Oyun oynayan çocuklar daha çabuk gelişiyor

Çocukların ilkokul öncesinde yaşamı oyun yoluyla tanıdığına ve oyun oynayan çocukların daha çabuk geliştiğini belirten Öğretim Üyesi Hakan Yıldız, “Çocuğa oyun oynayacağı yer, zaman ve fırsatı tanımalıdırlar. Onların oynadıkları oyunlara saygı göstermeli, mümkün olduğunca oyunlarına katılmalı” dedi.

Haberler 19.11.2017 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldz, çocuun oyun oynarken örendiini vurgulayarak, Onun için en iyi örenme yolu birebir etkileim içinde oynad oyunlardr. Oyun, çocuk için ciddi bir itir. Onun hayal dünyasnn ve yaamak istediklerinin aynasdr. çocuklarn gelecekte motivasyonu yüksek, giriken, bamsz düünüp bamsz hareket edebilen bireyler olabilmelerine yönelik ortam hazrlyor diye konutu.

OYUN OYNAYAN çOCUKLAR DAHA SALIKLI

Oyunun çocuun elenmesinde ve eitiminde olduu kadar onun geliiminde de önemli rol oynadn aktaran Yldz, oyun oynayan çocuklarn daha salkl ve çabuk gelitiini söyledi. Yldz, oyunun çocuklar için önemini u ekilde sralad:

çocuun; sosyal, psikolojik, fiziksel, dil, zek geliimi gibi tüm geliim alanlarna etkisi olan oyun, çocuun bedenini tanmasn da salar. Oyun srasnda çocuun bedeninin tamam hareket eder. Özellikle hareketli oyunlarda kalp at, kan dolam hz ve solunum normalin üzerine çkar bu sayede kana bol oksijen geçer. Vücut oyunda terler böylece bedendeki zehirli atklar dar atlr. Oyun yoluyla çocuun hareketlerini kontrol altna alma becerisi geliir. Dikkat süresi uzar.

DUYGULARINI OYUNLA ÖZGÜRCE FADE EDER

çocuun yaantsnda iç dünyas da olduuna dikkat çeken Yldz, oyunla kendisini duygusal açdan güvenli bir çevrede hayal etmenin zevkini yaadn, duygularn bu ortamda özgürce ifade ettiini bildirdi. çocuun kendine olan güveninin gelitiini belirten Yldz, Oyun oynayan çocuk bakalarnn duygularn anlar. Ayrca oyun yoluyla kendi cinsel kimliini kazanr. birlii yaparak çalmay örenir. Arkadalk kurarak toplumsallar. Oyun, çocuun çeitli kavramlar kefederek örenmesini salar. Mantk yürütme, iletiim, konuma, seçim yapma, düünme, alglama, sralama gibi beceriler kazandrr. çocuk, oyun oynarken, oluabilecek anlamazlklar çözerek problem çözme becerilerini de gelitirir dedi.

OYUNU CDDYE ALAN ANNE-BABA KAZANIR

Oyunun çocuun bo zamanlarn doldurma arac olarak görülmemesi gerektiini kaydeden Yldz, pek çok kuraln oyun srasnda kolayca öretildiini de ifade etti. Günümüzde sokak oyunlarnn neredeyse ortadan kalktn, çocuklarn zamanlarnn çounun hrsl anne babalar tarafndan çeitli kurslarla doldurulduunu belirten Yldz, ailelere önerilerde bulundu:

Ebeveynler; çocuun geliiminde önemli bir yeri olan oyun, oyuncak, oyun zaman ve ortamna gereken önemi vermelidir. çocua oyun oynayaca yer, zaman ve frsat tanmaldrlar. Onlarn oynadklar oyunlara sayg göstermeli, mümkün olduunca oyunlarna katlmal. Büyükler de çocuklarla birlikte oyun oynarken, oyunu ciddiye almaldr.

Ana Sayfaya Git