"Övgünün ve yerginin aşırısı TEOG'a da zarar"

Çocuk, genç ve erişkin psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci, 23-24 Kasım'da yapılacak Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavına (TEOG) ilişkin, ailelerin çocuklarını överken ya da eleştirirken abartılı davranmalarının çocuğu olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Haberler 22.11.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Semerci, 23-24 Kasmda birinci dönemi yaplacak TEOG öncesinde hem örencilere, hem de ailelere tavsiyelerde bulundu.

Hiçbir snavn sadece son günlerde çallarak kazanlmayacan ifade eden Semerci, bir program dahilinde yaplan çalmalarn son günlere kadar sürdüünü ancak snavdan bir önceki gün ara verilmesi gerektiini kaydetti.

Örencinin snavda elinden gelenin en iyisini yapabilmeyi düünmesinin, snav kaygsyla baa çkmaya yardmc olacan vurgulayan Semerci, örencilerin nasl rahatlayacaklarn örenmeleri gerektiini belirtti.

Semerci, komik bir film izlemenin, elenceli bir kitap ya da dergi okumann rahatlama salayacan dile getirerek, öyle devam etti:

Ne kadar kaygl olursa olsun snava yakn bir zamanda (örnein bir gece önce ya da ayn sabah ) çalmamal. Snavdan bir gün önce ksa bir yürüyü, kayglandrmayacak insanlarla sohbet yardmc olur. Snavdan önce normal hayatta deiiklik yapmaya çallmamal. Daha erken yatrmaya ya da yatmaya çalmak kaygy artrr. Alk olmadklar aktiviteleri snav öncesinde yapmak, alk olmadklar yemekleri yemek sorun oluturabilir. Mide bo olmamal ama daha iyi olur diye çok da yememeli. Sonras tek düünülmesi gereken ey; snav yerinden ve gerekenleri yanna aldndan emin olarak snava gitmektir.

Semerci, snav için elinden geleni yapan örencinin kayglanmasn gerektirecek bir durum olmadn ifade ederek, önemli olann snav baladnda elinden gelenin en iyisini yapmak olduunu kaydetti.

Snav öncesinde örencinin tuvalet ihtiyacn gidermesi, scaklama ve üüme durumuna göre kyafetlerini ayarlamas gerektiini belirten Semerci, örencilerin gerçekten rahat olduuna inandnda snav kadna bakmas önerisinde bulundu.

- Zaman iyi ayarlayn

Semerci, sorularn srasna göre çözülmesi gerekmediini, en iyi hazrlanlan konudan balanabileceini ifade ederek, acele edilmemesi, sorudaki yönergenin dikkatle okunmas gerektiini anlatt.

Zamann ayarlanmasnn da önemli olduuna dikkati çeken Semerci, Gözünüz saatinizde olsun. Bir soruyla uramay brakmak ve dier soruya geçmek için uygun zaman böylelikle anlayabilirsiniz. Eer kaygnz giderek kötüleirse kalemi kad brakn. Gözlerinizi bir süreliine kapatn. Aniden aklnzdan her ey kaybolmu gibi hissettiyseniz, hiçbir eyi hatrlayamyorsanz kendinize biraz zaman tanyn. Sorular brakn, nefes egzersizleri ile birlikte kadn bir köesine aklnza gelen sözcükleri yazmay, birtakm ekiller ya da birbirini tekrarlayan çizgiler çizmeyi deneyin. diye konutu.

- Anne ve babaya düen görev

Prof. Dr. Bengi Semerci, erikinlerin tutumlar yüzünden az ya da çok baarmann da çocuk için sorun haline gelebildiini söyledi.

Snavlarn önemli olduunu ancak çocuklarn o snavlara hazr olup olmad, çalmalarn engelleyen sorunlarnn saptanp gerekli tedbirlerin alnp alnmadnn, erikinlerin görevi olduunu vurgulayan Semerci, unlar kaydetti:

Eitimin çocuun özelliklerine, örenme ekline uygunluu, ona uygun ve gelitiren bir eitim verilip verilmedii büyüklerin yantlamas gereken sorulardr. Snav öncesi ve sonras çocuktan beklentilerin ne kadar gerçekçi olduu, çocuu motive etmek adna ne kadar zorlayp kayglandrd gibi sorular her erikin kendine sorup istedii kadar k koyarak doru yant bulup iaretlemeye çalmaldr.

Semerci, ailenin ar övgülerinin de çocuun, beklentilerin çok yüksek olduu kansna kaplmasna neden olabileceini belirterek, Muhteem yaptn, en yüksek notu aldn, harikasn gibi abartl ve çocuu motive edecei düünülen övgülerin, çocuktan hep en iyisinin beklenildiinin düünülmesine neden olacan ifade etti.

Asla aamayaca bir çta ya da ayn övgüyü alacak kadar beceremeyecei korkusunun çocuun kaygl olmasna neden olabileceine iaret eden Semerci, Ayrca aslnda baarl olduu eylerin bile yetersiz kald inancyla kendini baarsz hissederek hem baarlarnn keyfini çkarmaktan mahrum kalr hem de kendine olan güveni azalr. Zaten yapamayacan biliyordum, çalmamtn, sen ne ie yararsn, tembel gibi sözlerle kendine getireceinizi ve çaltracanz sandnz çocuk, onu gözden çkardnz, ondan beklentiniz olmadn düünecek ve sizi hakl çkaracak ekilde davranacaktr. Bu onu çalkan deil, öfkeli, kzgn, üzgün, kendine güvensiz bir çocuk yapar ve kendini sizin gözünüzde olduu gibi deersiz görmeye balar. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git