Paha biçilemiyor

Siirt’te bakır ustası Bahattin Sobacı, Osmanlı döneminde kalma olan 150-200 yıllık olduğu tahmin edilen siniyi gün yüzüne çıkardı.

Haberler 12.03.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aydnlar Caddesi Uryan Camisinin hemen alt ksmnda yer alan Bakrclar çarsnda baba mesleini icra eden Bahattin Sobac, dedesinden kalma evin bodrumunda eyalar kartrrken bulduu paslanm siniyi temizleyerek ekil verdi. Siniye imdi paha biçemiyor. 20 yldr bakrc ustas olduunu söyleyen Sobac, Bu meslek dedemden babamdan örendim. Elimize geçen eski bakrlar olsun yeni bakrlar olsun onlar iliyoruz. Dekoratif ve motif iliyoruz. leme yapyoruz hurda bakrlar yeni hale getiriyoruz. lediimiz bakrlar da batya gönderiyoruz. 130- 140larda Siirtte yaayan bakr ustas olan gayrimüslimler vard. O dönemlerde dedem olsun amcam olsun ayn ii yaptklar için birbirlerine jest olsun diye, birbirlerine olan sevgilerini göstermek için baz bakrlara kendi motiflerini ilemiler.

PASLI EYALAR ARASINDA BULUNDU

Bir Müslüman bir Hristiyana simgeleyen bir yldz ilemi bir gayrimüslimde bir Müslümana hilali, yldz ilemi bunu birbirlerine jest olsun diye yapmlar. Siirtte yaayan gayrimüslimlerle kültür alveriinde bulunmular. Zamanla bu kültür bakr parçalarna da yansm. Müslümann yapt bakr tasta gayrimüslim bir insann ismi yazyordu, gayrimüslimin yapt bir bakr tasta bir Müslümann ismi yazyordu. Bu ustalarn kendince o insana jest olsun diye yapt ilemelerdi. Siirtte bu kadar çok bakr ustas ve zanaatkrn olmasnn tek sebebi o dönemde yaayan gayrimüslimlerdi çünkü hepsi çok iyi ustayd. Siirtlilerde çraklktan balayarak o sanat o ustal kapt. Ve bizlerde dedelerimizden örendiimiz bakrclk sanatn yaatmaya çalyoruz dedi.

Bodrumda bakr eyalar kartrrken bulduu 150-200 yllk tahmin edilen paslanm bin Sini bulduunu aktaran Sobac, bakr eyann baha biçilemeyecek kadar güzel olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git