Psikolojileri bozuluyor!

Eğitim politikalarının uzun vadeli olmasının önemine değinen eğitimciler, çocukların psikolojilerini bozarak geleceklerinin karartılmaması gerektiğini belirtiyor.

Haberler 11.11.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitimciler Birlii Sendikas (Eitim-Bir-Sen) Diyarbakr 2 Nolu Üniversite ube Bakan Yüksel Gümü, Temel Eitimden Ortaöretime Geçi Sisteminin (TEOG) yerine getirilen sistemle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Eitim politikalaryla gelecein ina edildiini belirten Gümü, bu politikalarn uzun vadeli olmasnn son derece önemli olduunu söyledi.

Gümü, Öncelikle eitim politikalarnn uzun vadeli politikalar olmas ve hükümetlere veya bakanlklara göre herhangi bir planlama dhilinde olmamas lazm. Uzun vadeli eitim politikalar ülkenin geleceini belirleyen politikalardr. Siz bu eitim politikalaryla bir nesil yetitiriyorsunuz, bir kültür oluturmaya çalyorsunuz ve bir anlamda bununla geleceinizi ina ediyorsunuz. Dolaysyla ksa vadeli deiiklikler hem uzun vadeli planlarn bozulmasna hem de istenen anlamda bir neslin ortaya çkmasna engel olur. Dolaysyla her bakan, her hükümet döneminde eitim politikalarnn deitirilmesi doru bir anlay deil. dedi.

Sistem güzel ancak baz aksaklklar var

Adrese dayal sistem olmasndan dolay yeni sistemin eskisine göre daha iyi olduunu dile getiren Gümü, unlar söyledi:

Bu yeni sitem, eksiklikleriyle birlikte eskisine göre daha iyi görünüyor. Sebebi u: Adrese dayal sistem olarak tanmlanyor. Daha dorusu evine yakn okul, örencinin okulu olmu olacak. Bu bir servis olayn ortadan kaldrm olacak. Örenci kendi muhiti dnda herhangi bir muhite gidemedii, mahallesini, okulunu bildii için En iyi okul aslnda eve yakn olan okuldur mantyla bu mantk bunda ilenmi ve bu yönüyle de güzeldir. Ancak baz aksaklklar var. Bu yeni sitemde sadece örencilerin yüzde 8i veya 10u snav sistemiyle alnyor. Bu örencilerin nasl alnaca ile ilgili çok belirgin bir ey yok. Yüzde 8, yüzde 10 deniliyor. Ortaöretim baar puanndan bahsediliyor ama nihai olarak hazirann ilk haftasnda bir snavn yaplmasndan bahsediliyor ve mevcut 8inci snftaki örenciler 6, 7 ve 8inci snf müfredatndan sorumlu tutuluyorlar. Bu durum, bu sene snava girecek olan örenciler aleyhinedir. çünkü bu örencilerimiz 6 ve 7nci snf derslerine yeniden dönmek zorunda kalacaklar. 8inci snf müfredat daha bitmi deil. 8, 7 ve 6nc snf konularnn sorulmu olmas bu sitemin dezavantajlardr.

Adrese dayal sistemle yerleen örencilerimiz veya okullarmz niteliksizmi gibi alg oluuyor

Yeni snav sisteminin isminin doru olmadn düündüünü ifade eden Gümü, Nitelikli snav ismini koydular. Bu nitelikli ifadesinin doru olmadn düünüyorum. Bunun ad seçici snav olabilir. çünkü nitelikli dediinizde adrese dayal sistemle yerleen örencilerimiz veya okullarmz sanki niteliksizmi gibi bir alg oluuyor. eklinde konutu.

Okul türlerinin çoaltlmasn talep ediyoruz

Okul türlerinin artrlmas gerektiine deinen Gümü, u an fen liseleri, sosyal bilimler liselerinden bahsediliyor. Bu sistemin gördüümüz kadaryla aksayan yönlerinden biri de bu. Yani seçici sitemle örenci aldnzda sadece fen liselerine veya sosyal bilimler liselerine deil, imam hatip liselerine, baz anadolu liselerine, meslek liselerine örenciyi snavla almanz gerekiyor. çünkü her türden seçici okul seçmeniz gerekiyor. Sadece fen lisesi veya sosyal bilimler lisesi deil, imam hatip lisesi, meslek lisesi ve dier türleri de bu iin içine dhil etmek lazm. O zaman ancak örenci snavla da girmek istese istedii türden bir okula yerlemi olabilir. Bizim talebimiz, okul türlerinin çoaltlmas, sadece fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri deil, dier okul türlerinin de artrlmas yönündedir. ifadelerini kulland.

Eitim bölgesi oluturuluyor. O eitim bölgesi için de imam hatip lisesi, meslek lisesi ve anadolu lisesi gibi 5 tane tür olabilecek tercih sunulabiliyor. diyen Gümü, Örencilerimiz bu 5 tane okuldan birini tercih edecek. Tercih edecei okul evine yakn veya uzak olabilir. Ama nihai olarak kendi eitim bölgesinde olan bir okul tercihi yapacak. Tercih yapldnda o bölgede bulunan okulun bir ksm dolarsa bu defa ortaokuldaki baar puan örencinin o okula yerlemesinde kriter olacaktr. dedi.

Snava girecek olan örencilere snrlama getirmeyelim

Gümü, okul türleri belirlenirken veya örenciler okullara yerletirilirken merkezi olarak yerletirilme yaplmasna taraf olmadklarn belirterek, sözlerine öyle devam etti:

çünkü hangi muhitte hangi okulun olduunu, nüfus younluunun ne kadar olduunu, okulun adrese ne kadar uzak olduunu bakanlk bilemeyebilir. l ve ilçe milli eitim müdürlükleri bunun pratiklerini bildikleri gibi bu yerletirme inisiyatifinin illere braklmasn talep ediyoruz. Snav mecburiyeti dediimiz ey aslnda tercihe braklmal. Bizim istediimiz her okul türünden okul seçilsin, örenci hangi okul türüne yerlemek istiyorsa ondan snava girsin. Fen lisesini de baz anadolu liselerini, imam hatiplerini ve sosyal bilimler liselerini de snava tabi tutun. Hangi örencimiz hangi okul türüne yerlemek istiyorsa onlara girsin ve alsn, kazansn. Snava girecek olan örencilere snrlama getirmeyelim.

çocuklarmzn psikolojilerini bozarak geleceklerini karartmalym

çocuklarn psikolojilerini bozarak, geleceklerinin karartlmamas gerektiini sözlerine ekleyen Gümü, Evet, snav önemli, örencilerimizin geleceini belirleme adna önemli ama her ey deil. çocuklarmz snavlarmza hazrlayalm ama çocuklarmzn psikolojisini bozacak düzeyde üzerlerine gitmeyelim. Nihai olarak çocuklarmz bir okula yerleecek. Bunun ad seçici okul olabilir, bunun ad bir meslek lisesi, bir anadolu veya imam hatip lisesi olabilir. Bir okula yerleecek bu çocuklarmzn gelecei için çabamz sarf edelim. Ama basklarmzla onlarn psikolojilerini bozarak, geleceklerini karartmayalm. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git