'Özel yurt veya ev tutarken mağdur olmayın'

TÜDEF Genel Başkanı Koçal, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrası öğrencilerin özel yurt veya ev tutarken mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberler 16.08.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Bakan Aziz Koçal, Örenciler, özel yurt ile sözleme imzalamadan önce yurdun kendisine verecei hizmetlerin tamamn ayrntl olarak sözlemeye yazdrmal. Örenciler seçtikleri yurt ile yapacaklar yllk sözlemeyi çok iyi okuyarak imzalamal. dedi.

TÜDEF Genel Bakan Koçal, üniversite yerletirme sonuçlarnn açklanmas sonras örencilerin özel yurt veya ev tutarken madur olmamas için dikkat edilmesi gerekenleri sralad.

Koçal, üniversiteye yeni yerleen örencilerin Yüksek Örenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarna yerleememeleri durumunda özel yurtlar ve ev kiralamay tercih ettiklerini belirterek, bu süreçte bir an önce barnma ihtiyacn halletmek isteyenlerin hata yapabildiini veya dolandrclarla kar karya kalabileceini söyledi.

Özel yurtlarla sözleme imzalarken dikkat edilmesi gereken hususlara deinen Koçal, unlar kaydetti:

Yurdun örencilere verecei hizmetler çok iyi sorgulanmal, güvenlik, temizlik, snma, yemek, ders çalma alanlar, konaklama yaplacak odalar, özel etüt odalar, kantin ya da dinlenme bölümleri gibi sosyal mekanlar görülerek karar verilmeli. Örenciler, özel yurt ile sözleme imzalamadan önce yurdun kendisine verecei hizmetlerin tamamn ayrntl olarak sözlemeye yazdrmal. Örenciler seçtikleri yurt ile yapacaklar yllk sözlemeyi çok iyi okuyarak imzalamal. Yurdun mutlaka Milli Eitim Bakanlndan onayl olmasna dikkat edilmeli. Aksi takdirde vereceiniz paralar boa gidebilir ve ortada kalabilirsiniz.

Koçal, yurtlarn sözleme imzalama aamasnda depozito talep etmesi halinde bir aylk tutardan fazla ücret verilmemesi gerektiini kaydederek, verilen depozitonun ne ekilde iade edileceinin açkça yazlmasnn öneminden bahsetti.

Yurt artlar salamazsa sözleme tek tarafl feshedilebilir

Koçal, özel yurtlara kayt yaptran örencilerin imzaladklar sözlemeleri 15 Eylüle kadar feshetmeleri halinde sözlemede yazl olan yllk barnma ücretinin yüzde 10unu ödemesi gerektiini belirterek, 15 Eylül ve sonrasnda ayrlanlar ise barnma hizmeti ald aylar ile içinde bulunulan ayn ücretinin tamamn ve kalan aylara ait barnma ücretinin yüzde 30unu ödemesi lazm. dedi.

Yurtlarn en fazla bir aylk ücret tutarnda depozito alabileceini dile getiren Koçal, bu ücretin daha sonra iade edilmesi gerektiini bildirdi.

Koçal, yurt ile yaplan sözlemede anlalan temizlik, yemek gibi artlarn salanmamas halinde sözlemenin tek tarafl feshedilebileceinin altn çizerek, bu durumda herhangi bir cayma bedeli ya da cezai art alnamayacan vurgulad.

Evi görmeden kapora vermeyin

Koçal, örencilerin kiralk evlerde yaad sorunlar arasnda konutta kaç kiinin kald konusunun bulunduunu belirterek, unlar ifade etti:

Örenci okula baladktan sonra yeni arkadalar ediniyor veya kira ar geldii için kendi snfndan baka insanlarla beraber kalmaya karar veriyor. Bu gibi durumlarda ev sahibi problem çkarabiliyor. Bu yüzden kiralk ev sözlemesi yaparken evde kaç kiinin kalaca gibi durumlar mutlaka sözlemede belirtilmeli. Sözleme kirac lehine olduu için geri adm atlmad takdirde hiçbir problem yaanmaz. Ayrca evin fiziki özellikleri incelenmeli, eksik veya tamirat gereken durumlar önceden belirlenmeli.

Koçal, ev arayan örencileri dolandrmak isteyenlerin olduunu belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Mesela kii kendisine ait olmayan dairenin fotorafn ilana koyup ilgi çekiyor. Bu kiiler kendilerini arayanlara, landaki daireye çok talep var, ciddi düünüyorsanz kaporay yatrn. diyor. Hesaba para yatt andan itibaren telefonlarn kapatarak ortadan kaybolan bu kiilere bir daha da ulalamyor. Bu gibi maduriyetlerle karlamamak için daire görülmeden peinat, kapora verilmemeli, depozito ev sahibine verilmeli, hatta hesabna yatrlmal.

Ana Sayfaya Git