Pandeminin ergenlik etkisi!

Özel bir okulun Psikolojik Danışmalık ve Rehberlik Bölümü tarafından yapılan "Salgın Döneminde Ebeveynlerin ve Ergenlerin Psikolojik Sağlamlık ve Yaşamdaki Denge Durumları Araştırma" raporu yayınlandı

Haberler 26.05.2020 - 23:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel bir okulun Psikolojik Danmalk ve Rehberlik Bölümü tarafndan yaplan Salgn Döneminde Ebeveynlerin ve Ergenlerin Psikolojik Salamlk ve Yaamdaki Denge Durumlar Aratrma raporu yaynland.

Yaplan açklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle pandemi ilan edilmesi ve uzaktan eitim sistemine geçiin ardndan velilerin ve örencilerin günlük hayatlarnda da oldukça önemli deiimler yaand.

Deiimlerin psikolojik etkilerini görmek amacyla, Özel bir okulun Psikolojik Danmalk ve Rehberlik Bölümünce gerçekletirilen aratrmaya özel bir üniversitenin Eitim Bilimleri Fakültesi, Psikolojik Danma ve Rehberlik Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Özlem Kararmak bakanlk yapt.

Açklamada görülerine yer verilen Okulun Psikolojik Danmanlk Rehberlik ve Ar-Geden Sorumlu Genel Müdür Yardmcs Bar Sezgin, aratrma uzaktan eitim döneminin ilk ay içerisinde, stanbul, Bursa, zmir, Ankara ve Antalya illerinde yaayan Uur Okullarnn 2036 veli ve 2025 örenci ile çevrimiçi yöntemle yapldn belirterek, Gönüllülük esasna bal olarak yaklak iki hafta içerisinde ölçeklerin yantlanma süreci tamamland. çevrimiçi yöntem ile aratrmaya katlanlarn 446sn ilkokul, 886sn ortaokul, 704ünü lise grubu velileri olutururken, velilerin 430u erkek, 1606s ise kadn oldu. Ayrca, aratrmaya yalar 11-18 aras deien 759 erkek, 1266 kz olmak üzere 2025 kiilik örenci grubu katld. ifadelerini kulland.

- Salgn anneler üzerinde daha fazla duygusal yük ve sorumluluk yaratyor

Elde edilen sonuçlara göre, kadnlar koruyucu, kollayc anne rolleri nedeniyle çocuklar ve aileleri için daha fazla endie hissediyor. Dolaysyla salgn, anneler üzerinde daha fazla duygusal yük ve sorumluluk yaratyor. Ebeveynlerin eitim düzeyi dütükçe pandemi döneminde ebeveyn olmaya bal stresler artyor. Kronik hastal olan ebeveynlerin kayg düzeyleri de daha yüksek oluyor. Kovid-19 için risk faktörü olan kronik hastalk, salgn döneminde ruh sal ile ilgili olarak da risk faktörü oluturuyor. Egzersiz yapan ebeveynler ise daha mutlu ve neeliyken daha az korku ve kzgnlk yayor. Ayrca ebeveynlie bal stresi ve olumsuz duygular da daha az hissediyorlar.

Fiziksel egzersiz yapan veliler, hem kendilerinin hem de çocuklarnn ruh saln daha kolay koruyor ve salgndan olumsuz olarak daha az etkileniyor. Duygusal destei olan ebeveynler daha az korku ve kzgnlk yayor.

Ebeveynlerin yüzde 87,2si sokaa çkma yasa gelmesi gerektiini düünürken yüzde 12,8i sokaa çkma yasann gelmesi gerekmediini düünüyor. Sokaa çkma yasa gelmesi gerektiini düünen ebeveynler, ebeveynlik stresi ve korku, kzgnlk gibi olumsuz duygular daha fazla tayor.

Ebeveynlerin yüzde 74,1i iini kaybetme korkusu yaamyorken yüzde 25,9u iini kaybetme korkusu yayor. Ayrca, aratrmaya katlan ebeveynlerin yüzde 77,9u i nedeniyle her gün dar çkyorken yüzde 22,1i i nedeniyle her gün dar çkmyor. Her dört ebeveynden biri iini kaybetme korkusu nedeniyle daha fazla olumsuz duygu yayor. Bu durumda iini kaybetme korkusu yaayan ebeveynlerin kayg düzeyleri yüksek olmas beklendik bir sonuç olarak nitelendiriliyor.

