Pandemiye rağmen ziyaretçi geliyor

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve yapılan arkeolojik bulgularla dünyanın dikkatini üzerine çekip UNESCO Dünya Mirası geçici listesine giren Zerzevan Kalesi’ni pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte 2020 yılının ilk 8 ayında 120 bin turist ziyaret etti.

Haberler 25.08.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri, slam aleminin 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Camii, çkale Müze Kompleksi, peygamber makamlar, türbeleri ile zengin tarihi ve kültürel deerleri bünyesinde barndran Diyarbakr, 2020 yllnda UNESCO Dünya Miras Geçici listesine giren Zerzevan Kalesi ile de adn dünyaya duyurdu. çnar ilçesine 13 kilometre uzaklkta bulunan ve 60 dönümlük geni bir alan kaplayan Zerzevan Kalesinde yaplan kaz çalmalar Türkiyeyi de etkisi altna alan korona virüs salgnyla birlikte ara verildi. 1 Haziran tarihinden itibaren balayan normalleme süreciyle birlikte kalede çalmalar yeniden balad. Balanan kazlarla birlikte ziyaretçilerin de arlamaya balad. Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, pandemi kstlamasna ramen ve normalleme sürecinin balamasyla birlikte ilk 8 ayda 120 bin turist arladklarn ve bunlarn büyük çounluunun yerli turist olduunu vurgulad.

U ANA KADAR 120 BN ZYARETç ZYARET ETT

Doç. Dr. Aytaç Cokun, Zerzevan Kalesi önemli bir destinasyon olduunu, hem bölgenin tarihini aydnlatmas bakmndan, hem de bölgenin turizmi açsndan çok önemli olduunu dile getirdi. Geçen yl 450 bine yakn bir ziyaretçi geldi ki bunlarn önemli bir bölümü yabanc olduunu hatrlatan Doç. Dr. Cokun, Eer bu yl pandemi olmasayd biz 1 milyonu geçmesini bekliyorduk ziyaretçilerin. uana kadar, tabi biz mart, nisan ve mays aylarnda ara verdik. 1 Haziran itibariyle normalleme balamasyla birlikte biz kaz çalmalarna tekrar baladk. Ve alan ziyaretçilere açtk. Özellikle yerli ziyaretçilerde büyük bir art oldu, normallemeyle birlikte. uana kadar 120 bin ziyaretçi buray ziyaret etti. Ve yl sonuna kadar belki bu rakam 400 bini bulacak burada yerli ziyaretçi says. Biz bunu önemsiyoruz. Özellikle pandemi döneminde bu kadar youn bir ziyaretçinin burada bulunmas bizim için önemli dedi.

NORMALLEME SÜRECNDEN SONRA YERL ZYARETçDE BÜYÜK ARTI VAR

Bu sürecin bitmesiyle birlikte artk turlarn da gelmeye balayacan kaydeden Doç. Dr. Aytaç Cokun, sözlerine öyle devam etti:

Yurt dndan da birçok tur grubu gelemeye balayacak. Bu say katlanarak artacaktr. Tabi Zerzevan Kalesi 2020 ylnda UNESCO Dünya Miras geçici listesine girdi. uanda biz kalc, asl liste içinde çalmalar yürütüyoruz. Özellikle asl listeye giriimizle birlikte görünürlüümüz daha da artacak. Ve belki buradaki ziyaretçi says 2 milyonu, 3 milyonu bulacak. Bu nedenle biz hem kaz çalmalarn, hem restorasyon çalmalarn, hem de ziyaretçilere yönelik hem bilgilendirme tabelalaryla, çevre düzenlemeleriyle çalmalara yürütüyoruz. Ziyaretçilere yönelik çalmalara yürütüyoruz. Normalleme sürecinden sonra özellikle yerli ziyaretçi saysnda büyük bir art gördük.

Ana Sayfaya Git