Özel mesleki yeterlilik kursları MEB'e bağlandı

Özel mesleki yeterlilik kursları, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından Milli Eğitim Bakanlığına devredildi.

Haberler 02.02.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurs merkezlerinin, 31 Aralk 2017ye kadar MEBin belirledii standartlara dönümesi gerekiyor. Dönüümü gerçekletirmeyenlerin yetki belgeleri, iptal edilecek ve kurumlar kapatlacak

Özel mesleki yeterlilik kurslar, Resmi Gazetede yaymlanan yönetmelikle Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlndan Milli Eitim Bakanlna devredildi. Kurs merkezlerinin, 31 Aralk 2017ye kadar MEBin belirledii standartlara dönümesi gerekiyor. Dönüümü gerçekletirmeyenlerin yetki belgeleri, iptal edilecek ve kurumlar kapatlacak.

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl ile Milli Eitim Bakanl (MEB) arasnda 27 Ekim 2016da imzalanan protokolle MEBe devredilen özel mesleki yeterlilik eitim merkezlerinin usul ve esaslarn düzenleyen Özel Mesleki Yeterlilik Kurslar Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Milli Eitim Bakanl Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürü Kemal amlolu, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl bünyesinde faaliyet gösteren 397 merkezin ilem ve denetimlerinin artk Milli Eitim Bakanlnca yaplacan belirtti.

amlolu, uluslararas ve yurt içi karayolu yolcu ve eya-kargo tamacl faaliyetlerinde kullanlan üst düzey yönetici (ÜDY), orta düzey yönetici (ODY) ve sürücü (SRC) belgelerine sahip olmak için alnmas gereken eitimlerin ve sonrasnda yaplacak snavlarn artk Milli Eitim Bakanlnca gerçekletirileceini ifade etti.

- Nüfusa göre kurs açlacak

Özel mesleki yeterlilik kurslarnn faaliyet gösterecekleri alann bir ihtisas alan olduunu vurgulayan amlolu, Yönetmelikte bu kurslarmzn açlmas için bir kota uygulamasn öngördük. O yerde özel mesleki yeterlilik kursu açlp açlmayacana il ve ilçe nüfuslar baz alnarak Genel Müdürlükçe karar verilecek. dedi.

Nüfusu 300 binin altnda olan iller için en fazla üç, nüfusu 300 binden fazla olan iller için her 200 bine ilave bir kurs açlabileceini kaydeden amlolu, nüfusu 50 binin altnda olan ilçelerde ise özel mesleki yeterlilik kursu imkan salanamayacan bildirdi.

Kurslarda uygulanacak öretim programlar için modül hazrladklarn ve çalmalarn tamamlandn ifade eden amlolu, kurs açacaklarn müracaatlarn, modül üzerinden öncelik srasna göre alacaklarn kaydetti.

Müracaatlara ilikin de bilgi veren amlolu, O ilde ve ilçede açlabilecek özel mesleki yeterlilik kursu says, Türkiye statistik Kurumunca her yl belirlenen nüfus saylar dorultusunda Genel Müdürlüümüzce ilan edilecek, ardndan artlar tayanlarn müracaatlar gelitirdiimiz modül üzerinden alnacak. Müracaat uygun bulunanlara yaz ile bildirim yaplmasnn ardndan evrak teslimine geçilecek. Uygun bulunmayan veya evraklarn teslim etmeyenlerin olmas halinde ise kotann müsaade ettii ölçüde sonraki taleplerin müracaatlar alnacak. diye konutu.

- MEB standartlarna dönüecek

Yeni yaymlanan yönetmelie göre, kurslarda her bir öretim programna göre çeitli ihtisas alanlarna sahip eitim personeli istihdam edilecek ve eitimlerin sonundaki snavlar il veya ilçe milli eitim müdürlüklerince yaplacak. Snavda, kursiyerin baarl olmas halinde sertifika düzenlenecek. Sertifikann mesleki yeterlilik belgesine dönütürülmesi Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnca gerçekletirilecek.

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnca açlan mevcut mesleki yeterlilik eitim merkezlerinin 31 Aralk 2017ye kadar MEBin belirledii standartlara dönümesi gerekiyor. Dönüümü gerçekletirmeyenlerin yetki belgeleri, mevcut kurslarn ilk onay makam olan Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnca iptal edilecek ve kurumlar kapatlacak.

Milli Eitim Bakanlnca açlacak mesleki yeterlilik kurslar ise en az üç dersliin yan sra bakanlkça belirlenecek dier standartlara da sahip olmas gerekecek ve en az ön lisans mezunu kiilerce açlabilecek.

Kurslarn eitim ve öretim faaliyetleri haftann her günü 9.00-22.00 saatleri arasnda devam edebilecek ve hafta içi 2 ile 6, hafta sonlar ise en fazla 8 saat eitim yaplabilecek. Kursa devam zorunlu olup ders saati saysnn 5de birinden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kaytlar silinecek.

Yönetmelik hükümlerine göre, kursiyer ücretleri, her yl kasm aynda valiliklerde oluturulacak komisyon tarafndan, snav ücretleri ise bakanlkça belirlenecek.

Kursun sosyal güvenlik kurumuna prim ve prime ilikin borçlarnn bulunmas halinde ise kursun açlmasna izin verilmeyecek.

Ana Sayfaya Git