Özel okullarda eğitim ve öğretim risk altında

Peşe peşe iflasların geldiği özel okullarda bir milyon 440 bin 577 öğrencinin eğitim ve öğretim hakkı risk altına girdi. Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, küçük sermayeli okulların kapanmak zorunda kalacağını söyledi.

Haberler 22.07.2020 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel Doa Koleji ve Özel Maarif Mozaik Okullarnn iflas etmesi gözleri yeniden özel eitimin sorunlarna çevirdi. Devletin tevik desteinin 2020-2021 Eitim ve Öretim Döneminde kesmesiyle ciddi bir ekonomik darboazlkla kar karya kalmas beklenen özel okullarn bu durumu, bir milyon 440 bin 577 örencinin öretim hayatn risk altnda soktu.

Milli Eitim Bakanlnn 2019 verilerine göre, 66 bin 849 okuldan 54 bin 36s resmi, 12 bin 739u özel, 4ü ise açk öretim kurumu. Bu okullarda ise 18 milyon 108 bin 860 örenci bulunuyor. Örencilerden 15 milyon 88 bin 592si resmi, bir milyon 440 bin 577si özel, bir milyon 579 bin 691i açk öretim kurumlarnda okuyor.

Diyarbakrda Özel Maarif Mozaik Okullarnn iflasyla gündeme gelen özel okullar, Türkiyenin her iline yaylm durumda. Diyarbakrda 201 özel okulda 27 bin 972 örenci okuyor. Özel okullar her ne kadar Milli Eitim Bakanl tarafndan denetiminde olsa da bu okullarda okuyan örencilere hükümet tarafndan olas bir iflas durumunda örenimlerini tamamlama garantisi verilmiyor.

TEVKLERLE CDD BR ARTI GÖSTERLD

Özel okullarn geliimini ve eitim durumuna ilikin bilgi veren Eitim Sen Diyarbakr ubesi Ebakan Sadrettin Kaya, eitimin özelletirilmesinin, okullarda karne, tebeir, kayt paras ve okullarn dier giderlerinin velilerden temin edilmesiyle baladn söyledi. O dönem bu tür admlarn eitimi özelletireceine dair ifadeleri hatrlatan Kaya, Okullarda karne paras, tebeir paras toplatarak bu okullarn özelletirilecei ve devletin kamusal alandan çekilmek istediini söylemitik. Geldiimiz süreçte maalesef bu bizi dorulad. çünkü devlet, kamu olan herkesin eit, ücretsiz, adil olarak ulamas gereken bir hizmeti yük olarak gördü. Ve bunu süreç içinde teviklerle, kredilerle destekleyerek bir anda okullarn ciddi anlamda art göstermesine sebep oldu diye konutu.

Özel okullarnn sahiplerinin eitim alanndan gelmediini, baka alanlarda yatrmlar olduuna iaret eden Kaya, Bu verilen tevikler cazipti ve bu insanlar da buray ticarethane olarak gördü. Ve ticarethane olarak balattklar bu alann kukusuz sonuçlarna da ticari anlamda bakyorlar. Kar-zarar. Ama biz biliyoruz ki eitim bir insan yetitirme modelidir. Bu model de kar güdülmeden yaplmas geren, kamunun zorunlu olarak yürütme zorunluluu olan bir süreçtir diye belirtti.

TEVKLERN SON BULMASIYLA KAPANACAKLAR

Özel okullarda hem velilerin hem de öretmenlerin yaad maddi zorluklar sralayan Kaya, unlar söyledi: Kaytlar devlet sorumluluundadr, devletin oraya giren bütün örencilere güvence vermesi lazm. Devletin, sahiplerinin az karl görüp okullarn kapatmas durumunda bu örencilerin bu eitim-öretimini tamamlamas gerekiyor. 2020-2021 yl için para yatranlarn paralarnn yatrlmas gerekiyor. Devletin orda çalp maalarn alamayan eitimcilerin sorumluluunu üstlenmesi gerekiyor. Bu okullar Milli Eitime bal, denetlemenin sadece ekilsel deil, her türlü yaplmas lazm. Maliye Bakanl denetimlerinde bu okullarn verilerini görüyordu. Ama kimse burada sorumluluk almad. 2020den sonra teviklerin son bulmasyla bu okullarn az karl olmasndan dolay kapatlacak. Ya da oradaki çalanlara çok daha düük ücretlerle çalmay dayatacak. Sözlemeleri yenilemiyorlar, yeniledikleri sözlemeleri eitimcilere vermiyorlar. Hiçbir eitimcinin elinde sözlemesi yok, isizlik de hat safhada, bu isizlik ortamnda da eitimci tepki göstermekten korkuyor. çünkü darda açlkla terbiye edilme riski var. Bizim buna kar önerimiz eitim kamusal olmal, bilimsel olmal, demokratik olmal ve ana dilde olmaldr.

Ana Sayfaya Git