ÖSYM sınavlarında ilk 5 ayda 3 bine yakın soru soruldu

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, "Bu yılın ilk 5 ayında ÖSYM tarafından yapılan 16 sınava, toplam 945 bin 445 aday başvurdu." dedi.

Haberler 05.06.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özer, yl bandan bu yana yaplan snavlar deerlendirdi.

ÖSYM Bakan Özer, kurum tarafndan bu yln ilk 5 aynda yaplan 16 snava, toplam 945 bin 445 adayn bavurduunu bildirdi.

Snavlarda 155 bin 271 snav görevlisinin hizmet verdiini, snav görevlisi bana düen aday saysnn ortalama 6 olduunu belirten Özer, bu orann e-Snavlarda ortalama 14 olduunu ifade etti.

- En fazla snav görevlisi EKPSS 2018de

ÖSYM olarak Engelli Kamu Personeli Seçme Snavna (EKPSS) özel önem gösterildiini, bu nedenle aday bana dier snavlara göre daha fazla snav görevlisi görevlendirildiini dile getiren Özer, EKPSS 2018de görevli bana 1,5 aday dütüünü kaydetti.

Özer, snav görevlilerinin ücretlerinin ödenmesiyle ilgili yeni bir uygulama balattklarn da anlatarak, daha önce ödenmesi uzun süren görevli ücretlerinin, snav görevlilerinin snav sonras doldurmalar gereken anket için verilen iki günlük süre sonunda hemen ödendiini vurgulad.

Mahmut Özer, ÖSYMnin bu uygulamasn 2018in ilk 5 aynda düzenli yaptn, bu uygulamann snav görevlilerinde büyük memnuniyet oluturduunu belirtti.

- lk be ayda soru iptali yok

ÖSYM tarafndan yl bandan bu yana yaplan snavlarda 2 bin 909 soru kullandn bildiren Özer, Snavlarda 2 bin 909 soru kullanld, sorularn hiçbiri iptal edilmedi. dedi.

Özellikle TUS ilkbahar snavnda her yl birkaç soru iptali için mahkemeye gidildiini hatrlatan Özer, bu yl yaplan TUS ilkbaharda uzun zamandan beri ilk kez hiçbir soru iptali yaanmadna iaret etti.

- Snav sonuçlar zamannda açkland

Mahmut Özer, snav sonuçlarnn tamamnn da zamannda açklandn, KPSS ile farkl kurumlara yaplan yerletirmelerin en ksa sürede gerçekletirildiini söyledi. Özer, u an için bu ekilde bekleyen ve gecikmi olan bir yerletirmenin söz konusu olmadn ifade etti.

ÖSYMnin bu yl itibaryla balatt yeni uygulama gerei ilk kez yaplan snavlara yönelik deerlendirme raporlarnn yaymlanmaya baladn hatrlatan Özer, imdiye kadar 6 deerlendirme raporunun yaymlandn, yl sonuna kadar 6 raporun daha yaymlanmasnn planlandn kaydetti.

Özer, engeli, salk sorunu veya özel durumu olan adaylara 81 ilde hizmet verildiine iaret ederek, bu adaylar ve kablolu/kablosuz iletiimi kesilmi snav salonlarnda alnmas gereken adaylar için 14 ilde 15 snav merkezinde sunulan hizmetin yaklak 6 kat artrlarak 81 ilde ve 94 snav merkezinde uygulanabilir hale geldiini anlatt.

- ALES ilk kez 81 ilde uyguland

ÖSYM Bakan Prof. Dr. Özer, ALES snavnda bin alt kota uygulamasn kaldrarak snavn 6 Mays 2018de 81 ilde yapldn belirterek, Böylece bavurduu ilde aday says binin altnda olmas durumunda baka bir ilde snava girmesi gereken adaylar bu yl kendi illerinde snava girdiler. dedi.

Özer, 2018 YDSde ise ilk kez Bonakça ve Arnavutça dillerinden snav yapldn kaydederek, sözlerini öyle sürdürdü:

ÖSYM 2017 yl sonuna kadar Yabanc Dil Bilgisi Seviye Tespit Snavnda (YDS) 23 dilden snav yaplabilirken yaplan yönetmelik deiiklii ile bu dillere Bonakça ve Arnavutça dahil edildi. Böylece 1 Nisan 2018de yaplan 2018-YDS lkbahar dönemi snavnda ilk kez Bonakça ve Arnavutça dilleri de dahil olmak üzere 25 dilden snav yapld.

Ana Sayfaya Git