Profesörden 'Mavi Balina' uyarısı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Eray Çelik, son zamanlarda gençleri intihara sürüklediği iddiasıyla gündeme gelen 'Mavi Balina' oyunuyla ilgili uyarılarda bulundu. Ailelerin, çocuklarının oynadığı oyunları araştırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çelik, "Çocuğunuzun Mavi Balina oyununu oynadığını fark ederseniz, öncelikle internetle olan ilişkisini kesin" dedi.

Haberler 15.02.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternetin kullanmnn yaygnlamasyla birlikte çevrimiçi oyunlar da popüler hale geldi. Özellikle okul çandaki çocuklar, bo zamanlarnda soluu bilgisayar banda alyor. Baz oyunlar 24 saat boyunca çevrimiçi olmay gerektirebiliyor. Ancak uzun süre ve denetimsiz çevrimiçi oyun oynamak çocuklar farkl tehlikelerle ba baa brakyor. Son dönemlerde gençleri intihara sürükledii iddiasyla gündeme gelen Mavi Balina oyunu ile ilgili uzmanlar, aileleri uyaryor.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Aratrma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Eray çelik, çocuklar sanal alemde korumada en büyük sorumluluun ailelere dütüünü söyledi. Dünyada 200, Türkiyede ise 2 çocuun Mavi Balina oyununu oynadktan sonra intihar ettiini belirten Prof. Dr. çelik, çevrimiçi oyunlar, çocuklarn bilisel becerilerini gelitirmelerine ve bakalaryla iletiim kurmalarna yarasa da birtakm tehlikelere davetiye çkaryor. Bu yüzden aileler, çocuklarn hangi oyunlar oynadn ve vakitlerini internet ortamnda nasl geçirdiklerini bilmelidir. çocuklarn iddet içerikli olan veya yalarna uygun olmayan oyunlar oynamasnn psikolojilerini olumsuz etkileyebilmektedir. Burada en büyük i, ebeveynlere dümektedir dedi.

ALELER, çOCUKLARINA SAHP çIKMALI

Ailelerin çocuklarna sahip çkmas, oynadklar oyunlarla ilgili aratrma yapmas gerektiini belirten Prof. Dr. Eray çelik, unlar söyledi:

Aileler çocuklarnn hangi oyunlar oynadklarn bilmelidir. Forum siteleri ya da oyunlar için hazrlanan reyting sitelerine girilmeli, oynanan oyunlarn içerii, yararlar veya zararlar aratrlmaldr. çocuklarn çevrimiçi güvenlik ayarlarn kontrol etmelerini salayn. Bu ekilde, çevrimiçi bilgi paylama düzeylerini ayarlamalarn kontrol edin. çocuklarnzn web kamera yerine, bir avatar resmi kullanmasn salayn. Normalde kullanlmas gayet yararl olan web kameralarn oyunda kullanlmas gerekli olmayp, ailelerin ban artabilir. Ses deitirme programlar ya da araçlarndan yararlann. çocuklarnz canl sohbet yapmay gerektiren oyunlar oynuyorsa, seslerini deitirdiklerinden emin olun. Eer oyunda böyle bir zorunluluk yoksa, çocuklarnzn sesli sohbet yapmalarna izin vermeyin. Sohbet yapmay gerektiren oyunlarda kötü davranlar, küfürleme ve hatta cinsel içerikli yazmalar dahi yaplabildii için ailelerin gerekli tedbirleri alarak, çocuklarna çevrimiçi sohbet ahlakn anlatmaldr. nterneti iyi bilin ve gelimeler hakknda haberdar olun. çocuklarnz oyun oynarken bir eyler ters giderse, böylelikle ne yapacanz bileceksiniz.

Ana Sayfaya Git