Özel okullara ilgi artabilir

Kaldırılan TEOG’un yerine getirilerek liseye girişte uygulanacak olan ve isteyen öğrenciye mahallesindeki okula gitme, isteyene de sınava katılarak köklü okullara yerleşme imkanı sağlayan yeni sistemi uzmanlar yorumladı.

Haberler 07.11.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortak görü ise yaplacak snavda ölçme için soru saysnn yetersiz olmas ve mahalledeki okul türlerinin yetersizliinden dolay özel okullara ilginin artabilecei.

HABER MERKEZ

Yaklak 1.2 milyon örencinin merakla bekledii TEOGun yerine getirilen sistem açkland. Yeni liseye giri sistemine göre, örenciler artk evlerine en yakn okula yerletirilecek. Okul baar puan dikkate alnacak. Köklü liselere ise merkezi snavla girilecek. Örenciler isteklerine bal olarak bu snava katlacak. Maysta bu okullarn listesi açklanacak ve haziranda da snav yaplacak. Özel okullar ise kendi snavlarn yapabilecekler. Uzmanlar, genel olarak sistemi olumlu bulurken, detaylarnn bir an önce açklanmasn istedi. Soru saysnn ölçme açsndan yetersiz olabileceini belirten eitimciler, özel ve köklü okullarn snavlarna ilgiyi arttrabilecei görüünde. te eitim uzmanlarnn görüleri:

ÖRENCLERN DÖRTTE BR BU YARIA KATILIR

Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan): Yaklak 900 bin örenci bu stresten kurtuldu. steyen snava girecek. Yüzde 25i bu yara katlacaktr. Adrese dayal sistemde özel okullar yok. Biz de önümüzdeki hafta okullarmz toplayacaz. Toplu halde kendi snavmz m yapalm yoksa o snavn sonuçlarn m kullanalm diye görülerini alacaz. Bakanlkla görütükten sonra nasl örenci alnacan ilan edeceiz.

YIILMALAR OLABLR

Onur Souk (Eitimci): Soru saysnn az olmas ölçme açsndan sknt yaratabilir. Ylmalar olabilir. çou veli ve örenci iyi okulu hedefledii için snava katlm yüzde 10dan fazla olur. Maysta bu okullarn belirlenmesi geç. Daha önce tüm liselere puanla örenci alnd için okullar kategorize oluyordu. imdi iyi ve kötü örenciler dalacak. yi liselerin öretmenlerinin de dier okullara datlmas lazm. Özel okullara ilgi artabilir.

Batuhan Aydagül (Eitim Reformu Giriimi): Hiçbir çocuu istemedii okula göndermeyeceiz beyannn gerçeklemesi neredeyse imknsz. çünkü yllardr Anadolu lisesi yerine imam hatip ve meslek lisesi yapyorlar.

ÖLçMEK çN SORU SAYISI AZ

Hatice Ylmaz (Eitimci): Açklanmayan çok fazla konu var. Snav bavurular ne zaman yaplacak? Okul baars etkileyecek mi? Denizcilik meslek liseleri gibi says az olan okullara nasl örenci alnacak? Snava girmeyecekler eitim bölgesindeki 5 okulu mu seçecek yoksa 5 okul türünü mü? Ölçmek için 60 soru çok az. Anadoludaki çocuklarn stanbul gibi büyük yerlerde okuma ans azalacak.

Talha Doan (Tonguç Akademi): çocuklar açk uçlu sorular sevmemiti, çoktan seçmeli olmas iyi. Artk okul notlar çok önemli. Bakann sistem için Hl deiebilir demesi demokratik tavr ama çocuklar için belirsizlik çok üzücü.

smail Koncuk (Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eitim-Sen Genel Bakan): Bakann dedii gibi örenci istemedii okula nasl gitmeyecek, 5ten baka tercih hakk yok ki. Adrese dayal sistem açk bir kast sistemi. Bu milleti snflara göre tanzim etmek. Amaç bu olmasa da sonuç bu.

SINAV BEKLEDMZ BR EYD

Kemal Karabulut (çapa Fen Lisesi Müdürü): Bizimle ilgili seçme snav olacan açkladlar ama snavn detay, okul puan ne kadar etkili olacak, bilinmiyor. çocuklarn madur olup uzak yerlere gitmesindense yakna yerlemesi daha iyi. Okullar ve öretmenler üzerinde çallarak okullarn da ayn ayara getirilmesi önemli. Snav beklediimiz bir eydi. 60 soru ölçmeye yetecek düzeyde hazrlanrsa iyi olur.

Ana Sayfaya Git