Özel yetenekli Öğrenci seçimi

Milli Eğitim Bakanlığınca, 2016-2017 eğitim öğretim yılında özel yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı BİLSEM sınavlarına öğrenci yönlendirme süreci dün başladı.

Haberler 15.11.2016 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), 2016-2017 eitim öretim ylnda özel yetenekli örencilerin eitim alaca Bilim ve Sanat Merkezleri (BLSEM) snavlarna örenci yönlendirme süreci dün balad.

MEB Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel yeteneklilerin eitiminin MEB tarafndan açlan BLSEMde yapldn anmsatt.

Türkiye genelinde 80 ilde 106 merkezde hizmet veren BLSEMde ilkokul, ortaokul ve lise çandaki yaklak 25 bin özel yetenekli örencinin eitim aldnn altn çizen Güngör, özel yetenekli örencilerin BLSEMin yan sra destek eitim odalarndan da yararlanabildiini aktard.

- Proje ve etkinliklik tabanl eitim

Bilim ve Sanat Merkezlerinde örencilerin, okul d saatlerde yetenekleri dorultusunda proje ve etkinlik tabanl eitim aldn, bu eitimlerin disiplinler aras ders içerikleriyle sunulduunu anlatan Güngör, örencilerin ilgi alanlar ve okul müfredatlar göz önünde bulundurularak güzel sanatlar, edebiyat, drama, yazlm, yabanc dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havaclk, akl ve zeka oyunlar, düünce eitimi, arkeoloji, ehir kültürü ve benzeri alanlarla ilikilendirerek zenginletirilmi eitim programnn uygulandn ifade etti.

Destek eitim odalarnn bireylere ilgi ve yetenekleri dorultusunda çalabilecekleri bir ortam oluturduunu, bu odalarda program farkllatrma ve bireyselletirmeye yönelik zenginletirme uygulamalarnn yapldn dile getiren Güngör, 2015-2016 eitim öretim ylnda bin 492 özel yetenekli örencinin destek eitim odasndan faydalandn söyledi.

Destek eitim odalarnn 81 ilde açlarak saysnn artrlmas çalmalarnn devam ettiini kaydeden Güngör, özel yetenekli örencilerin destek eitim odalarnda daha nitelikli eitim alabilmeleri için farkllatrlm ve zenginletirilmi eitim uygulamalaryla ilgili 550 snf ve bran öretmenine eitim verildiini belirtti.

Özel yetenekli örencilerin eitiminin niteliini arttrmaya yönelik yürütülen çalmalara deinen Güngör, BLSEMin niteliini arttrma çalmalar kapsamnda akademisyenler ve BLSEMde deneyimli öretmenlerle birlikte yaplm çaltaylar sonucunda 19 branta genel çerçeve planlarnn oluturulduunu, bu kapsamda etkinlik temelli eitimin planlarnn yapldn aktard.

Güngör, BLSEMin üniversiteler, bilim merkezleri, müzeler, sanat kurumlar, Ar-Ge kurulular, TÜBTAK gibi kurumlarla ibirliine önem verdiini dile getirdi.

- 25 bin özel yetenekli örenci eitim alyor

Özel yetenekli örencilerin tanlanmasna ilikin de açklamalarda bulunan Güngör, geçmi yllarda BLSEMe örenci seçiminin sadece 4üncü snf düzeyinde gerçekletirilirken ilk kez 2014-2015 eitim-öretim ylnda ilkokul 2, 3 ve 4üncü snf örencilerinin genel zihinsel, resim ve müzik yetenei alanlarnda seçme ve tanlama sürecine dahil edildiini, geçen yl ise tanlamann 1, 2, 3 ve 4üncü snf seviyelerinde yapldn hatrlatt.

lkokul 1 ve 2nci snflarn grup tarama snavnn tablet uygulamasyla elektronik ortamda gerçekletirildiini ifade eden Güngör, 3 ve 4üncü snf düzeyi Grup Tarama Snavnn merkezi uygulandn söyledi.

Yaplan bireysel incelemeler sonucunda genel zihinsel alanda 4 bin 351, görsel sanatlar alannda 2 bin 225, müzik alannda da bin 424 örenci olmak üzere toplamda 8 bin örencinin BLSEMe kayt hakk kazandn bildiren Güngör, yaplan son tanlamayla BLSEMde eitim alan örenci saysnn 25 bine ulatn kaydetti.

- Yeni özel örenci tanlama dönemi

Genel Müdür Güngör, 2016-2017 eitim öretim ylnda snf öretmenlerinin örencilerin gözlem formlarn doldurmas ve BLSEM Snavna yönlendirmesi sürecinin bugün baladn bildirdi.

Ayrca bu yl ilk defa 1, 2 ve 3üncü snf örencilerinin grup tarama uygulamasnn tablet bilgisayar üzerinden gruplar halinde, interaktif snavla 81 il merkezinde yaplacak ekilde planlandn kaydeden Güngör, Grup tarama snavn geçen örencilerimize uluslararas standardizasyonu salanm testler uygulanarak, bireysel incelemeleri yaplacak. Yaplan test sonucunda belirlenen barajn üstünde puan alan bütün çocuklarmz, BLSEMde eitim almaya hak kazanacak. bilgilerini paylat.

BLSEMin öretmen ihtiyacn belirlemek amacyla norm çalmas gerçekletirildiini de aktaran Güngör, Öretmen seçme sürecinin ilk aamasnda Bakanlk tarafndan belirlenen yüksek lisans, doktora, ulusal ve uluslararas düzeyde projeler ve yaynlar yapm olmak gibi deerlendirme kriterleri baz alnarak puanland. Akabinde baar sralamasna giren öretmenlere yaplan sözlü snav sonucunda alanlar baznda bin 6 öretmenin atamas yapld. diye konutu.

Ana Sayfaya Git