Önyargılı Yaklaşma

Aileler okula uyum konusunda önyargılı yaklaşmamalı

Haberler 31.08.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz tatili sonrasnda okula adaptasyon sorunu örenciler arasnda yaygn yaanan okul sendromlarnn banda geliyor. Bu konuda anne ve babalara önemli görevler dütüünü ifade eden Örenci Koçu Elgiz Henden, ebeveynlerin öncelikle çocuklarna güven duymalar gerektiini belirtiyor.

z Koçluk Kurucusu, Eitim, Örenci ve DEHB Koçu Elgiz Henden, okula adaptasyon sürecinin azmsanmayacak sayda çocuk için sorunlu geçtiini belirtiyor. Ancak genel olarak çocuklarn yeni girdikleri ortama ksa bir gözlemin ardndan kolaylkla uyum salayabildiini söyleyen Henden, çocuklarn bu konuda önyargl hareket etmediklerini kaydediyor. Henden, uyum konusunda asl sorun olarak deerlendirilebilecek konunun, ailenin çocuk hakkndaki önyarglar olduunu ifade ediyor.

çocuu Okula Altrn

Okula adaptasyon problemi yaayan örencilere yönelik olarak Henden, u tavsiyelerde bulunuyor: çocuklar okul hakknda bilgilendirmek ve onlara karlaacaklar durum hakknda bilgi vermek, belki öncesinde okula götürmek, içine girecei ortam ona göstermek çocuun endielerini giderebilir. Aileler ise burada çocuklarn bu deiim dönemine hazrlarken hem kendilerine hem çocuklarna güvenmeliler. çocuklarn günlük rutini deitii için balangçta zorlanabilirler. Ancak sonrasnda buna uyum salarlar. Uyum sürecini kolaylatracak unsurlardan biri de çocuun alkanlklarn devam ettirmesidir. Örnein Sen artk okula gidiyorsun, oyun oynamay brak demek çocuu kayglandracaktr. Örenme ve geliim oyunla daha hzl ve kalc olduu için çocuun oyun rutinine devam etmesi, okula uyumu daha da kolaylatracaktr.

Annelerin Uyumu

çocuklarn okula balamas çalan ebeveynden çok çalmayan ebeveyn için zor bir durum olduunu söyleyen Henden, çocuklar okula balaynca evde çocuklaryla zaman geçiren annelerin kendilerini bolukta hissedebildiini belirtiyor. Henden, bu nedenle çalmayan annelerin de okul sürecine uyumda öretmenle ve çocukla nasl iliki kuracaklar konusunda kendilerini hazrlamalar gerektiini kaydediyor.

çalan annelerin ise farkl kayglar tadn ifade eden Henden, unlar belirtiyor: çalan annelerin önemli konularndan biri çocuklarna yeterince zaman ayramamak ve ayramadklar için de kendilerini suçlu hissetmek. çocuun okula balamas, çalan anneler için yeni bir kaygy beraberinde getiriyor: Derslerine yardm etmek gerekiyor mu? Ya yardm edemezsem? Zaten yeterince zaman ayramyordum, imdi daha da büyük bir sorun haline gelecek eklindeki endieleri, aslnda çocuktan çok bak açlarnda. çalan anneler çocuklarna okul konusunda destek olmak istiyorsa, öncelikle öretmenle ibirlii yapmallar. Öretmeni artk okulda onu anne babadan daha fazla görecek ve gözlemleyecek. Bu ibirlii ayda bir telefon, mail ya da okul ziyareti eklinde olabilir. Görüme skln öretmenle birlikte ihtiyaçlar dorultusunda belirleyebilirler. Bu bilgilendirme ve paylam görümeleri sonrasnda evde kendilerine düen görevleri yerine getirdiklerinde, okul ve ev uyum içinde devam edecektir.

Ana Sayfaya Git