Pandemi stresi karneyi vurdu

Koronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu” dedi.

Haberler 06.02.2021 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Ruh Sal ve Hastalklar Uzm. Dr. Emin çalar, Koronavirüsün getirdii stresin çocuklarda ders baarsn olumsuz etkiliyor. Baarsz çocuklar kolaylkla ilgisiz, isteksiz ve tembel olarak damgalanyor. Oysa aklda tutulmas gereken en önemli ey udur; bir çocuun isteksiz, ilgisiz ya da tembel olmas bir neden deil sonuçtur. Altta yatan çeitli biyolojik, ruhsal ya da sosyal sorunlar nedeni ile art arda baarszlkla karlaan çocuklarda derslere ve ev ödevlerine kar ilgisizlik ve isteksizlik balar diye konutu.

KAYGI DKKATSZLE YOL AçIYOR

Günümüzde en büyük stres kayna olan koronavirüsün ders baarsnda etkisi olduuna deinen Dr. çalar, öyle devam etti:

Bu süreç hem okula devam etkilemekte hem de kayg nedeniyle bütün çocuk ve gençlerde dikkati bozarak ders baarsnn dümesine neden olmaktadr. Belli süreler evde izole kalmak aslnda çocuklar için çok büyük bir stres kayna ve olaanüstü bir durumdur. Uzaktan eitimde her ne kadar örencilerin adapte olabilmeleri konusunda uyarlarda ve önerilerde bulunsak da yüz yüze eitim kadar örenme üzerinde etkili deildir. çocuun online olarak dikkatini vermesi daha zordur. Özellikle baz aileler pandemi döneminde çocuklarnn ders çalmay tamamen braktn dile getiriyor. Bilinmesi gereken en önemli ey çocuun örenmesinin ve ders baarsnn yüz yüze eitim gibi olmayacadr.

UYKU VE BESLENMEYE DKKAT

Uykunun önemine vurgu yapan Dr. çalar, Yaplan çalmalara göre örenme en etkin olarak uykuda gerçekleir. Yani gündüz örenilen bilgiler beyinde en iyi olarak uyku srada kaytedilir ve depolanr. Yetersiz uykuda örenilen eyler çabuk unutulur ve bu da ders baarszlna neden olur. 6-13 ya arasndaki çocuklar için 9-11 saat uyku, 13-18 ya arasndaki çocuklar için ise 8-10 saat uykunun gerekli olduu tavsiye ediliyor. Bu uyku miktar vücudun ve zihnin dinlenmesini salar, dikkat ve örenme daha iyi olur. Uyku kadar beslenme de dikkati ve örenmeyi çok etkiler. Sabahlar iyi bir kahvalt yapmak, ölen ders arasnda uykuyu getirici çok yal ve ar yemeklerden uzak durmak önemlidir. Her besinden yeterli ve dengeli miktarda almak önemlidir. çocuun boyuna uygun kiloda olmasn salayan beslenme kabaca iyi bir beslenmedir. Ancak çocuun vitamin ve hormon düzeylerine bakmak önemlidir. Baz vitamin ve hormon düzeyindeki yetersizlik ve fazlalklar dikkati ve örenmeyi bozabilir, kayg oluturabilir. Eksik olan vitamin düzeyleri takviye alarak tamamlanmaldr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git