizde aslnda sayn valilerin zaten yetkisinde olan baz hususlarn çok daha ilevsel bir biçimde bölgesel olarak yaplmas söz konusu olacak.

Ana Sayfaya Git