- Egzersiz yapan çocuklar daha mutlu

Rapora göre, kz örenciler, erkeklere göre salgn dönemine uyum salamakta daha fazla zorlandklarn ve daha fazla olumsuz duygu yaadklarn belirtiyor. Kronik hastal olan çocuklar korku, kzgnlk gibi olumsuz duygular daha fazla yayor ve psikolojik olarak daha krlgan durumda oluyor. Ayrca çocuklar, pandemi dönemi için belirtilen kurallara uymayan kiilere de öfkeliler.

Egzersiz yapan çocuklarn ise daha mutlu ve neeli olduu, daha az korku, kayg ve kzgnlk yaad raporda yer alyor. Ayrca fiziksel egzersiz yapan çocuklar, ebeveynlerinden daha özerk olduklarn düünüyor ve ebeveyn kontrolünü daha az hissediyor.

Ortaokul kademesindeki çocuklar, bu dönemi lise kademesindeki çocuklara kyasla daha olumlu duygular içerisinde geçiriyor. Lise örencileri ise korku, kzgnlk gibi olumsuz duygular daha fazla yayor ve yüksek oranda da kayg hissediyor. Dolaysyla ortaokul örencilerinin salgn döneminde yaanan olumsuzluklar karsnda psikolojik olarak daha salam; lise örencilerinin ise psikolojik salamlklarnn daha krlgan olduklar belirtiliyor.

Lise örencileri ebeveynlerinin davranlarndan ikayetçi görünüyor. Ergenlik dönemine bal olarak anne ve babalarnn kstlayc ve müdahaleci davrandklarn düünüyorlar ve ebeveynlerinin ar beklenti içinde olmalarndan dolay bask altnda hissediyorlar.

- çocuklarn yüzde 47si evde kalmaktan rahatsz

Verilere göre, çocuklarn yüzde 47si evde kalmaktan çounlukla rahatsz ve bu sonuç sokaa çkma yasa sebebiyle çocuklarn evde kalmaktan fazlasyla skldklarn gösteriyor. çocuklarn yüzde 46,4ü ise okula gidememekten dolay oldukça üzgün olduu dikkati çekiyor.

Erken çocuklarn yüzde 12,8i ebeveynleriyle hiç zaman geçirmezken, 71,8i 1-4 saat zaman geçiriyor. Buna ek olarak yüzde 10,8i 4-6 saat, yüzde 4,5i ise 6 saatten fazla ebeveynleriyle zaman geçiriyor.

çocuklarn evde kaldklar dönemde zamanlarn nasl geçirdiklerine dair sonuçlarn da yer ald aratrma raporunda, ilk sray teknoloji ve internet kullanm alyor. Örenciler en çok sosyal medyada vakit geçiriyor.

Sosyal medyay, Uur Okullarnn online eitim platformu Metodbox kullanm takip ediyor. Vakit geçirilen dier alanlar srasyla; arkadalarla ve aile ile geçirdikleri zaman, kitap okumak, kendilerine zaman ayrmak, ev içerisindeki sorumluluklarn yerine getirmek, yeni uralar edinmek ve videolar çekmek olarak devam ediyor.

- En çok gezmek, sarlmak, tatile gitmek isteniyor

çocuklar en çok ailem, yaknlarm, sevdiklerime bulamasndan, ölmekten ve yaknlarmn ölmesinden, hastaln bulamasndan ve daha fazla yaylmasndan, özellikle büyükanne ve büyükbabama hastaln bulamasndan kelimelerini tekrarlayarak bunlardan korktuklarn dile getiriyor.

çocuklar, en çok dar çkmak, gezmek, dolamak; sevdiim arkadalarm ve göremediim aile üyelerimi görmek, özlem gidermek, sarlmak ve birlikte elenmek, darda yaplacak sporlar yapmak ve oyun oynamak; alverie gitmek, tatile gitmek ve yüzmek kelimelerini tekrarlyor.

Ana Sayfaya Git