Özel gereksinimli çocukların eğitiminde yeni dönem

"Bakanlık olarak özel gereksinimli bireylerin yapabilirliklerini en üst düzeye çıkararak kendilerine yeterli, topluma adapte olmuş, üretken bireyler olmalarına katkı sağlamayı, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetini dünyaya model oluşturacak şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz"

Haberler 14.09.2019 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sayn Cumhurbakanmzn himayeleri ve vicdani duyarllyla 2005te sosyal güvenlik kapsamnda sunulan özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti, 5378 sayl Kanun ile vatandalk temeline yaylm ve o tarihte 60 bin özel gereksinimli birey hizmet alabilirken, günümüzde bu say 380 bine ulamtr

- (Yeni yönetmelik düzenlemesi) Evde özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti

alacak çocuklarmzn eitim süreleri aynen özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki gibi olacak. Yani ayda 8 seans bireysel eitim alacaklar

- Evinde özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti ihtiyac bulunan çocuklarmzn ailelerinin bu süreçte RAMlere bavurmas sonras yaplan deerlendirme sonucunda evde eitim alabilir yönündeki raporu almas büyük önem tayor. Bu bavuru sonrasnda çocuklarmzn ihtiyaç duyduu özel eitim ve rehabilitasyon destei merkezlerimizce salanacak

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, özel gereksinimli çocuklarn özel eitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden daha etkin bir ekilde faydalanabilmesi, evinden çkamayan çocuklara da bu imkann götürülmesine yönelik çok önemli düzenlemelerin hayata geçirildiini belirterek, Özel eitim ve rehabilitasyon hizmetini dünyaya model oluturacak ekilde gelitirmeyi hedefliyoruz. dedi.

Bakan Selçuk, geçen hafta Resmi Gazetede yaymlanan Özel Eitim Kurumlar Yönetmeliindeki deiikliklerin hem ailelere hem de kurumlara salad yeni olanaklar hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Özel gereksinimli çocuklar ve ailelerinin ihtiyaçlarn karlamaya yönelik çalmalarda her zaman büyük bir hassasiyetle hareket ettiklerinin altn çizen Selçuk, bu yönetmeliin de ilgili tüm taraflarn görüü alnarak, ortak bir çalmayla hazrlandn bildirdi.

Selçuk, yönetmeliin yürürlüe girmesiyle kurumlardan ve ailelerden çok sayda teekkür mesaj aldklarn anlatarak, Sayn Cumhurbakanmzn himayeleri ve vicdani duyarllyla 2005te sosyal güvenlik kapsamnda sunulan özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti, 5378 sayl Kanun ile vatandalk temeline yaylm ve o tarihte 60 bin özel gereksinimli birey hizmet alabilirken, günümüzde bu say 380 bine ulamtr. ifadelerini kulland.

Türkiyenin 81 ilindeki 2 bin 605 özel eitim ve rehabilitasyon merkezinde 28 bin 968 eitim personeli, 9 bin 995i de dier alanlarda görevli personel olmak üzere toplam 38 bin 963 kiinin görev yapt bilgisini paylaan Selçuk, özel eitimin engelli bireyler, aileleri ve alanda çalanlarla birlikte 1,5 milyon kiilik bir camia olduuna dikkati çekti.

Milli Eitim Bakanl olarak böylesine büyük bir hizmet alannda yürütülen çalmalarn kalitesini sürekli artrmay hedeflediklerini vurgulayan Selçuk, Bakanlk olarak özel gereksinimli bireylerin yapabilirliklerini en üst düzeye çkararak kendilerine yeterli, topluma adapte olmu, üretken bireyler olmalarna katk salamay, özel eitim ve rehabilitasyon hizmetini dünyaya model oluturacak ekilde gelitirmeyi hedefliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- Destek eitimi alan örenciler yarm gün izinli saylacak

Yönetmelik deiikliiyle birlikte getirilen yenilikler hakknda bilgi veren Selçuk, Yönetmelikte yaplan deiikliklerin en önemli ayaklarndan biri tam gün eitim veren örgün eitim okullarmzda okuyan özel gereksinimli örencilerimiz, özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bulunduklar vakitte okullarndan yarm gün izinli saylacaklar. Daha önce böyle bir uygulama olmad için devamszlk gibi sebeplerle çocuklarmz özel eitim derslerinden yeterince faydalanamayabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu alandaki skntlar çözüme kavuturmu olduk. ifadelerini kulland.

Bakan Selçuk, böylelikle özel gereksinimli örencilerin destek eitimlerini en verimli ekilde alabileceinin altn çizerek, çocuklarn ayda 8 seans bireysel, 4 seans da grup eitimi alma haklarnn bulunduunu, bunun yllk 96 seans bireysel, 48 seans da grup eitimine karlk geldiini anmsatt.

- çocuklar katlamadklar eitimlerini yl içinde telafi edebilecek

Daha önce çeitli mazeretleri sebebiyle özel eitim merkezine gidemeyen çocuklarn kullanamad seans haklarn kaybettiini belirten Selçuk, Bir baka yeni düzenlemeyle çocuklarn kullanamad eitim seanslarn 12 ay süresince telafi etme hakk getirildi. Bu çok önemli bir düzenleme. Örnein, çocuumuz haziran aynda alamad iki bireysel ya da grup eitimini yl içerisinde alabilecek. Haklar kaybolmayacak. diye konutu.

- Evinden çkamayan çocuklara özel eitim imkan

Milli Eitim Bakan Selçuk, Üçüncü önemli düzenleme de bedensel engeli sebebiyle evinden çkamayacak durumda olan özel gereksinimli çocuklarmz için evde fizyoterapi hizmeti alabilme imkann getirdik. Esasen çocuklarmzn akranlaryla beraber özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti almalar çok önemli iken bu uygulama ile evinden çkmas riskli olduu için ya da hiçbir koulda evinden çkamayan özel gereksinimli çocuklarmzn maduriyetini ortadan kaldrm olacaz. dedi.

Bu eitim hakkndan faydalanabilmek için öncelikle Rehberlik ve Aratrma Merkezlerinden (RAM) evde eitim alabilir yönündeki raporun alnmas gerektiini aktaran Selçuk, Evde özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti alacak çocuklarmzn eitim süreleri aynen özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki gibi olacak. Yani ayda 8 seans bireysel eitim alacaklar. eklinde konutu.

Selçuk, ailelere de Evinde özel eitim ve rehabilitasyon hizmeti ihtiyac bulunan çocuklarmzn ailelerinin bu süreçte Rehberlik ve Aratrma Merkezlerine bavurmas sonrasnda yaplan deerlendirme sonucunda evde eitim alabilir yönündeki raporu almas büyük önem tayor. Bu bavuru sonrasnda çocuklarmzn ihtiyaç duyduu özel eitim ve rehabilitasyon destei merkezlerimizce salanacak. çarsn yapt.

- çocuklara verilen eitimin kalitesi artacak

Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinin önündeki baz bürokratik süreçleri de azalttklarn aktaran Selçuk, i takviminin kaldrldn, günde 3 seans bireysel ya da 3 seans grup eitiminin verilebilmesi, ayn haftada 4 seans bireysel, 2 seans grup eitimi ile telafi eitimlerinin yl boyunca yaplabilmesi gibi kolaylatrc teknik düzenlemelerin de yapldn dile getirdi.

Bakan Selçuk, Tüm bu düzenlemeler sayesinde bürokrasi azaltlacak. Kurumlarmz bürokratik süreçler yerine çocuklarn eitimine daha fazla odaklanabilecek. çocuklara verilen eitimin de kalitesi artacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git