Psikiyatr Prof. Dr. Yazgan: Okul öncesi eğitim anayasal hak olmalı

‘ÇOCUK Gelişimi ve Psikopatolojisi Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Yankı Yazgan, okul öncesi eğitimin çocuk gelişiminde olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Üç yaşından sonra eğitim kanun koyucular tarafından anayasal hak haline getirilmeli” dedi.

Haberler 13.05.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Ergen ve Erikin Psikiyatristi Prof. Dr. Yank Yazgandan 3 yandan küçük çocuklar için TBMMye, Okul öncesi eitimin anayasal hak olmas için kanun çkarlmal çars geldi. Yazgan, Geliim problemlerinin gecikme ve sapma olmak üzere ikiye ayrlyor. Dikkati dank denilen bir çocuk oyun oynarken pür dikkat kesilebiliyor. Demek ki dikkat eksii deil, dikkat yetmezlii var. Okul öncesi eitim bu noktada hayati bir önem tayor. Kanun koyucular ivedilikle harekete geçerek okul öncesi eitimi üç yandan sonra anayasal hak haline getirmeli dedi.

Alannda uzman çocuk geliimci, eitimci ve akademisyenlerin yan sra psikolog, psikiyatrist, ergoterapist ve fizyoterapistlerin katld etkinlikte söz alan stanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Kübra Doan Yenisey, çocuklarn öncelikleri arasnda yer aldn belirterek, Amacmz 0-18 ya grubunda özel gereksinimi olan, hasta, çalan, suça yatkn vb. çocuklarn zihinsel, sosyal, duygusal deiimlerini ya grubuna göre deerlendirip destek programlar hazrlamaktr diye konutu.

çOCUK SAVUNMASIZ OLDUUNDA BALANIYOR

Sempozyumda University College of London, Klinik Psikoloji Doktora Program Direktörü Prof. Dr. Pasco Fearon balanma ile ilgili bir sunum gerçekletirdi. Balanmay küçük çocuklarn endieli, savunmasz ve korkulu olduklarnda sakinleebilmek için bakm veren kii ile kurduklar yaknlk olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Fearon, Yaplan çalmalarda bebek ile bakm veren arasnda gelien balanma sürecinin çevre etkisinden ziyade genetik etkiye dayal olduu ortaya çkt. Yine de net bir ey söylemek için daha çok aratrmaya ihtiyacmz var dedi. Prof. Dr. Fearon, balanmann bebek davranndan çok daha ötesini ifade ettiini, sosyal ve duyusal geliimin bir parças olan balanma sürecinin, bireyin gelecekte sergileyecei tutum ve davranlarda belirleyici olduunu söyledi.

EBEVEYN KELMESNN KULLANIMI YANLI

Sempozyumun açl konferansn veren Doç. Dr. Talat Parman, balanma konusunda, bebeklik ve ergenlik dönemindeki sürecin önemini kapsaml olarak anlatt. Ayrca Parman Ebeveyn kelimesinin kullanmndaki yanlla dikkat çekerek, köken olarak Arapçadan geldiini, anlamnn babalar demek olduunu, ebeveynler dendii zaman da babalarlar gibi anlamsz ve anneleri yok sayan cinsiyetçi bir ifade kullanldn açklad. Parman, ebeveyn kelimesi yerine anne baba kelimesinin kullanmnn daha doru olduunu belirtti.

KAYNAYAN SUYUN SES HUZURLU UYUTABLR

çocuk geliiminin tüm dönemlerinin ele alnd sempozyumda 0-3 ya aras çocukta uyku hijyeni konusu ise Karabük Üniversitesi çocuk Geliimi Bölümü Dr. Ör. Üyesi Özlem Gözün Kahraman tarafndan aktarld. Salkl geliimin temel tann uyku olduuna deinen Dr. Ör. Üyesi Kahraman, uyku alkanlnn erken dönemlerde verilmesi gerektiini belirttii konumasnda u ifadelere yer verdi:

Kaliteli uykuyu tevik eden uygulamalar içerek baz yöntemler var. Fakat bilinmesi gereken en önemli detay uyku ortamnn doru dizaynna ait. Bebein uyuyaca alanda ortam , nem, havalandrma, scaklk, gürültü gibi detaylar iyi ayarlanmal.

Her sesin gürültü olarak deerlendirilmemesi gerektiini belirten Dr. Ör. Üyesi Kahraman, bebeklerin su kaynama sesi ya da benzeri seslerde uykuya geçite ihtiyaçlar olan huzuru bulabileceini belirtti.

Farkl disiplinleri bir araya getiren sempozyumda dikkat çekici balklardan biri de çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Uzman Prof. Dr. Elif Dalnn klim Deiiklii ve çocuk sunumuydu. Endüstriyelleme kaynakl tüketimin, nüfus art ve kirlenme ile birlikte gelecee zarar verdiine vurgu yapan Prof. Dr. Dal, 2030dan sonra çocuklarn yiyecek balk bulamayacan belirtti. Prof. Dr. Dal, Gezegenin kaynaklar tükeniyor, her yl 1 trilyon dolar deerinde yiyecek çöpe atlyor. Böyle giderse tohum ve tahl kalmayacak, temiz su kaynaklar tükenecek. Kirlilie bal hastalklar artacak ve çocuk yaam kesintiye urayacak dedi.

Ana Sayfaya Git