ÖSYM'ye "ek süre" tavsiyesi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) ellerini kullanamayan engellilere sınavlarda ek süre verilmesi tavsiye edildi.

Haberler 03.11.2016 - 08:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engelli Kamu Personeli Seçme Snavna (EKPSS) giren ve ellerini kullanamad için süre sknts yaayan kii, ek süre talebinin reddedildii ve bu nedenle snavda baarsz olduu gerekçesiyle KDKya bavuruda bulundu.

Ellerini kullanamayan engelli adaylara ek süre verilmesi talebini içeren bavuru üzerine, KDK tarafndan ÖSYMye yaz gönderildi.

ÖSYM ise cevabi yazsnda bedensel engelli, iaretleyici alan adaylara ek süre verilmediini belirtti.

Bunun üzerine KDK, ÖSYMye ortopedik engellilerden ellerini kullanamayan adaylara iaretleyici desteinin yan sra makul düzeyde ek süre tannmas tavsiyesinde bulundu.

- Karardan

Kararda, 2016 EKPSS ve Kura Bavuru Klavuzunda, Genel engellilerden ortopedik engellilerin ellerini kullanmakta zorluk çekenlere iaretleyici yardm verecek görevli atanmasna ancak bunun için ek süre verilmemesine... ifadesinin yer aldna iaret edildi.

ikayetçinin yüzde 91 orannda ortopedik engeli bulunduu vurgulanan kararda, bavurucunun ellerini de kullanamad için gerçekletirilen merkezi snavlarda iaretleyici destei almak zorunda olduu bildirildi.

Engelli örencilerin, girdii ortak snavlarda, engeli olsun olmasn tüm adaylarla eit artlarda yarabilmesinin salanmasnn ve bu konuda gerekli düzenlemelerin yaplmasnn idareye yüklenmi anayasal bir görev olduu anmsatlarak, engel gruplar itibaryla uygulanacak snav sürelerinin belirlenmesinin ÖSYMnin görev alannda tanmland belirtildi.

ikayetçinin, snavlarda iaretleyicinin her söyleneni yazmas, yanl olduunda silip tekrar yazmas ve optik okuyucu için cevap kadnda iaretlemesi sürecinin bir kiinin zihninden geçenleri kendi eliyle yazmasna göre daha fazla zaman gerektirdii yönündeki ifadesinin yerinde olduu vurgulanan kararda, u tespitlere yer verildi:

Sorun, snavlarda soru bana düen ortalama sürenin ne kadar olduu, adaylarn ilem gerektiren matematik sorularnn her birine ortalama ne kadar süre ayrabildikleri hususunda düümlenmektedir. htiyaç duyulan ortalama sürenin herhangi bir salk sorunu ya da engeli bulunmayan adaylarla, salk sorunu ya da engeli bulunan adaylar için eit olmad, engelli adaylarn da engel tür ve derecelerine göre soru bana ihtiyaç duyduklar sürenin farkllat, uygulamann bu ihtiyaçlara göre düzenlenmemesi halinde frsat eitliinin salanamayaca açktr.

Kararda, ellerini kullanamayan ortopedik engelli adaylara ek süre verilmemesi yönündeki uygulamann adaylar arasnda frsat eitliinin salanmasnn önünde engel tekil ettii ifade edilerek, bu adaylar için idarece gerekli tedbirlerin yeterli ölçüde alnd yönünde kesin bir tespit yaplmasnn mümkün olmad bildirildi.

Mevcut uygulamann, söz konusu gruptaki adaylarn yeterliliklerinin doru bir ekilde ölçülmesinde makul bir düzenleme olarak nitelendirilmesinin mümkün olmad vurguland.

Deerlendirmeler sonucunda, ellerini kullanamayan ortopedik engelli adaylar için belirlenecek makul düzeyde ek süre verilmesine, EKPSS ve dier merkezi snav klavuzlarnda ek süreye ilikin düzenlemenin yer almas için gerekli düzenlemelerin de yaplmas gerektiine kanaat getirildii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git