PİSA'daki başarısızlık!

Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan PISA’da başarılı olmanın anahtarını anlattı.

Haberler 13.12.2016 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik birlii ve Kalknma Örgütü (OECD) tarafndan 3 ylda bir uygulanan PISA snavlarnda baarl olmann srrn anlatan Bahçeehir Okullar Genel Müdür Yardmcs Dr. Özge Aslan, 15 ya grubundaki örencilerin bilgi ve becerileri; okuma, matematik ve fen alanlarnda sorularn yan sra örencilerin düünceleri, örenme biçimleri, okul ve aile ortamlar hakknda da bilgilerin sorulduu snavda, baarl olmann anahtar çocuklarmzn üst düzey düünme becerilerinin gelitirilmesidir dedi.

OECDnin her üç ylda, 72 ülke ve ekonomik bölgede, 15 yandaki 540 bin örenci arasnda yapt snavda bu yl Türkiye 50inci srada yer ald. Türkiyenin önceki yllara göre geride kalmas tartmalar beraberinde getirirken Dr. Özge Aslan, Bahçeehir Okullarnn, uygulad eitim sistemiyle soruna akademik çözüm önerileri getirdiini ifade etti. Dr. Aslan konumasn öyle sürdürdü:

NEDEN BAARISIZ OLUNDU

Zorunlu eitimini tamamlam 15 ya grubu örencilerin matematik ve fen bilimleri okuryazarln, okuma becerilerini, sorun çözmedeki bilgi ve yeteneklerini karlatrmal olarak analiz etmesinin yan sra, örencilerin sosyal becerilerinin de ölçüldüü, açlm Uluslararas Örenci Performans Deerlendirme program olan PISAda baarl olmak üst düzey düünme becerilerinin gelitirilmesi ile mümkün. Örencilerin düünme becerilerini gelitirmenin yolu ise STEM eitiminden geçiyor.

PISA snavyla ilgili de konuan Dr. Aslan, PISA aratrmasnda çoktan seçmeli, karmak çoktan seçmeli, açk uçlu ve kapal uçlu olmak üzere deiik soru türleri kullanlmaktadr. PISA Yönetim Kurulunun belirledii bir konsorsiyum, projede kullanlacak testleri ve anketleri gelitirir, analizleri yapar ve uluslararas raporu düzenler dedi. Bu yl yaplan snavda Türkiyenin 61 ilinden 187 okul ve 5 bin 895 örencinin elektronik snava katldn belirten Dr. Aslan unlar söyledi:

BAARILI OLABLMENN ANAHTARI

Türkiye 50inci srada yer ald. Tartmalar yerine neler yapmalyz bunlar konumamz gerekli. Türkiyede çocuklarmzn düünme becerilerini gelitirerek, üst sralara çkarmak uluslararas birçok snavda baarl olmamza yardmc olacaktr. Bahçeehir Okullar olarak 3, 4, 5, 6 ve 7inci snf örencilerimize PISA snavlarnda olduu gibi açk uçlu sorularn yer ald Bahçeehir Performans zleme ve Süreç Analizi Uygulamas yaplmaktadr. Örencilerimizin teknoloji okuryazarln da gelitirmek amacyla bu uygulama okullarmzda iPad üzerinden online olarak yaplyor. Bu uygulama ile örencilerimizin öretim programlarnda ulalmak istenen matematik okuryazarl, fen okuryazarl ve okuma becerilerini ne derece örendikleri deil, günümüz bilgi toplumunda karlaabilecekleri durumlar karsnda sahip olduklar bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneinin ölçülmesi amaçlanmaktadr. Bahçeehir Okullar olarak uluslararas ölçme ve deerlendirme standartlarna uygun olarak, örenme sürecinin uluslararas alanda geçerlilii ve güvenilirlii ispatlanm farkl soru tarzlaryla deerlendirilmesini ve örencilerimizdeki analitik düünme, sentez yapma, olaylar neden ve sonuç ilikisini dikkate alarak deerlendirme becerisinin gelitirilmesini hedefliyoruz.

DSPLNLER ARASI LK KURARAK ÖRENMEDE BÜTÜNCÜL BR YAKLAIM ELDE EDLMEL

PISA snav sonuçlarna bakldnda bu snavlarda baar elde etmenin yolu üst düzey düünme becerilerinin gelitirilmesi ile mümkün olacan unutmamalyz diyen Dr. Aslan öyle devam etti:

Örencilerin düünme becerilerini gelitiren uygulamalardan biri de STEM eitimidir. Bahçeehir Okullarnda okul öncesi dönem itibari ile STEM eitimi uygulanmaktadr. STEM; fen, matematik disiplinleri ile teknoloji ve mühendislik alanlarn içermektedir. STEM eitiminin amac, disiplinler arasnda iliki kurarak örenmenin bütüncül bir yaklam ile gerçekletirilmesidir. Bu eitimde teorik olan bilgiler pratikte bir ürüne dönümektedir. Genel olarak STEM eitiminde, günlük yaam problemi ile içerik arasnda iliki kurularak fen, matematik, teknoloji ve mühendislik disiplinlerinin kaynatrlmas amaçlanr. STEM eitim uygulamalar ile biliim teknolojileri ile donatlm örenme ortamlar, aktif örenme istasyonlarnn yer ald STEM Merkezlerinde kefederek ve yaayarak örenen örenciler, ezbere deil yoruma ve uygulamaya dönük sorularn yer ald açk uçlu sorularda da baarya ulamaktadr.

Ana Sayfaya Git