Prof.Dr. Oğuz Tekin: Define haritaları yalan

Prof.Dr. Oğuz Tekin, antik çağda hiçbir zaman definelerin yerini gösteren haritalar yapılmadığını, günümüzde insanları kandırmak için define haritaları ve bir takım planlarla dolaşanlar olduğunu söyledi.

Haberler 15.01.2017 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn zamanda Suna- nan Kraç Akdeniz Medeniyetleri Aratrma Merkezinin direktörü Prof. Dr. Ouz Tekin, antik çada eskiden sikkelerin deerli metallerden basldn, günümüzde ise, kat para ya da deersiz metallerden para yapldn belirtti. Eski paralarn bronzdan yaplabildii gibi büyük alverilerde altn ve gümü paralar kullanldn anlatan Prof.Dr. Tekin, öyle dedi:

Bunlarn bir yerden bir yere nakledilmesi srasnda birtakm skntlar yaanyordu. Örnein yolda korsanlar çevirebiliyordu. Bir kuatma altnda bu paralar saklama ihtiyac douyordu. Ya bunlar gömeceksiniz, ya da bir ekilde bunlar saklayacaksnz. Yani bir ekilde insanlar altn ya da gümü paralarn saklama amacyla topran altnda belirli yerlere gömüyorlard. Ancak bu büyük miktarda deil, ihtiyacn karlayacak kadar oluyordu. Ayrca insanlar eskiden uur getirmesi amacyla da yaptklar binalarn temeline define gömebiliyorlard.

Bu konuda baka örnekler de veren Prof. Dr. Tekin, bir kilise ya da herhangi bir kamusal bina yapldnda onun temeline de bir avuç sikkenin uur getirmesi için gömüldüünü, bunun bereket getireceine inanldn söyledi. Prof.Dr. Tekin öyle devam etti:

Ayrca ölümden sonra öteki dünyada ihtiyaçlarn karlanmas amacyla mezarlara sikke konuluyordu. Sikkeler ölen kiinin azna, kemiklerinin herhangi bir yerinin arasna veya avcunun içine yerletiriliyordu. Avcunun içine yerletirilen sikkeler kiinin öteki dünyaya yolculuunda kaykçya kendisini nehirden geçirmesi için verilmek üzere konuluyordu. Antik çadan beri devam eden bu uygulama slam inancnda yok. Arkeolojik kazlarda o ehrin içindeki bir yerlerde bazen bu tür altn ve gümü sikkelere rastlamak mümkün olabiliyor. Bu sikkelere define ad veriliyor. Bu ekilde Anadolu topraklar ve Akdenizin dier ülkelerinde yüzlerce, binlerce define var.

Bu definelerin nasl bulunduunu da anlatan Prof.Dr. Tekin, öyle dedi:

Bunlar bulmak için define avclar kaçak kazlar yapyor. Hatta ellerine haritalar alp dolaanlar oluyor. Her eyden önce o definelerin sakland yeri haritalarla göstermek antik çan mantalitesinde yok. Onlar böyle bir eyi hiçbir zaman yapmad. Antik çada insanlar sadece bu defineleri gömdü. Yerini sadece kendileri biliyordu. Ama bir takm kötü niyetli insanlar, insanlar kandrmak için böyle yapay planl haritalar yapyor. Bir de yanna gerçek bir sikke koyuyorlar. nandrc olsun diye. Halbuki bunlarn hiçbirisi doru deil.

Definelerin haritayla deil, büyük çounluunun tesadüfen bulunduunu anlatan Prof. Dr. Tekin, Defineler ya tarla sürülürken traktörün pulluuna taklp çkmtr, ya da bazen ören yerlerinde kaçakçlarn dedektörle arama yapmasyla bulunmutur. çounluu resmi arkeolojik kazlarla bulunmutur dedi.

Ana Sayfaya Git