PİSA sonuçlarını eleştiren ERG'ye MEB'den 'yaptırım'

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarında Türkiye'nin 72 ülke arasında 50'nci sırada yer almasıyla ilgili Eğitim Reformu Girişimi (ERG) yetkililerinin yaptığı değerlendirmelere tepki gösterdi.

Haberler 28.12.2016 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Müstear Yardmcs Mustafa Hilmi çolakolu tarafndan 81 ildeki Milli Eitim Müdürlüklerine, oradan da okullara gönderilen yazda, Bakanln sivil toplum kurulularnn eitim ve öretime katk salayan giriim ve çalmalarna son derece olumlu yaklat ve ibirlii yapt belirtildi. Bu anlamda STKlar ile yüzlerce ibirlii protokolünün baaryla yürüdüü, baz kurulularn bu iyi niyet ve eletirilere kar hogörülü yaklamlarn yanl yorumladklar ve deerlendirdikleri savunulan yazda öyle denildi:

Hiçbir pratik faydas olmayan, sayg ve sevgi snrlar içinde tanmlanamayacak üsluba yöneldikleri görülmektedir. Bunlar bilhassa günümüzde milletin devletine olan güven ve itibarn andrmaya, öretmen, örenci ve velilerde karamsarlk ve kötümserlik oluturmaya yönelik bir niyet yüklenmektedir.

CABET EDLMEYEREK, TARAFIMA YÖNLENDRLMESN

PISA sonuçlarnn ölçüme katlan tüm ülkelerde hassasiyetle tartld ve yapc eletiriler getirildii belirtilen yazda u ifadeler yer ald:

PISA ölçümünü yapan OECD dahi eletirilir. Nitekim, OECD de 2018 ylnda ölçüm sistemini deitirme ve gelitirme çalmalarna hemen balamtr. Bilimsel verilere ve aratrmalara dayal olmas gereken bu tartmalarn akademisyenlere yakmayan usul ve üslupla yaplmas üzücüdür. Geçtiimiz hafta bir TV programnda bunun son örneini gördük. Program sonrasnda moderatöre ve ERGe gönderdiim mesajlara cevap verilmedi. ERG isimli oluumun sürekli olarak MEB politikalarn ve uygulamalarn eletirmesi ve bunlara anlam yüklemesi, kurumsal kimliklere yönelen ifadeler kullanmas nedeniyle, 1 yl önce sorunlarn bilimsel olarak birlikte aratrlmas için yaptmz yazl teklife de cevap verilmemitir. Bu nedenle, 2017 ylnda ERG tarafndan tüm birimlerimize gelecek görüme, veri talebi, ibirlii teklifi, toplant davetlerine icabet edilmeyerek MEB stratejisinden sorumlu kii olarak tarafma yönlendirilmesini önemle arz ve rica ederim.

GAL ETT MEB BNASI

Milli Eitim Bakanl Müstear Yardmcs Mustafa Hilmi çolakolu, Milli Eitim Müdürlükleri ve oradan okullara gönderilen yazsnn sonuna ise Not diye ekleme yaparak, Ayn programa katlan akademisyenin mensubu olduu kuruluun igal ettii MEB binas hakknda hukuki ilemler devam etmektedir dedi.

ERG NEDR?

Yönetim Kurulu Bakanln Prof. Dr. Üstün Ergüderin yapt Eitim Reformu Giriimi (ERG), çocuun ve toplumun geliimi için eitimde yapsal dönüüme nitelikli veri, yapc diyalog ve eletirel bak yoluyla katk yapan bamsz ve kar amac gütmeyen bir giriimdir. Eitimde karar süreçlerinin veriye dayal olmas, paydalarn katlmyla gerçeklemesi, her çocuun kaliteli eitime eriiminin güvence altna alnmas yapsal dönüümün ana unsurlardr. 2003 ylnda kurulan ERG, Türkiyenin önde gelen vakflarnn bir arada destekledii bir giriimdir.

Ana Sayfaya Git