Prof. Dr. Ceyhan: Okulların açılma tarihine erken diyemeyiz, ileride daha iyi olacağının garantisi yok

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyayı saran pandemi ile mücadele sürerken Türkiye dahil tüm ülkelerde okulların açılmasına yönelik uygulamaların en zor karar olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, "Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok" dedi.

Haberler 05.08.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl koronavirüs nedeniyle mart aynda eitime ara verilen okullarn, 31 Austosta tekrar açlacan bildirdi. Okullarn açlma tarihi belli oldu ancak koronavirüsün etkilerinin sürmesi ile uygulanacak sistem merak konusu oldu. Milli Eitim Bakanlnca yaplan açklamalara göre, uygulamalar arasnda en fazla öne çkan konu ise karma eitim oldu. Okullarda sosyal mesafenin korunmasna yönelik snflarda yaplacak düzenlemelerin yan sra bir ksm örencinin evde online eitim alrken, bir ksmnn ise yüz yüze eitim görecei deerlendiriliyor. çocuk Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiyede dahil tüm ülkelerde okullarn açlmasna yönelik uygulamalarn en zor karar olduunu belirtti, son yaplan aratrmalara göre 10-19 ya grubunun virüs bulatrma riskinin çok daha yüksek olduunun belirlendiini dile getirdi.

çOCUKLARDA çOK VRÜS YOK, SADECE çOK AKTFLER

çocuklarn virüs alsa bile bulatrmayaca iddia edildiini ancak son dönemde yaplan çalmalarn bunun doru olmadn gösterdiini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Güney Korede yeni çkan çalmada bulalarn hangi ya gruplarnda ne kadar olduuna bakld ve görülen en yüksek ev içi temasta en yüksek bula 10-19 ya grubunda. Evin içinde virüsü tayan 10-19 ya aralnda ise dier ya gruplarna göre daha çok bulatryor ama darda ev dnda arkada ortamnda ise 20 ya üstü daha riskli. kisini kyasladnda evde bir kiide virüs varsa bulatrma ihtimali yüzde 11.8 iken, arkada ortamlarnda virüs tayan biri varsa bulatrma ihtimali sadece yüzde 1.9. O halde en büyük bula ev ortamnda ve bunu en çok 10-19 ya arasndaki çocuklar salyor. Bu da çocuklarda çok virüs çkyor olarak anlalmamal çok aktifler, evin içinde kontrolü salamak çok zor. Mesafeye dikkat etmeleri, evin içinde maske takmalar mümkün olmuyor gibi nedenlerle de bulatrdklar gösterildi diye konutu.

çOCUKLAR GENELDE BELRT VERMYOR

çocuklarda genellikle virüsün belirti vermediini ve bu nedenle hastal bulatrdnda zaman konusunda bir dezavantaj yarattn belirten Prof. Dr. Ceyhan, Okullardaki dezavantaj bulaan çocuklarn çou hafif ve belirtisiz geçirdii için farkna varamyorsunuz. O çocuk evde daha riskli ar seyredebilecek, ya yüksek, kronik hastal olan birine bulatrd zaman anlayabiliyorsunuz bu da tedbir almanz geciktiriyor. Hangi okul olduunu bulup tedbir aldnzda bulan üzerinden ay geçmi oluyor. O yüzden okullarn açlmas her ülkede en zor karar verilen konulardan biri. Bir ülkede salgn baladnda ilk kapatlan yerlerden biri okul oluyor. Türkiyeyi düünürseniz 18 milyon kiiden bahsediyoruz. Bunlar kontrol etmek kolay deil dedi.

SINIFLARDA 1,5 HATTA 2 METRE MESAFENN KORUNMASI GEREK

Okullar açldnda snflarda alnmas gereken tedbirlere de deinen Prof. Dr. Ceyhan, karma eitimden söz edildiini ifade ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Belli tedbirler alnacaktr ancak bu tedbirleri almak da kolay deil. Sayn Milli Eitim Bakannn konumalarndan anladm kadaryla karma eitim uygulanacak gibi görünüyor. Bilim Kurulu önerilerinde 1 metre bir mesafeden bahsediliyor. Bu hiç güvenli olmayan bir mesafe. 1.5 metreden aas tehlikeli. Hele de bir de çocuk maskesini çkaracaksa bu mesafenin 2 metre olmas lazm. Snflarn çok iyi bir ekilde havalandrlmas lazm. Snflara giri çklarn çok iyi bir ekilde kontrol edilmesi lazm. Bu da ancak snflar ikiye, üçe bölerek karma eitimde bir ksm internetten bir ksm okulda yüz yüze yaplabilir. Fakat anne baba çalyorsa o çocuklar okul saati dnda ne yapaca belirsizleiyor. Birçok zorluu olan ve karar vermekte zorlanlan bir konu. u anda dünyada ülkelerin tartt konular arasnda birinci srada.

EN ZOR KARAR OKULLARIN AçILMASI

En zor karar verilecek konularn banda eitim sistemi geldiini belirten Prof. Dr. Ceyhan, Okullar için açl tarihi olarak açklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediiniz bir tarihte bundan daha iyi olacann garantisi yok. Virüsün mutasyon riski var. Salgnn iki seneden önce bitme ihtimali çok yüksek. Bir dönem ara verilmesi de çok zor. çocuklar evde brakacak olan çalan anne ve baba açsndan o da zor. Üzerine çok çallmas gereken bir konu. Bunun için Milli Eitim Bakanlndan, Salk Bakanlndan, çalma Bakanlndan eitim ve tp fakültelerinden gruplarn çok sk bir ekilde çalp bir arada karar vermesi gereken bir konu. Bence en zor karar verilecek konu bu diye konutu.

Ana Sayfaya Git