Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Türkiye'deki eğitim sistemini tepeden tırnağa revize etmek gerektiğini belirterek, "Bu sınav odaklı, başarıyı sınava ve sınav başarı notuna endeksleyen anlayışı terk etmek gerekiyor." dedi.

Haberler 05.10.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekin, bn Haldun Üniversitesi Müfredat çalma Merkezi tarafndan düzenlenen Ortaöretime Geçi Sistemini Deerlendirme çaltaynda yeni sistemle alakal deerlendirmelerde bulundu.

Milli Eitim Bakanlnn her yeni düzenleme öncesinde konunun paydalaryla bir araya geldiini dile getiren Tekin, konularn derinlemesine görüüldüünü söyledi.

Yusuf Tekin, 2013te Temel Eitimden Ortaöretime Geçi sistemi kurgulanrken deiik çalma gruplar oluturulduunu aktararak, Akademisyenler, gazeteciler, aydnlar, eitimle alakal sivil toplum kurulular, siyasi parti temsilcileri, örenciler, veliler, öretmenler ve idarecilerin katlmyla 200ün üzerinde çaltay yaptk. Hala kaytlar ve notlar elimizdedir. diye konutu.

Kademeler arasndaki geçi sistemine ilikin üniversitenin düzenledii çaltayda notlarn alacaklarn belirten Tekin, katlmclara teekkür etti.

FKR ALIVER DEVAM ETMEL

Tekin, Türkiyede eitim sistemiyle alakal tartmalara deinerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Tartmalar maalesef kademeler arasndaki snav üzerine kurgulanyor. Burada eitim alannda çalma yapm çok sayda arkada var. Bir eitim sistemini deerlendirmek, analiz etmek, parametre deiikliklerini izlemek sadece snav sistemleri üzerinden yaplmamal. Snav sistemleri bu deiimin bir göstergesi deil. Bu deiim içerisindeki küçük bir nüans olsa gerek. Maalesef Türkiyede bu çok youn olarak tartlyor. Aslnda bu tartmalar, Eitim sistemi çok deiiyor. önermesini delillendirmeye çalmak aslnda Türkiyedeki eitim sistematiinin deimesini engelleyen bir önerme. Zaten çok deitirdiniz. Artk deitirmeyin. demek aslnda deimeyen bir eyi deitirmeye yönelik iradeyi zayflatmak için oluturulan bir önerme kiisel kanaatim. Türkiyedeki eitim sistemini tepeden trnaa revize etmek gerekiyor. Bu snav odakl, baary snava ve snav baar notuna endeksleyen anlay terk etmek gerekiyor.

Eitimde reform tartmalar konusunda kademeler arasndaki geçiin ufak bir alan igal ettiini vurgulayan Tekin, fikir alveriinin devam etmesi gerektiini söyledi.

Müstear Tekin, snav sistemlerinin veya kademeler aras geçiin tartlmasnn eitimin tartlmas olmadn ifade etti.

u anda üzerinde çaltklar mekanizmann tek bana temel eitimden ortaöretime geçii deil yüksek öretime geçii de barndrdn anlatan Tekin, YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç ile uzun zamandr beraber çaltklarn kaydetti.

çaltayn açlnda bn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakan Prof. Dr. rfan Gündüz, Rektör Prof. Dr. Recep entürk, Eitim Bilimleri Fakültesi Dekan Prof. Dr. Yüksel Özden ksa birer deerlendirme konumas yapt.

Basna kapal devam eden çaltayda, Eitimde Kademeler Aras Geçi, Geçmiten Günümüze Ortaöretime Geçi Snavlar, Lise Türlerine Göre Seçme ve Yerletirme Sorunlar konularnda oturumlar gerçekletirilecek.

çaltayn yarnki bölümünde ise Geçmiten Günümüze Ortaöretime Geçi Oturum Raporunun Müzakere Edilmesi, Lise Türlerine Göre Seçme ve Yerletirme Sorunlar Oturum Raporunun Müzakere Edilmesi, Eitimin hya ve nas Türkiyenin nsan Kaynann Yetitirilmesi oturumlar yaplacak.

Talim Terbiye Kurulu Bakan Alpaslan Durmu da Ortaöretime Geçi Süreci ve çözüm Önerileri balnda bir sunum gerçekletirecek.

Ana Sayfaya Git