Önce öğrenip sonra da ailelerine öğretiyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları Siirt'te eğitimlerine devam eden 120 Suriyeli öğrenci, öğrendikleri Türkçeyi aile bireylerine de öğretiyor.

Haberler 21.02.2017 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlna (MEB) bal okullar ile 14 Eylül Geçici Eitim Merkezinde kendi dil ve müfredatlarna göre eitim gören Suriyeli örencilere, Suriyeli Örencilerin Türk Eitim Sistemine Entegrasyonu Projesi kapsamnda younlatrlm programla haftada 15 saat Türkçe eitimi verilmeye baland.

Merkez Koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün, MEBin görevlendirdii 12 öretmenin, Suriyeli örencilere Türkçeyi yabanc dil metoduyla örettiini söyledi.

Suriyeli örencilerin yaklak bir aydr Türkçe eitimi aldn ifade eden Süzgün, Burada görev yapan 12 Türkçe öretmenimiz sayesinde örencilerimiz çok iyi ve hzl ekilde örencilerimiz Türkçeyi örenmeye balad. Türkçeyi iyi örenen örenciler, eitimlerini sürdürdükleri devlet okullarnda da artk yabanclk çekmiyorlar. dedi.

Suriyeli örencilerin okuma, yazma ve konumay örendiini belirten Süzgün, bu sayede daha etkin ekilde Türk kültürü hakknda da bilgi sahibi olma frsatn elde ettiklerini vurgulad.

- Velileri bu programdan çok memnun

Örencilerin, örendiklerini ailelerine de aktardn söyleyen Süzgün, unlar kaydetti:

yi bir ekilde Türkçeyi örendikleri için ailelerine de yardmc oluyorlar. Ailelerine rehberlik yapyorlar ve onlarn da iletiim skntsn gideriyorlar. Hem örencilerimiz hem velileri bu programdan çok memnunlar. Örencilerimiz proje sonunda Türkçeyi çok daha iyi örenecek ve bu ekilde onlarn Türk eitim sistemine entegrasyonu salanacak.

- Türkçe örenme skntmz gideriliyor

Merkez müdürü ve Arapça öretmeni Suriyeli Hammud Elmatar, 3 yldr faaliyette olan merkezde Türkçe eitiminin youn bir ekilde verilmesiyle dil sorunun çözüme kavutuunu anlatt.

Daha önce Türkçe konuabildiklerini ancak yazamadklarn vurgulayan Elmatar, öyle devam etti:

Örgün eitimde de örenemiyorduk. Bununla ilgili çok skntlar yaadk ama imdi Allaha ükür bu sknt yava yava gideriliyor. Yeni programa göre bize öretmen atamas yapld. Bu öretmenlerimiz younlatrlm bir programla Türkçe öretiyor. Türkçeyi örenen örencilerimiz de aile fertlerine Türkçe öretiyor. Böylece tüm aile bireyleri Türkçe örenmi oluyor.

Elmatar, Türkiyeye geldikleri günden bu yana kendilerine destek herkese teekkür ettiklerini sözlerine ekledi.

- Ailem de Türkçe örendi

Örencilerden Hamza Alhamad, Türkçeyi ksa sürede örendiini ve derste örendiklerini ailesiyle de paylatn belirtti.

Merkezde daha önce verilen Türkçe derslerinin yetersiz olduunu aktaran Alhamad, Türkçe dersi az olduu için örenemiyorduk. u anda uzman öretmenler bize haftada 15 saat Türkçe eitimi verdii için daha iyi öreniyoruz. Eve gidince ailemle Türkçe kitap okuyoruz. Bu sayede ailem de Türkçe örendi. eklinde konutu.

Hamza Alhamadn babas Muhammed Beir Alhamad, olu Hamzann okulda örendii bilgileri eve dönüünde kendisine örettiini ifade ederek, Suriyede 13 yl avukatlk yaptm. Sava balaynca Türkiyeye geldik. Burada bir hastane kantininde çalyorum. Olum Hamza okulda örendiklerini bize de öretiyor. Böylece biz de Türkçe öreniyoruz. Bu ekilde burada hayatmz daha da kolaylayor. dedi.

btisam Sait Altay da babasnn Suriyede kaldn, annesi, aabeyi ve ablasyla Siirte geldiini anlatarak, Snfta Türkçe öreniyoruz ve mutlu oluyoruz. Ben eve gidince ablama ve anneme de Türkçe öretiyorum. diye konutu.

Muhammed Hasan da Türkçeyi örendii için çok mutlu olduunu dile getirerek, kendilerine kucak açtklar için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana ve Türk milletine teekkür etti.

Ana Sayfaya Git