Okulun elektrik ihtiyacını gideriyorlar

Güneş enerjisiyle lisenin elektrik ihtiyacını karşılayıp, fazlasını satıyorlar.

Haberler 14.02.2022 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Yeniköy Anadolu Lisesinde çatya kurulan güne enerjisi sistemiyle üretilen 25 bin kilovat elektriin 15 bin kilovatsaati okula harcanrken, geriye kalan miktar elektrik datm irketine verilerek, ek gelir elde ediliyor. Okul Müdürü Ahmet Yaki, projenin Avrupa Birlii tarafndan finanse edildiini belirterek, çatmzda 352 panel bulunmaktadr. Tam kapasiteyle çaltnda bu 352 panelden ürettiimiz elektrik miktar 25 bin kilovata denk gelmektedir. Ayda 15 bin kilovata yakn bir elektrik tüketimimiz oluyor. Fazla enerjiyi bölgedeki anlamal enerji irketine veriyoruz. Bu da okula art bir gelir olarak yansyor dedi.

Balar ilçesinde bulunan 24 derslikli ve 910 örencinin eitim gördüü Yeniköy Anadolu Lisesi yönetimi, okulun teknolojik donanm nedeniyle yüksek gelen elektrik faturalarna kar proje gelitirdi. Bakanla sunulan ve kabul gören 890 bin TL maliyetli proje, Avrupa Birliince finanse edildi. Ocak aynda çatya yerletirilen 352 güne paneliyle üretilen elektrikle okulun aylk ortalama 15 bin kilovatsaat olan enerji ihtiyac karlanmaya balad. Tam kapasiteyle çaltnda ayda 25 bin kilovatsaat elektrik üreten okul, böylece hem kendi enerjisini üretmeye balad hem de fazla enerjinin elektrik datm irketine verilmesiyle ek gelir elde etmeye balad. Sfr atk konusunda da örnek olan okulun bahçesine kurulan geri dönüüm üniteleriyle de pil, cam, kat ve ya gibi maddeler ayrtrlarak geri dönüüme kazandrlyor.

OKULA ARTI BR GELR

Okul Müdürü Ahmet Yaki, okulun birçok okulda olmayan fiziki donanmlara sahip olduunu ifade ederek, Merkezi sistem klimamz var. Bu klimalar hem stma hem soutma eklinde. Ayn zamanda merkezi sistem havalandrmamz var. Bütün snflarmzda, koridorlarmzda bunlar mevcut. Okulumuzda çevredeki dier okullara göre 2 kat fazla bir elektrik tüketimi oluyor. Bu durumu fark edince çözüm bulmak adna yenilenebilir enerjiden faydalanmay düündük. Bu anlamda çaba göstererek, proje gelitirdik. Projemizi bakanla sunduk ve kabul edildi.

Avrupa Birlii tarafndan finanse edilip, çatmza güne panellerimizi kurduk. 890 bin TL gibi bir maliyeti oldu. çatmzda 352 panel bulunmaktadr. Tam kapasiteyle çaltnda bu 352 panelden ürettiimiz elektrik miktar 25 bin kilovata denk gelmektedir. Bu da bizim enerji ihtiyacmz fazlasyla karlamaktadr. Ayda 15 bin kilovata yakn bir elektrik tüketimimiz oluyor. Fazla enerjiyi bölgedeki anlamal enerji irketine veriyoruz. Güne enerjisi sistemi sayesinde kendi elektriimizi kendimiz üretir duruma geldik. Bunun yannda fazladan üretim yapyoruz. Bu da okula art bir gelir olarak yansyor. Bunun mutluluunu gururunu yayoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git