ÖSYM sınav kitapçıklarını elektronik ortamda arşivleyecek

"Yasal bir düzenleme ile sınavın evrağının aslı niteliğindeki belgeyi, elektronik ortamda saklayacağız. Dolayısıyla adayların soru kitapçıkları fiziksel olarak imha edilse de kitapçık üzerinde yaptıkları bütün işlemler, elektronik ortamda taranmış ve saklanmış olacak"

Haberler 13.01.2017 - 14:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÖSYM Bakan Ömer Demir, yasal bir düzenleme ile snavn evrann asl niteliindeki belgeyi, elektronik ortamda saklayacak sisteme geçileceini belirterek, Dolaysyla adaylarn soru kitapçklar fiziksel olarak imha edilse de kitapçk üzerinde yaptklar bütün ilemler, elektronik ortamda taranm ve saklanm olacak. dedi.

Demir, Esenboa e-Snav Merkezinde düzenledii basn toplantsnda, dier ülkelerde yaptklar tespitlere göre, 5 bin kapasiteli elektronik snav merkezinin dünyann en büyük merkezi olduunu söyledi.

ÖSYM denildiinde ilk akla gelen kavramlarn banda güven geldiine iaret eden Demir, ÖSYM, Türkiyenin sayl ve en güvenilir kurumlar arasndadr, bütün bandan geçen hepimizin bildii badirelere ramen. deerlendirmesini yapt.

Demir, ÖSYMnin birbiriyle çelien iki kavram olan gizlilik ve effaflk kavramlarnn dengesini kurmaya çaltn ifade ederek, soru hazrlama süreçlerinin büyük bir gizlilik içinde yapldn ancak snav deerlendirme ilemlerinin effaf olmas gerektiini anlatt.

Hzla, gizlilik ve effaflk dengesini kurabilmek için sürekli yeni teknolojilere uyum salamaya çaltklarna dikkati çeken Demir, elektronik snavlarn 2 yldr Ankara, stanbul ve zmirde yapldn ancak bavuru kontenjanlarnn snrl olmas nedeniyle Ankara Esenboa Snav Merkezinin ina edildiini belirtti.

Ömer Demir, aralk aynda Resmi Gazetede yaymlanan yasal düzenleme ile ÖSYM için de birkaç konuda deiiklik yapldn, bu kapsamda ÖSYM Ar-Ge Dairesi ile ylda 100 binin üzerinde engelli adaya hizmet verildiinden Engelli Adaylar Dairesi adyla yeni birimlerin kurulduunu aktard. Demir, kanun ile ayrca biyometrik verileri kullanmaya yönelik yasa ihtiyacnn giderildiini ve bireyselletirilmi snava imkan salandn dile getirdi.

- Gerçek adaylar üzerinden denenmi sorular

Bireyselletirilmi snavn, adayn e zamanl olarak snava girmesini gerektirmeyen, farkl adaylara farkl sorularn da sorulabildii bir snav türü olduunu aktaran Demir, bu snavn yaplabilmesi için gerçek adaylar üzerinde denenmi ve zorluk düzeyi tespit edilmi soru havuzunun bulunmas gerektiini söyledi.

Deneme sorularnn, seviye tespitini amaçlayan snavlar olan ALES, YDS ve Sal ve Güvenlii gibi snavlarda adaylara sorulacan aktaran Demir, Deneme sorular, sralama snavlar olan KPSS, LYS ve YGSyi ilgilendiren bir konu deil. bilgisini paylat. Ömer Demir, deneme sorularna ilikin bilgilerin klavuzlarda ilan edileceini bildirdi.

- Biyometrik kimlik dorulama sistemine de geçeceiz

Demir, snavlarda biyometrik verilerin kullanlmas için hazrlklar yaptklarna iaret ederek, Bu e-snav merkezinde yüz tanma ile balyoruz. Ama u anda, parmak, damar izi bulunan yeni TC kimlik belgelerinde bulunan biyometrik bilgilerin de kullanlabildii sistemlere entegre ederek, mükerrer ileri kaldrmak için bir giriimde bulunacaz. Daha geni kitlelerin kulland yöntemleri kullanarak biyometrik kimlik dorulama sistemine de geçeceiz. Bunun da yasal alt yaps düzenlenmi oldu. diye konutu.

- Soru kitapç cevap kad birleiyor

Demir, cevap kad, soru kitapç ayrmn ortadan kaldrmak için sorularn altna cevaplarn kutucuklara iaretlenmesi için yürüttükleri çalmalara ilikin bilgiler de verdi.

Bu yöntemi küçük çapl 200-300 bin dolaynda adayn katld snavlarda kullandklarn ancak daha büyük snavlarda uygulamak için daha büyük bir alt yap oluturmak gerektiini belirten Demir, Bu durumda kitapçn tümü taranacak. Dolaysyla 50 kat tarama yapmak gerekiyor. O yüzden kapasiteyi biraz artrdktan sonra o sisteme doru tekrar bütün snavlarmz kaydracaz. eklinde konutu.

Demir, bu ylki üniversiteye giri snavlarnda ise soru kitapç ile cevap anahtarnn ayr olacan söyledi.

Cevap anahtarlarnn sorunun altnda yer almas ile ayn zamanda tüm kitapçklarn da okuyucularla taranm olacana iaret eden Demir, bu sistemin de büyük avantaj yaratacan vurgulad.

Bütün adaylara girdii snavn kitapçna tek tek ulama imkan verildiinde çok büyük bir depolama ve internet hatt açmak gerektiine iaret eden Demir, bunun için ÖSYMde ilave bir server sistemi kuracaklarn bildirdi.

- Herhangi bir güvenlik kaygs tamyoruz

Ömer Demir, 15 Temmuz darbe giriimi sonrasnda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ÖSYMden ihraç edilen personel saysna ilikin de Tüm kurumlarda olduu gibi ÖSYMde de ihraçlar oldu. Toplam personel içinde teknik ilerle uraan personelden yüzde 30 civarnda ihraç oldu. Toplam olarak bakarsak, 20 kii kamu görevinden çkarld kadrolu personel içerisinden. Bir de teknik ilerimizi yapan sözlemeli personelimiz var onlar içerisinden de 17 kii var. Toplam 37 kii, teknik personelin yüzde 30una tekabül ediyor. Destek hizmetlerinde çalan, firma üzerinden çaltrlan kiiler bu saylara dahil deil. Burada asl olan biliim ve soru irtibatl birimlerde çalan teknik personel. bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git