Prof. Dr. Selçuk Şirin: 6 yaş, eğitim için çok geç

Eğitim sisteminin çocuğun gelişimine etkisi hakkında konuşan Prof. Dr. Selçuk Şirin, “6 yaşında formal eğitimi başlatarak, çocuğun yetişme sürecindeki en verimli döneminde çocuğa ulaşamıyoruz” dedi.

Haberler 04.05.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Selçuk irin, Türkiyede ve dünyadaki eitim sisteminin çocuun geliimine etkisi hakknda açklamalarda bulundu. 0-36 ay arasnda eitimin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Selçuk irin, Eitimin 6 yanda formal olarak balamas yanl. çünkü, beyine dair bin yldr örendiimiz her ey unu gösteriyor; çocuklar doduu andan itibaren örenmeye balyor. Beynin en hzl deiim dönüüm gösterdii dönem, 0-36 ay. Bu aylarda ulaamadmz çocua, üniversitede ulamak kadar israf yok. Dolaysyla biz 6 yanda formal eitimi balatarak aslnda çocuun yetime sürecindeki en verimli döneminde çocua ulaamyoruz. Ne zaman ulayoruz? 18 yandan sonra üniversiteli çocuklara ulamaya çalyoruz. Normal eitim sfrdan tasarlansayd, üniversite diye bir kavram olmazd. Nufüsün yarsnn alp 18 yandaki çocuu belli snflara, formasyonlara sokup 18 yanda kazandrmaya çalmak, faydasz kalyor. çünkü belli formasyonlar süreçler bittikten sonra bu israf eklinde ifade etti.

ETM SSTEMN TARTIMAK YETERSZ

Sadece eitim sisteminin eletirilmesinin eksik olduunu ifade eden Selçuk irin unlar söyledi:

Okul öncesi dönemde de yani 2 yatan itibaren ondan önce neler yapyoruz? diye düündüünüz zaman eitim adna zaten birçok sknt ortaya çkyor. Fakat unu da söylemekten alamyorum kendimi eitimi; sadece eitimi tartarak düzenlemek mümkün deil. Eitim, hayatn doal bir parças. Sürekli dönüen hayat içerisinde eitiminde sürekli reform olmas 20-25 yldr ayn sorularn içerisinde. Sürekli bir reform kavramyla eitimin bir arada geçmesi bir rastlant deil. Eitimle ilgili tartmalarda sadece eitim olarak snrladmzda aslnda sorunu çözmek için bir çaba harcamyoruz. Eitim tek bana bir anlaml dönüüm projeside olamaz her zaman. Toplumun da kaldrmas lazm. Sadece eitim de kalknmak mümkün deil. Artk rekabet sisteminin olmas lazm. Yani çocuk, o eitimi alnca eit koullarda o hayata katlma frsat olmuyorsa, zaten o eitimde her ne aldysa, onu almyor demek oluyor.

TEKNOLOJY VE BLGY TRANSFER ETMEMZE GEREK YOK

Türkiye ve dünyadaki eitim sistemine deinen Prof. Dr. irin Karadeniz ise, Dünyada mükemmel bir eitim sistemi yok. Dünya sürekli deiiyor, geliiyor. Bu durumda bizim sürekli daha iyiyi aryor olmamz lazm. Peki dünyada en çok deien eyler nelerdir? Birinci olarak bilim deiiyor. Bilim disiplinleraras olmaya balad. Bunun en güzel örnei, Cerndir diye düünüyorum. çünkü, Cernde psikolog, fizikçi, matemaikçi ve mühendis de var. Her alanda bilim insan var yani. in asl ksmna odaklanmamz için sadece üniversite, Milli Eitim Bakanl olarak kalmamamz gerekiyor. in sektör, üniversite ve okullar boyutu var. Artk bu 3ü biribirnden bamsz deil. Bir örümcek a gibi iç içe olmak zorunda. Bu 3 ortaklk arttkça çok daha yeni ve özgün eyler üretecektir. Merak yoksa, sorumluluk yoksa orada bir sorun vardr. Örencinin hayatnda fark yaratmak gerekir. Bu noktada da bu 3 bileenle baarya ulalyor. Dünyadaki üretilen tüm bilimsel eyleri biliyoruz. Teknolojiyi biliyoruz ve kendimiz üretiyoruz ve bunu bakanlmzla paylatk. unu söylemeye çalyorum; Bir eyleri transfer etmenize gerek yok. Dünyadaki tüm bilgi ve deneyimi alp kendi ortammza uygun ekilde üretmeliyiz dedi.

Ana Sayfaya Git