Pandemide online karne heyecanı!

Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi günlük yaşam alışkanlıklarımızı kökünden değiştirirken, bu süreç özellikle de sosyalleşmenin ve öğrenmenin odak noktasındaki öğrenciler için çok daha zorlu geçiyor. Pandeminin gölgesinde bir eğitim-öğretim döneminin daha sonuna gelinirken Psikolog Dilara Yamanlar, zillerin online çalıp karnelerin online alınacağı bu eğitim döneminin sonunda anne babaların çocuklarına yapıcı ve şefkatli yaklaşmalarının son derece önemli olduğunu vurguluyor.

Haberler 21.01.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zor bir süreçten geçiyoruz ve bu süreç en çok da çocuklara zor. Bunu fark ettiinizi söylemek, bu süreci yönetmeye dair olan çabasn takdir ederek söze balamak, bu zor dönemde onun yannda olduunuzu hissettirecek ve ona iyi gelecektir. Öncelikle kötü notlara deil daha iyi olan notlara odaklann. Bu tutum çocuunuzun kendine olan güveninin biraz daha yerine gelmesini salayacaktr. Uzman Klinik Psikolog Dilara Yamanlar, online karneye 9 doru yaklam anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu

ETKETLEME YAPMAKTAN KAçININ

Tembelsin, baarszsn ya da zekisin ama çalmyorsun gibi etiketler çocuunuzun da kendisini bu ekilde kabul etmesine ve bir eyler için çabalamamasna sebep olabilir. Bunun yerine ne kadar çabaladn görüyorum ve bunu takdir ediyorum ya da yorulduunun ve bunaldnn farkndaym ama bu dönemsel bir durum, çabaladn ve azmettiin birçok olaya ahit oldum, bu süreci de en güzel ekilde atlatacana benim inancm tam eklinde motivasyonel konumalar çocuunuzun kendisine inanmasn ve enerjisini yükseltmesini salayacaktr.

KIYASLAMA YAPMAYIN

Her çocuk anne ve babas için özel ve biricik olmak ister; kyaslama çocuun kendisini yetersiz hissetmesine ve motivasyonunun krlmasna sebep olabilir. Bu nedenle arkadalaryla ya da yat baka çocuklarla kyaslama yapmaktan kaçnn.

KENDNZDEN ÖRNEK VERN

Geçmite yaadnz benzer olumsuzluklardan söz edin; çocuklar bazen yaadklar olumsuzluklarn sadece kendi balarna geldiini ve bu konuda yapayalnz olduklarn düünebilirler. Sizin de benzer konularda zorlandnz ayn süreçlerden geçtiinizi duymak ona yalnz olmadn hissettirecek ve iyi gelecektir. Örnein; tüm snfn iyi olduu bir dersten kendisi çok kötü sonuçlar aldnda benim de senin yalarndayken çok benzer bir olay bama gelmiti, kendimi çok kötü hissetmitim ama sonra toparlayabileceime inandm ve bir ekilde toparladm, senin de bunu düzelteceine inancm tam gibi bir tutum hem çocuunuz ile sizin aranzdaki ba güçlendirecek hem de onun motivasyonunu arttracaktr.

CEZA VE ÖDÜLDEN UZAK DURUN

Uzman Klinik Psikolog Dilara Yamanlar Karneye bal cezalardan veya ödülden uzak durmaya çal çalma ve baar bir ödüle balandnda burada farkl bir koullanma oluturabiliriz ve bu durum çocuun tüm hayatna etki edebilir. Sadece ceza almamak için bir eyler yapan, istek ve azim gibi güçlü özellikleri kullanmayan, haliyle kendisini aktif bir mutsuzluun içinde bulan bir birey haline dönüebilecei gibi, sadece ödül alaca konularda çaba gösteren ya da ödülü yetersiz bulduunda çabalamayan bir birey haline dönümesine de sebep olabilir. diyor.

OKULLA DYALOUNUZU ARTIRIN

Öretmenlerle, rehberlik servisi ile ve okulla diyalounuzu arttr ilgili bir ebeveyn olmak, bask yaratmadan arka fonda bir eyleri takip etmek karne döneminde minik oklar yaamanz engelleyecektir ve gelen karneyi tahmin edeceiniz için vereceiniz tepkiler daha ölçülü olacaktr.

BEN DLN KULLANIN

Ben dili suçlayc olmayan ve çözüm odakl bir iletiim tekniidir. Örnein, çocuunuzun karnesinde birden fazla düük not gördüünüzde sen nasl bu notlar alrsn, hiç çalmyorsun, baaramayacaksn demek yerine u birkaç notu gördüümde biraz üzüldüm ve ardm, bu notlar yükseltmek için ne yaplmasn öneriyorsun? Gel bu konuyu oturup birlikte konualm, ailen olarak bizim yapabileceimiz bir ey var m? eklinde yaklan. Ben dilinin en önemli özellii ilk olarak kendi duygularnz dile getirmektir sonrasnda sorundan bahsedip bu konuyla ilgili sizin yapabileceiniz bir ey var m diye sorup karmzdaki kiiden bir çözüm önerisi istemek diyaloun yapc bir ekilde gelimesini ve çözüm önerilerine ulamanz salayacaktr.

SORUNA DEL çÖZÜME ODAKLANIN

Soruna odaklanmak karmza birçok sorun çkartacak, çözüme odaklanmak ise bir ekilde bizi çözüme ulatracaktr. Örnein; 2 tane zayfn var, geçen sene de böyleydi zaten çalmadn için bunlar bana geliyor, ben bu zayf notlardan çok skldm derken bu konuma üç sene önceki zayf notlara kadar gider; dolaysyla sadece sorunlar konuur ve çözümden hzla uzaklarz. Bunun yerine Tamam 2 tane zayf not var, bunlarla ilgili ne yapabiliriz, normal düzenimizdeki neyi deitirirsek bu zayf notlar yükselmeye balar? Hadi srayla birkaç öneride bulunalm sonrasnda minik admlarla balamay deneriz eklindeki yaklam ise bizi bir süre sonra çözüme götürecektir.

YANINDA OLDUUNUZU HSSETTRN

Uzman Klinik Psikolog Dilara Yamanlar Okul baars dnda çocuunuzun pozitif yönlerinden bahsetmek ve her zaman yannda olduunuzu hissettirmek ve Hadi karneyi bir kenara brakalm imdi herkes birbirinin sevdii bir özelliini söylesin eklinde basit bir oyun oynamak çok güçlü etkileri beraberinde getirecektir. Aile balarn güçlendiren, pozitif yönlerin fark edilmesini salayan ve pekitiren bu oyunu sadece karne günü deil sk sk oynamanz öneririm. Günün sonunda kötü notlarn da olabilir iyi notlarn da, bir ekilde hepsi çözülür, en deerli ey sensin ve biz senin her zaman yanndayz ile kapan yapmak hem size hem de çocuunuza iyi gelecei gibi zorluklarla tek bana savamadn, ailesinin desteinin her zaman bir adm gerisinde olduunu hissettirecektir. diyor.

Ana Sayfaya Git