Özel eğitime yakın takip

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 06.07.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel Eitim Kurumlar Yönetmeliinde yaplan deiiklikle engelli bireyler için 45 dakika olan bir ders süresi, ilköretim ve ortaöretim kurumlarnda olduu gibi 40 dakika olarak belirlendi.

Milli Eitim Bakanl (MEB) Özel Eitim Kurumlar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, bireyselletirilmi eitim program (BEP), bireysel eitim, destek eitim hizmeti, destek eitim program tanmlar, dier ilgili mevzuatla uyumlu hale getirildi.

Engelli bireyler için 45 dakika olan bir ders süresi, ilköretim ve ortaöretim kurumlarnda olduu gibi 40 dakika olarak deitirildi.

Kontenjan 100den fazla merkezlerde zorunlu olan müdür yardmcl, istee bal hale getirildi. Kurumdan eitim alan engelli birey saysnn 600 ve üzerinde olmas durumunda sosyal hizmet uzman veya sosyal çalmacnn zorunlu personel olarak görevlendirilmesine yönelik düzenleme yapld.

Yönetmelik kapsamnda, özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlendirilecek kurum müdüründen, üniversitelerin öretmenlie kaynak tekil eden alanlarndan mezun olduuna veya özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine uzman öretici olarak atanabileceine yahut herhangi bir özel eitim ve rehabilitasyon merkezinde en az üç yl eitim personeli olarak çaltna dair belge istenecek.

- çocuk geliimcilerin görevleri düzenlendi

çocuk geliimi ve eitimi öretmeni yannda uzman öretici çocuk geliimcilerin de bu kurumlarda görev yapmalarna imkan tannd ve görevleri düzenlendi. Uygulamada, skntlara ve belirsizlie yol açan görev tanmnda belirtilen görevlere benzer dier görevleri yapmak ibaresi metinden çkarld.

Dil ve konuma bozukluklar uzman, dil ve konuma terapisti, dil ve konuma patalou, odyoloji ve konuma bozukluklar uzman, odyolog veya eitim odyolou ile fizyoterapistin de kurumlarda uzman öretici olarak görev yapacaklarna ilikin düzenleme yapld ve görevleri revize edildi.

Rehber öretmen ve psikoloun yönetici veya personel olarak görevlendirilmelerine, normlarnn belirlenmesine ilikin de çeitli düzenlemeler getirildi.

Özel eitim okullarnda ve özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde oluturulan BEP biriminin daha ilevsel olmas için özel eitim okullarnda birim, kurum müdürü veya görevlendirecei müdür yardmcs bakanlnda, rehber öretmen, örencinin snf öretmeni, örencinin dersini okutan ilgili alan öretmenleri, veli veya vasi ve örenciden oluacak.

- Engelli bireyler, baka merkezlere kayt yaptrabilecek

Özel eitimdeki bütünlüü salamak amacyla özel eitim okulunda örenim gören engelli bireyler destek eitiminden yararlanmak istemeleri durumunda, kaytl bulunduklar okulun, varsa özel eitim ve rehabilitasyon biriminden yararlanmalar esas alnd. Bulunmamas halinde ise engelli bireyin baka bir özel eitim okulunun özel eitim ve rehabilitasyon birimine veya baka bir özel eitim ve rehabilitasyon merkezine kayt yaptrabilmesine imkan saland.

Veli veya vasinin istei üzerine, kuruma yaplacak ödemenin veli veya vasi tarafndan karland, bu engelli birey için Bakanlkça kurumlara herhangi bir ödemede bulunulmad durumlarda, salk kurulu raporu olmakszn, rehberlik ve aratrma merkezi tarafndan verilecek özel eitim deerlendirme kurul raporu ile özel eitim deerlendirme kurulu eitim plan dorultusunda engelli bireyin eitim almasnn salanmasna yönelik düzenleme yapld.

Telafi eitimi, öncelikle o ay içerisinde, bunun mümkün olmamas durumunda takip eden 3 aylk sürede yaplacak. Bu kapsamda ayn hafta içerisinde 2 saat bireysel ve/veya 1 saat grup eitimini, ayn ay içerisinde ise 4 saat bireysel ve/veya 2 saat grup eitimini geçmeyecek ekilde planlanma gerçekletirilecek.

- Üst üste 8 hafta devamszlkta kayt silinecek

Kurumdaki çalma saatleri, mülki idare amirinin izni dorultusunda, merkezin bulunduu il veya ilçenin artlar da dikkate alnarak 09.00-20.00 olarak da düzenlenebilecek.

60 dakikalk bireysel ve grup eitimi süresinin 40 dakikasnn ders uygulamas, 10 dakikasnn dinlenme ve snf ortamn hazrlama, 10 dakikasnn da bireyin ailesinin bilgilendirilmesi için ayrlacak.

Üst üste 8 hafta veya toplamda bireyselletirilmi eitim programnda belirlenen destek eitim süresinin yarsndan fazla sürede, geçerli mazereti olmadan devamszlk yapan engelli bireyin kurumdan kayd silinecek.

Örenci ve kursiyer ifadesi engellilere ilikin terminolojiye uygun hale getirilmek amacyla Engelli birey eklinde düzenlendi.

- Kurumlar denetlenecek

Kurumlar, genel müdürlük tarafndan veya MEB Özel Öretim Kurumlar Yönetmeliinin ilgili maddesinde yer alan hükümler dorultusunda denetlenebilecek. Yasal gerekçelerle herhangi bir okulda kayd bulunmayan örenciler de bu kurumlardan yararlanabilecek.

Bu deiiklik kapsamnda, yönetmeliin yaymlanmasndan itibaren engelli birey modülünde gerekli düzenlemelerin yaplabilmesi için farkl yürürlük tarihleri belirlendi.

Ana Sayfaya Git