Okulun ilk haftasında ailelere öneriler

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, okula ilk kez adım atacak olan çocuklar zorluklar yaşayabiliyor.

Haberler 16.09.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Selin Karabulut, Oyun döneminden henüz çkamam çocuklar için okulun ilk günleri ürkütücü olabilir. Bu dönemi atlatmak için yeni örencilere zaman tannmal dedi.

Okula ilk kez adm atan örenciler için ilk ders zili ürkütücü olabiliyor. Ailesinden ayrlmak istemeyen çocuklar zorluklar yaayabiliyor, okulun ilk günleri zorlayc olabiliyor. çocuklarn önce ailede, ardndan okulda sosyalletiini ifade eden Uzman Psikolog Selin Karabulut, çocuun okula almas sürecinde ebeveynlerine ve çevresindekilere oldukça önemli görevler düüyor. Aileden çkp farkl sosyal çevreye adm atmak ve o çevrenin bir parças haline gelmek henüz oyun döneminden çkmam bir çocuk için zorlayc olabilir. Bu ilk gün krizlerinin çözümü olay doal karlamak ve sabrla beklemekten geçiyor. Bu dönemde çocuunuza zaman tanyn ifadesini kulland.

Karabulut: Anne ve baba soukkanl yaklamal

Karabulut, çocuun okula almas srasnda dikkat edilecek noktalar öyle sralad:

Okulun ilk günlerinde anne-baba sakin ve soukkanl olmal. çocuun da bu tepkilere bakarak ayn kaygy ve panii yaayabilecei unutulmamal.

çocuu en iyi tanyan ebeveynleridir. Bu yüzden anne ve baba, çocuu sakinletirici yollar denemeli.

çocuk okulda ilk kez baka yetikinler ve yatlaryla karlaabilir. Aileler, okul balamadan önce çocuklarna okulu anlatmal, mümkünse öncesinde birkaç küçük ziyarette bulunmal.

Aile tutarl davranmal, çocuk cesaretlendirilmeli

çocuun okula gitmesi konusunda ailenin her üyesi tutarl bir tutum taknmal ve çocuu cesaretlendirmeli.

çocukla her zaman açk ve anlalr konuulmal korkuyorsa nedenleri ve endieleri üzerinde younlalmal. Konumada kesinlikle aalayc ve küçük düürücü bir tavr taknlmamal.

çocuklar anne-babadan, evden ayrlma ve bilinmezliin verdii kayg sebebiyle korkar. çocua, Seni anlyorum ve sana bunun için kzmyorum mesajnn verilmesi gerekir.

çocuklara güven verilmeli, öretmenle i birlii yaplmal

çocuklar için en önemli ey güvendir. Anne ve babalarn da çocua güven vermesi gerekir. Buradaym, çkta seni alacam, Beni göreceksin, Kapda olacam gibi cümleler, çocuu sakinletirebilir.

Baka çocuklarn yi örnek olarak gösterilmesi olumlu sonuçlar dourmaz. Anne ve babalar karlatrc bir tutum içinde olmamaldr.

Okulun ilk günlerinde ve sonrasnda okul ve öretmenle i birlii içinde olunmas önemlidir.

Bunlarn dnda hala çocuk ar bir korku yayorsa mutlaka profesyonel yardm alnmaldr.

Ana Sayfaya Git