Prof. Dr. Nükhet Çıkrıkçı: “Ulusal eğitim sistemimiz önemli bir deneyim kazandı”

Covid-19 pandemisi nedeniyle online sisteme geçen eğitim sistemini değerlendiren Prof. Dr. Nükhet Çıkrıkçı, sürecin Türk milli eğitimi için büyük bir deneyim olduğunu ifade ederek, “Yüz yüze eğitime geri döndüğümüzde bu deneyim çok işimize yarayacak” dedi.

Haberler 01.05.2020 - 23:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye, 23 Mart tarihinden itibaren uzaktan eitime balad. 31 Mays tarihine kadar uzatlan uzaktan eitim süreci nedeniyle Liselere Giri Snav (LGS) ve Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) durumunun ne olaca da tartma konusu oldu. Süreci deerlendiren stanbul Aydn Üniversitesi Ölçme ve Deerlendirme Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. R. Nükhet çkrkç, pandemi döneminde online ve uzaktan eitim uygulamasna geçilmesinin Türk milli eitimine bu konuda büyük bir deneyim kazandrdn söyledi.

ALTYAPIMIZ ZATEN VARDI

Türkiye eitim sisteminin bilgisayar destekli uzaktan eitim konusunda halihazrda azmsanmayacak düzeyde bilgi, altyap ve deneyim sahibi olduunu hatrlatan Prof. Dr. çkrkç, Uzaktan eitim süreci, hem temel eitim, orta öretim hem de yüksek öretim düzeyinde sürecin aksamasna meydan vermeden büyük ölçüde yürütülebiliyor. Bu süreç, eitimin her kademesindeki online eitimde güçlü ve zayf yanlarmz bize hzl bir biçimde göstermekte. Bu konuda fotoraf iyi çekmek ve sonrasnda da bu fotoraf iyi okumak gerekir. Bunun yolu da süreç devam ederken bata üniversitelerin, aratrma kurumlarnn yapacaklar aratrmalarla veri toplamaktr. Topyekn deneyimlediimiz bu süreçte, online eitim uygulamalarnn olanaklarndan, snf içi-yüz yüze eitim öretim ortam ve koullarn zenginletirmek ve pekitirmek üzere daha yaygn biçimde nasl yararlanabileceimizi görüyoruz diye konutu.

LGS VE YKS NASIL OLACAK

Pandemi süreci nedeniyle 25-26 Temmuz tarihlerine ertelenen YKS ve henüz uygulama tarihi konusunda belirsizlikler tayan LGS ile ilgili de deerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. çkrkç, her iki snav için de yaplmas düünülen tarihlerde salgnn yavalayaca tahmin edilerek yüz yüze snav yönteminin hedeflendiini, bunun için hem Milli Eitim Bakanl hem de ÖSYMnin salgn koullarnda yüz yüze snavn olabilirlik koullarnn iyice çallarak uygulamaya koyulacan açklad. LGSde sadece birinci dönem konularnn sorulacan hatrlatan Prof. Dr. çkrkç, Akllara doal olarak bu snrlamann, snavn ölçme gücünü snrlayp snrlamayaca, ya da snavn örencileri okullara seçmedeki isabetlilii etkileyip etkilemeyecei sorusu geliyor. Bu soruya etkiler veya etkilemez biçiminde hemen net yant vermek zor. Bunun yantn ölçme alannda yordama geçerlii çalmalar yaparak vermek mümkün. Bununla birlikte, akademik baary ölçme genel ilkeleri bakmndan, bir testin kapsam, dersin kapsamndaki konular ve kazanmlar ne denli temsil edici sorular içerirse, snav o ölçüde geçerli kabul edilir. Halk arasnda, LGS snav olarak da anlan bu snavn amac, örencisini seçerek alan okullara, temel eitimdeki örenmeler bakmndan daha yeterli ve yetkin örencileri seçmektir. Bu noktada, konu kapsam daraltlm testlerle bu amacn bir ölçüde zedelenecei söylenebilir ifadelerini kulland.

LGS VE YKS çN ORTAK çÖZÜM ORTAK KAZANIMLARI ÖLçEN SORULARDA

Sorunun çözümünün öretim programlarnda her snf düzeyinde bulunan ortak kazanmlarn ölçülmesinden geçtiini ifade eden Prof. Dr. çkrkç, Özellikle Türkçe, matematik ve fen bilimleri alannda öretim programlarnn sarmal yaps gerei, konudan bamsz olarak snflar arasndaki ortak kazanmlar bulunmaktadr. Bu ders alanlarnda 5-8 snflar arasndaki ortak kazanmlar tespit etmek ve bunlar ölçecek sorularla snav yapmak, uygun bir çözüm olacaktr. Bunun yannda hazrlanan sorularn imdilerde yeni nesil sorular olarak adlandrlan, sorunun çözümünde örencinin üst düzey düünme becerilerini (yorumlama, analiz, problem çözme, çkarmda bulunma vb.) kullanmasn gerektiren türde hazrlanmas da testin seçme gücünü artracaktr. Türkçe, matematik ve fen bilimleri alannda hazrlanacak bu tür sorularn zorluu da sorunun üst düzey düünme becerisini ne denli gerektirdiine bal olarak artar. Böylece snavn seçme ve örencileri baarlarna göre geçerli ve güvenilir biçiminde sralama gücü de yükselir. Benzer kayglar üniversiteye giri snav için de geçerlidir. Ayn çözüm yolu bu snav için de önerilebilir. Yani, sorular temel akademik becerileri yoklayacak ve örencinin yantlarken üst düzey düünme süreçlerini kullandracak ekilde hazrlanrsa snavn seçme ve sralama gücü artar eklinde konutu.

KOULLAR çÖZÜM ARAYIINA TYOR

LGSye 1 milyonun, YKSyi oluturan Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilii Testi (AYT) ve Yabanc Dil Testine (YDT) toplam 2 milyonun üzerinde örencinin gireceini hatrlatan Prof. Dr. Nükhet çkrkç, Dolaysyla bu snavn sonuçlar sadece örencileri deil, onlarn yannda ailelerini ve öretmenlerini de etkiliyor. Ancak herkesin bildii gibi her kriz beraberinde yeni frsatlar da getirir. Salgn koullar, eitim-öretim ve snav uygulamalarnn olabilen en iyi biçimde yürütülmesi için bizi çözüm araylarna zorluyor, problemlere etkin ve pratik çözümler bulmamz gerektiriyor. Dolaysyla imdi yere dütüysek bir avuç toprakla ayaa kalkmann yolunu da bulabiliriz, bulacaz. Bu konuda bilim ve deneyim, eitim sistemimiz için en önemli yol gösterici olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git