Performans hukuki değil

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Memiş, “Performans değerlendirmesi başta olmak üzere, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve eğitimin sorunlarını derinleştiren uygulamalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Haberler 28.03.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn performans sistemini protesto etmek amacyla bir araya gelen Eitim-Bir-Sen üyeleri l Milli Eitim Müdürlüü önünde basn açklamas yapt.

Tadklar pankart ve dövizlerde Öretmen örselenmemeli deer verilmeli, eitimciye iddete hayr, öretmenine deer ver eklinde mesajlar veren eitimciler, Milli Eitim Bakanlnn hayata geçirmek istedii performans sistemini ayrca sloganlarla protesto etti.

Burada grup adna açklama yapan Eitim-Bir-Sen ube Bakan Yunus Memi, Ekim 2017 tarihli Kurum dari Kurulu çalma Raporunda pilot illerde uygulamas denenmeye balanlan, öretmen motivasyonunu olumsuz etkileyecek, çalma barn bozacak, kanuni dayana olmayan öretmenlerin performans deerlendirmesi uygulamasna son verilmesi konusu üzerinde çalma yaptklarn belirterek, buna ramen böyle bir taslan hazrlandn söyledi.

Memi, Taslak bir bütün olarak incelendiinde, eitimin niteliine ve öretmenin mesleki geliimine hiçbir katksnn olmayaca, aksine kurumsal bütünlüü, mesleki motivasyonu, çalma barn ve i birliini zedeleyecei, öretmeni mesleine odaklanmak yerine performans puann yükseltme ve yazl snava hazrlanma eksenli bir çalma hayatna yönlendirecei görülmektedir. Performans ölçmek iddiasyla öretmenleri ayrtracak, kurumsal bütünlüü, mesleki dayanmay, i birlii içinde çalma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamann eitimin var olan niteliine de bir darbe vuraca hesaba katlmaldr dedi.

HUKUK VE KANUN DAYANAI YOK

Bu projenin hukuki yannn olmadn ifade eden Memi, öyle konutu:

Hayata geçirilmek istenen performans deerlendirmesinin hukuki ve kanuni bir dayana bulunmamaktadr. Aday öretmenlerin asli öretmenlie geçi süreci hariç tutulursa, 657 sayl Kanun ve 652 sayl KHK bata olmak üzere, eitim çalanlarnn statülerini düzenleyen temel düzenlemelerin hiçbiri taslakta yer alan türden bir performans deerlendirmesine imkn tanmamaktadr. Öretmen yetitirmedeki yanl politikalar, istihdam sürecindeki zorluklar ve hakszlklar, öretmen aç, sözlemeli öretmenlik sorunu, Alo 147 garabeti, istihdamda güçlük çekilen bölgelerdeki mahrumiyetler, i güvencesi açsndan yaanan kayglar, eitimin öznesi öretmenlerimizin iddetin nesnesi hline getirilmesi gibi olumsuzluklar ve devam eden sorunlar, eitimin niteliinin artrlmasna engel tekil etmekte, öretmenlik mesleinin saygnlna gölge düürmektedir. Eitim-Bir-Sen olarak, performans deerlendirmesi bata olmak üzere, öretmenlik mesleini deersizletiren ve eitimin sorunlarn derinletiren uygulamalara kar sonuna kadar mücadele edeceiz. Grup açklamann ardndan olaysz dald.

Ana Sayfaya Git